izbornik zatvori izbornik

Blagdan bl. Ozane u Kotoru

dsc01076

 

Svečanim misnim slavljima, molitvom pred blaženičinim relikvijama i trodnevnicom proslavljen je blagdan bl. Ozane Kotorke, suzaštitnice grada Kotora. Proslavi blagdana prisustvovali su brojni hodočasnici, a središnje misno slavlje predvodio je mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

U subotu, 27. travnja, u crkvi sv. Marije od Rijeke (Koleđate), slavljene su četiri svete mise na čast bl. Ozane. Jutarnju misu u 8 h služio je don Željko Pasković, župni upravitelj Prčanja i Stoliva. Misu u 10 h predslavio je don Robert Tonsati, kancelar biskupije i župnik Mula u zajedništvu don Antom Dragobratovićem, župnim upraviteljem Kotora i župnikom Dobrote. Don Robert je u homiliji govorio o svetačkim darovima bl. Ozane, istaknuvši dar mudrosti i savjeta, njezinu vjeru življenu u odricanju od svijeta, te potpunu predanost štovanju Kristove muke. Pjevao je župni zbor Kotorske katedrale, a Božju riječ čitale su sestre dominikanke koje su sa štovateljima bl. Ozane iz Korčule i djecom iz vrtića „Bl. Hozana“ iz Šibenika  hodočastile u Kotor.

Nakon svete mise hodočasnici iz Litve, predvođeni biskupom Eugenijusom Bartulisom, biskupom Šiauliaija, pjevali su i molili se pred blaženičinim neraspadnutim tijelom. Don Hrvoje Katušić, župnik Vela Luke slavio je misu u podne sa svojim župljanima koji su također tog dana hodočastili Zaljevu svetaca.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj Kotorske biskupije u zajedništvu s biskupijskim svećenicima. „Blažena Ozana posvetila se u potpunosti puku, u pokori, molitvi. Ona se zatvorila, da bi mogla Bogu govoriti o nama. Govorila je Bogu o nama, jer se molila, a onda i nama preko molitve. Danas nam je teško moliti, biti u crkvi, biti zatvorenima u jednom prostoru ili zatvoriti se u našu nutrinu i biti sami s Bogom. Ona je toliko godina bila u toj ćeliji, a danas mi nemamo strpljenja biti u molitvi…“ kazao je nadbiskup, istaknuvši da su sveci i blaženici Kotorske biskupije svoje živote posvetili Bogu, molitvi, euharistiji, ispovijedi te da bismo mi, kao vjernici današnjice trebali puno više svoga vremena odvojiti za Boga i svoju vjeru svjedočiti djelima.

Na kraju misnog slavlja, don Ante Dragobratović zahvalio je svima koji su sudjelovali u proslavi blagdana kotorske blaženice. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem Anđele Homen uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre.

Fotografije: Radio Dux | Kotorska biskupija

30. travnja 2024. | Novosti