izbornik zatvori izbornik

Kardinal Parolin u pastoralnom pohodu Kotorskoj biskupiji

U sklopu trodnevnog posjeta Crnoj Gori, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin pohodio je barsku nadbiskupiju i kotorsku biskupiju te je na Petrovo, 29. lipnja 2018. predslavio euharistijska slavlja u barskoj i kotorskoj katedrali.

 

Dolazak kardinala Parolina u Kotor gromoglasno su najavila sva zvona katedrale sv. Tripuna. Na vratima od Grada, kardinala su u pratnji apostolskoj nuncija mons. Pezzuta i mons. Giovannija Gasparija, savjetnika nuncijature prvog reda, dočekali generalni vikar Kotorske biskupije, don Anton Belan i predsjednica Skupštine Općine Kotor, gospođa Dragica Perović, a po ulasku u grad, kotorski biskup mons. Ilija Janjić u pratnji kancelara biskupije don Roberta Tonsatija.

 

Nakon kratkog predaha, kardinal Parolin se najprije uz pratnju službenog vodiča upoznao s poviješću i znamenitostima grada Kotora, a zatim je posjetio katedralu sv. Tripuna kroz koju su ga proveli biskup i generalni vikar. Prilikom posjeta relikvijaru sv. Tripuna kardinal se zadržao u molitvi pred svečevim relikvijama.

 

U čast visokog crkvenog i državnog dostojanstvenika prije svete mise Bokeljska mornarica je uz pratnju gradske glazbe iz Kotora dala svoj obol cjelokupnoj svečanosti: nakon počasne smotre izvedeno je kolo sv. Tripuna popraćeno uobičajenim ushitom domaćih vjernika i zanimanjem brojnih turista.

 

Neposredno nakon završetka kola sv. Tripuna, započelo je svečano misno slavlje u kotorskoj katedrali. Uz kardinala Parolina koncelebrirali su mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Crnoj Gori i BiH, mons. Zef Gashi, barski biskup u miru, mons. Rrok Gjonleshaj, nadbiskup barski, mjesni biskup mons. Ilija Janjić, mons. Giovanni Gaspari, te brojni svećenici kotorske biskupije. Pozdrav je prije početka mise uputio biskup Janjić koji je poželio dobrodošlicu kardinalu u jednu od manjih biskupija svijeta, koja je unatoč svojoj veličini, iznjedrila tolike svece i velikane duha, te oblikovala povijest i kulturu tog područja. Na kraju pozdravnog govora mons. Janjić je uputio pozdrav i Svetom Ocu Franji, zamolivši kardinala da mu prenese sinovsku odanost i vjernost svih vjernika kotorske biskupije.

Uz brojne vjernike kotorske biskupije, svetoj misi nazočili su i predstavnici državnih vlasti, diplomacije i građanskih udruga: Marija Vučinović, ministrica u vladi CG, Dragica Perović, predsjednica Skupštine Općine Kotor, Milivoje Samardžić, potpredsjednik Općine Kotor, dr. Snježana Matijević, predsjednica Općine Tivat, Veselko Grubišić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Skender Durmishi, veleposlanik Republike Kosovo u Crnoj Gori, Marijan Klasić, hrvatski konzul u Kotoru, Anton Sbutega, admiral Bokeljske mornarice, Aleksandar Dender, predsjednik UO Bokeljske mornarice. Liturgijsko pjevanje animirao je Dječji zbor kotorske katedrale pod ravnanjem s. Dragice Kuštre.

 

Kardinal je na početku svoje propovijedi prenio pozdrave sv. Oca: „U ovoj svečanosti naše misli idu k onomu koji za nas predstavlja “živog” Petra i to jest: papi Franji. On me je zamolio da vam posvjedočim njegovu očinsku ljubav, uvjerim vas u njegovu molitvu i prenesem vam njegov blagoslov“, a zatim se svojoj homiliji osvrnuo na prirodne ljepota ovog kraja, kazavši kako je promicanje ekološke kulture znak civiliziranosti jer doprinosi garanciji bolje budućnosti svijeta i čovječanstva; te istaknuvši da se Crkva također zauzima ponuditi vlastiti doprinos promociji cjelovite ekologije, osobito preporučene u enciklici Laudato si’ pape Franje.

