izbornik zatvori izbornik

Proslavljen blagdan sv. Petra, zaštitnika Bogdašića

IMG-809f24b38aaaeea3d8a8338178af66aa-V

Bokeljska župa Bogdašići svečano je  proslavila blagdan sv. Petra, svoga nebeskog zaštitnika. Tom su prigodom slavljene dvije svete mise. Prvu misu u 10 sati služio je upravitelj župe don Dražen Kraljić, a propovijedao je đakon don Damir Vrbešić.

Don Damir je u svojoj propovijedi naglasio tri primjera odnosno pitanja iz života svetih Petra i Pavla. Prvo pitanje iz Petrovog života koji se može primijeniti na sve nas, je Isusovo: “Što vi kažete tko sam ja?” Drugo je pitanje živimo li tako da možemo sa svetim Pavlom reći “dobar sam boj bio, trku završio i vjeru sačuvao”? I treći primjer je vezan uz sakrament ispovijedi i vlasti koju je Isus predao Petru i apostolima do današnjeg dana.

Posebno je svečana bila večernja sveta misa koju je u 19 sati na platou ispred župne crkve predslavio don Simon Filipaj, svećenik Barske nadbiskupije. U svojoj homiliji don Simon je istaknuo kako danas slavimo dva stupa kršćanske vjere, a to su sveti Petar i Pavao. “Ako želimo učiti nešto o životu svetog Petra ili produbljivati naše znanje dovoljno nam je otvoriti Novi Zavjet, te čitati Evanđelja redom, Djela apostolska i njegove poslanice. Zašto je ovaj čovjek toliko važan? Koje su njegove zasluge da bude toliko poštovan čak i u Svetom Pismu? Odgovor je sasvim jednostavan, ali često odmiče našoj pažnji. Petar je svet zato što ga je Isus Krist pozvao da bude najprije njegov učenik, a onda njegov apostol i poslanik.” Don Simon je Istaknuo i potrebu pravog kršćanskog identiteta u današnjem vremenu i društvu. “Danas naše društvo najviše treba Crkvu koja se ne stidi svog identiteta. Biti katolik nije nimalo lako, ali Crna Gora treba dobre ljude, požrtvovne, odlučne i pune vatrenosti za vjeru u Isusa Krista. Loših primjera imamo dosta, na pretek čak, kako se ne bi trebali ponašati kršćani. Ali budimo oprezni da ne spadamo u neku nesvrstanu i opću humanost. Primjera radi često čujem rečenicu tipa: mene ne zanima tko je tko, koje vjere, koje nacije, rase ili političkog opredeljenja; ja djelim ili gledam na ljude: da li je čovjek ili nečovjek. U iskušenju smo da padamo u tu zamku i mi, naročito kada živimo u postkomunističkom društvu! No koji je pravi odgovor? Najprije treba razjasnit činjenicu da kad kažemo Čovjek, na kakvog čovjeka mislimo? Stari ili Novi Adam? Novi Adam, novi čovjek po Božjem planu je Isus Krist i nema drugog! „ – zaključio je don Filipaj.

Pjevanjem su misno slavlje uzveličali združenim snagama župni zborovi iz Bogdašića i Stoliva. Na kraju mise vjernicima se obratio upravitelj župe don Dražen koji se zahvalio prije svega Bogu i svetom Petru na lijepom vremenu, zatim predvoditelju misnog slavlja, kao i svojim župljanima i svima onima koji su pomogli da proslava lijepo i svečano protekne. Na kraju mise vjernici su krenuli u procesiju prateći pjesmom i molitvom kip sv. Petra. Dan prije održana je misa bdjenja i tradicionalna iluminacija ispred crkve, a dan prije toga po prvi put i koncert klape Jadran na platou ispred crkve.

 

30. lipnja 2022. | Proslave
Oznake:, , ,