izbornik zatvori izbornik

Betlehemsko svjetlo mira u kotorskoj katedrali

Na četvrtu nedjelju adventa, 18. prosinca pod svetom misom u 10 h naša je katedrala svečano dočekala Betlehemsko svjetlo mira. Uz brojne vjeroučenike i vjernike, postrojeni izviđači iz Splita pred katedralom su predali Betlehemsko svjetlo izviđačima iz Tivta, koji su ga, uz upaljenu četvrtu adventsku svijeću, unijeli u katedralu. Za vrijeme procesije dječji je zbor pjevao pjesmu „Dobri Kralju mira“.

Vrijeme Adventa je vrijeme koje nas vodi k Betlehemskoj špilji u kojoj se rađa Bog i čovjek, podložan prirodnim zakonima rasta i napredovanju u znanju i mudrosti (Lk 2, 41-52). Poslije Betlehemske štalice susrećemo ga u hramu kojega naziva: „Kuća oca mojega“. Tradicija bilježi da mu je tada bilo 12 godina. U toj dobi Židovi su stjecali pravo da u hramu glasno čitaju knjige Staroga Zavjeta. Nad Betlehemskom špiljom za vrijeme cara Konstantina i njegove majke Jelene, sagrađena je prva crkva Rođenja Isusova (IV. st.). Kasnije je Justinijan, bizantski car, sagradio novu i veću crkvu na istom mjestu (VI. st.).

Evanđelja po Luki i Mateju ne navode špilju kao mjesto Isusovog rođenja. Takva tvrdnja se javlja u II. stoljeću kod sv. Justina, filozofa, mučenika i apologete. Nismo daleko od istine ako ustvrdimo da je Betlehemska špilja prva crkva ili prvi tabernakul – svetohranište pred kojim je gorjelo vječno svijetlo. U toj špilji boravilo je Božansko Dijete. Isti onaj Krist koji boravi u milijunima tabernakula diljem svijeta pred kojima gori vječno svijetlo.

U knjizi Postanka svijetlo je plod stvaralačke Božje moći. Svjetlost ili dan su na drugom mjestu u redoslijedu stvaranja. „Neka bude svjetlost i bi svjetlost“ (Post 1,3). Sam Krist sebe definira kao svjetlost. „Ja sam svjetlost svijeta“ (Iv 8, 12). U počecima Crkve novokrštenici su se nazivali illuminati – prosvijetljeni. I danas u obredu krštenja značajno mjesto ima svijeća. Svećenik je daje roditeljima i kumovima, uz preporuku: podržavajte ovo svijetlo, dijete vam je Krist prosvijetlio. Sa svijećom započinje milosni život kršćanina, sa svijećom na samrtničkoj postelji ili odru on se na zemlji završava, a u vječnosti nastavlja. Svijeća je simbol Krista uskrsloga, ona je u središtu uskrsnog bdjenja Velike Subote. Ona „Razgoni mrak kao jutarnja zvijezda Danica koja ne zna zalaza“ (Exultet – vazmeni hvalospjev). Svjetlost svijeće predstavlja život koji se iznova rađa i ne umire. Tu poruku nam donose i svijeće postavljene na oltaru, bez obzira na njihov broj. Četiri svijeće na adventskom vijencu postupno nas pripremaju na dolazak Svjetla svijeta u vidu Božićnog djetešca: svima koji to svjetlu primaju daruje se milost života vječnoga.

Pod svodovima ove 850-godišnje katedrale, vidjeli smo, prisutna je teologija svijetla. Savezu izviđača Hrvatske iz Splita i Savezu izviđača Crne Gore iz Tivta hvala za ovaj dar, dar Betlehemskog svjetla koje je iz Betlehema preko Beča i Splita danas došlo i do Kotora. Osobito nam je drago da je ovo svijetlo došlo baš iz Splita, sjedišta metropolije kojoj Kotor pripada.

„Čuj jasni glas odjekuje,

            U tami nas opominje,

            Oda sna sad se trgnite,

            S nebesa Isus dolazi.“

U početnim retcima ovog himna sadržana je bitna poruka Betlehemskog svjetla.

Don Anton Belan

20. prosinca 2016. | Novosti
Oznake:,