Govoreći o Petrovoj ispovijesti vjere na kojoj počiva Crkva, kardinal Parolin kazao je kako Bog svakom čovjeku otvara vrata vjere jer mu daje mogućnost da vjeruje, a s druge strane svaki čovjek tu mogućnost prihvaća onda kada sam odluči prionuti uz vjeru: „Petar je zaista otvorio vrata Kristu, prihvaćajući ga za ono što on uistinu jest: Sin Boga živoga! I upravo odmah nakon njegove izvanredne i dotad nepoznate ispovijesti vjere, prima Isusovu riječ: “Ti si Petar”. Prima novo ime koje ga označava stijenom, kamenom temeljcem Crkve. Stijena je Petrova vjera. Petrov Primat je primat vjere. Petar je stijena na kojoj već dvije tisuće godina počiva Crkva, i unatoč lomljivosti i ponekad slabosti ljudi, ova stijena je uvijek izdržala pred svim olujama povijesti. Crkva je osnovana na činu vjere i nastavlja se oslanjati na tu vjeru.“

Iz primjera svetih Petra i Pavla, rekao je kardinal, jasno je da Bog ne zove one koji su već postigli svetost: „Kada ih je Isus pozvao, ni Petar ni Pavao nisu bili sveti: Bog, doista, ne zove svete, već zove obične ljude kako bi ih učinio svetima“ te je poručio kako nas papa Franjo svojoj nedavnoj enciklici Gaudete et Exsultate potiče da otkrivano svetost u ljudima na koje smo upućeni svakodnevici, u redovitom življenju kršćanskog života: „Radi se dakle o vrsti svetosti koja nije za malobrojne heroje ili izvanredne osobe koja se ostvaruje u apstraktnim uzorima, već na redoviti način življenja redovitog kršćanskog života. Ono što nas čini svetima nije heroizam u našim djelima, nego je – kao i za apostole Petra i Pavla – pouzdanje u milosrđe Božje“. A kao primjer pouzdanja u Božje milosrđe, kardinal je istaknuo sv. Leopolda iz Herceg Novog kojeg je papa Franjo izabrao zajedno sa svetim Pijom iz Pietrelcine za svetog zaštitnika prošlog Jubileja Milosrđa. Na kraju svoje propovijedi, kardinal Parolin je sve pozvao na zahvalnost Bogu zbor prisutnosti njegove ljubavi koja se otkriva u svetima, te na pouzdanje u zagovor svetih apostolskih prvaka.

Pred kraj misnog slavlja, biskup Janjić je još jednom zahvalio kardinalu na njegovom dolasku, te mu je uručio prigodni dar: ikonu naslovljenu „Miljenici Boke“ na kojoj su predstavljeni sveci kotorske biskupije: Sv. Leopold Mandić, bl. Ozana iz Kotora, i bl. Gracija iz Mula, i medalju izrađenu o jubileju 850. obljetnice posvete katedrale. Kardinal je tom prigodom zahvalio svima okupljenima na molitvenom zajedništvu i lijepom dočeku, te je osobito pohvalio Dječji zbor kotorske katedrale za njihov angažman i „profesionalnu izvedbu“, te je potaknuo sve okupljene da nastoje očuvati i prenijeti vjeru mladim generacijama.

Svoj posjet Kotorskoj biskupiji kardinal je završio na otoku Gospe od Škrpjela, marijanskom svetištu u srcu Kotorske biskupije, gdje ga je dočekao mjesni župnik mons. Srećko Majić. Nakon zajedničke molitve, kardinal je sa svim uzvanicima u čast Gospi pjevao drevnu marijansku antifonu „Salve regina“. „Izrazito sam zadovoljan što smo ovaj naš obilazak završili na ovom otočiću, pod okriljem Majke Marije“ – rekao je kardinal tom prigodom i dodao – „Duboko sam dirnut velikom katoličkom tradicijom ovog kraja, velikom pobožnošću vaših predaka. Neka ovu mjesnu Crkvu, sve njezine vjernike, prati zagovor naše nebeske Majke“.

 

 

 

 

30. lipnja 2018. | Nekategorizirano
Oznake:, ,