izbornik zatvori izbornik

Oproštajna misa zahvalnica mons. Ivana Štironje

dsc0864

U subotu, 4. ožujka, mons. Ivan Štironja, imenovani biskup Porečke i Pulske biskupije, slavio je svoju oproštajnu misu zahvalnicu za dvogodišnju biskupsku službu u Kotorskoj biskupiji. Uz biskupa Štironju, euharistiju održanu u kotorskoj katedrali sv. Tripuna, suslavili su i Francis Assisi Chullikatt, apostolski nuncij za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup, Ilija Janjić, umirovljen kotorski biskup, te svi svećenici Kotorske biskupije.

Na početku mise, biskup Ivan je pozdravio okupljene, naglasivši kako u ovoj misi želi prikazati zahvalu za dvogodišnju biskupsku službu, te moliti za što skoriji izbor novoga biskupa, za nova svećenička i redovnička zvanja, kao i za sve svećenike, redovnice, vjernike, za mladež i djecu, za mlade bračne parove kao i za sve bolesne, nemoćne, osamljene i ostavljene za sve žitelje Kotorske biskupije i cijele Crne Gore.

dsc0851

Prigodnu homiliju uputio mons. Chullikatt, apostolski nuncij. Isusov poziv na savršenstvo i ljubav i prema neprijateljima, kako je kazao nadbiskup Chullikatt, traži od nas kao njegovi učenika, da napustimo prikovanost i fosiliziranost starog mentaliteta, te u težnji za savršenstvom, prigrlimo novost Kristove poruke, koju nije samo navijestio, već doslovno sproveo u djelo. „Na ovaj način, Isus je želio promijeniti sustav suživota i ljudskog bratstva u svijetu. Ta novost vjere i životnog stila su osnove kršćanskog svjetonazora koji je htio oblikovati u nama, njegovim svjedocima, jer su plod njegovog vlastitog iskustva Boga Oca, koji nas prihvaća s neizmjernom nježnošću, brigom i ljubavlju. Stoga riječi prijetnje ili osjećaji mržnje, osvete i prijezira ne smiju imati mjesta u srcu Kristovog učenika. Prava ljubav ne može ovisiti o onome što prima od drugog. Ljubav treba htjeti nadasve dobro drugih, neovisno o tome što oni rade za nas ili protiv nas. Jer, takva je Božja ljubav prema nama“ – kazao je apostolski nuncij.

Osvrćući se na biskupsku službu mons. Štironje, nuncij Chullikatt je kazao: „Stoga u ovoj prigodi, prije svega želimo zahvaliti našem ljubljenom biskupu Ivanu i uputiti mu najiskrenije dobre želje za njegovu buduću pastoralnu misiju u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.  Istovremeno, uz žaljenje što gubimo tako vrijednog pastira bliskog svomu narodu, želimo osobito zahvaliti mons. Štironji na očinskoj brizi kojoj je vodio ovu biskupiju u protekle dvije godine i za sve dobro koje je učinio za svakog od nas. Molimo Boga da ga blagoslovi u njegovoj novoj misiji u biskupiji Poreč i Pula koju mu je povjerio papa Franjo, koji bolje od nas poznaje pastoralne potrebe biskupija na ovom području, među kojima je i Porečka i Pulska biskupija koja je na svog biskupa čekala više od 2 godine.“

Na kraju misnog slavlja, mons. Štironja, uputio je zahvalni govor u kojem je između ostaloga rekao: „Ovim sam, dakle, euharistijskim slavljem želio reći Trojedinom Bogu hvala, kao i nebeskoj Majci Mariji, Majci Crkve, svim nebeskim ugodnicima na čelu sa svecima i zaštitnicima Kotorske biskupije. Želio sam zahvaliti svima vama dragi vjernici Kotorske biskupije na čelu sa svećenicima, u zajedništvu sa sestrama redovnicama. Hvala vam na molitvama i suradnji za spasenje naših duša, za dobro Crkve, društva i svih stanovnika ove zemlje. (…) Crkva katolička u ovoj zemlji ima itekako važnu ulogu u svim segmentima društva, kako u prošlosti tako i danas. Zato budite ponosni, hrabri, te poput sv. Tripuna, našega nebeskog zaštitnika i čudotvorca – ne bojte se i nemojte se sramiti svjedočiti svoj kršćanski i nacionalni identitet o kojemu svjedoče i brojne naše crkve, građevine i cijeli gradovi.“

dsc0852

Nadbiskup barski, mons. Gjonlleshaj, zahvalio je biskupu Štironji na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, pomoći i podrši te je potaknuo svećenike i vjernike na molitvu za što skoriji izbor novog pastira Kotorske biskupije. Barski nadbiskup je zahvalio i u ime MBK Sv. Ćirila i Metoda za biskupov doprinos radu ove biskupske konferencije.

Umirovljeni kotorski biskup Janjić, čestitao je biskupu Štironji, poželjevši mu da na službi u Istri bude nositelj Kristova i mira i spasenja ljudskih duša.

Misi su nazočili vjernici i brojne redovnice iz Kotorske i Barske nadbiskupije, diplomatski predstavnici Republike Hrvatske te predstavnici društvenih, političkih i kulturnih institucija i udruga hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor kotorske katedrale pod ravnanjem Anđele Homen i uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre.

 

Fotografije: Radio DUX

 

6. ožujka 2023. | Novosti
Oznake:, ,