izbornik zatvori izbornik

Biskup Janjić predvodio misno slavlje u dubrovačkoj župi sv. Andrije

Na svetkovinu sv. Andrije, zaštitnika istoimene župe u Dubrovniku, u ponedjeljak 30. studenoga središnje večernje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić.
Govoreći o sv. Andriji apostolu biskup Janjić istaknuo je njegovu ulogu u okupljanju prvih Isusovih učenika. On je, naime, nakon što je čuo o Isusu, to javio bratu Petru, a kasnije pozvao i drugu dvojicu, Jakova i Ivana. Zatim je skrenuo pozornost na još neke trenutke iz života apostola koji su kasnije s Duhom Svetim izgrađivali živu Crkvu.
Krist je kroz stoljeća zvao ljude i mnogi su se odazivali, sve do dana današnjega, da bi Krist mogao biti prisutan u ovome svijetu koji se udaljava od Boga. Pa da bi ga našli i oni koji se možda obrate i dožive da im treba Bog, neko svjetlo, Božji duh. Onda se u njima rasplamsa i vjera. Slušajući Božji glas možda se neki mladi odazovu i u duhovni poziv jer Dubrovačka biskupija nema svećenika, propovjednika. „Jer ako nema propovjednika, tko će navijestiti Isusa”, istaknuo je biskup Janjić dodavši da je Isusov poziv, uz ostalo, poziv na duhovno bogatstvo, sreću, propovijedanje. „Da bih mogao propovijedati vjeru, prvo ja sam moram biti obuzet tom vjerom i povjerenjem u Boga. I onda rasti u toj vjeri”, napomenuo je biskup i dodao da se ne treba bojati silnica zla, svega onoga što želi uništiti čovjeka i njegovu dušu nego se treba okrenuti Bogu i izgrađivati sebe, otkrivajući svoj ljudski, nacionalni i vjerski identitet i time se ponositi. A onda pomagati drugima da i oni nađu svoj identitet, unoseći mir u sebe i oko sebe. Ako budemo rasli u toj vjeri imat ćemo stabilnost da je Bog s nama i da ovaj život nije uzaludan, rekao je kotorski biskup. Mnogi danas to ne vide i razvijaju se razne bolesti, upozorio je. Potaknuo je vjernike da u sebi probude nadu i ljubav koja dolazi od Boga i koju vraćamo Bogu i širimo prema bratu čovjeku. Kada kao pojedinci imamo tu ravnotežu s Bogom onda ćemo i naše obitelji ozdravljati, rekao je. Biskup Janjić je na kraju preporučio sve zagovoru sv. Andrije koji štiti ovu župu.
Na misi su, uz župnog upravitelja dr. don Stanka Lasića, koncelebrirali kapelani župe i svećenici iz drugih župa. Svima je posebno drago bilo vidjeti sada umirovljenog dugogodišnjeg župnika don Joza Njavru kojeg su na kraju pozdravili pljeskom. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem profesorice Luce Čatić, a nekoliko pjesama otpjevala su i djeca.
Kako je u zahvalnom govoru istaknuo upravitelj župe Lasić župa sv. Andrije nije samo bogata hotelima, samostanima i školama nego i mladim obiteljima s više djece koje su u ovoj crkvi našle svoje mjesto okupljanja, molitve i zajedništva kršćanskih obitelji.
Na svetkovinu sv. Andrije u župnoj crkvi prijepodne slavljene su još dvije mise. Vjernici su se tijekom trodnevne duhovne priprave pripravljali za proslavu zaštitnika, a u nedjelju 29. studenoga, uoči svetkovine zaštitnika župe, molili su i svečanu Večernju.

izvor:  IKA V – 175042/11

8c02ec4f88fe5d161ca15ece04f2350a_XL

2. prosinca 2015. | Pastoralni pohodi, Novosti
Oznake:,