izbornik zatvori izbornik

Biskup Janjić proslavio zlatni svećenički jubilej

Molitvom i pjesmom u svetištu Gospe od Škrpjela, biskup Janjić je zajedno s biskupima Splitsko-Makarske metropolije, Bara i Skadra, svećenicima, redovnicama i vjernim pukom, u subotu, 13. srpnja 2019. iskazao svoju zahvalu Bogu i Gospi za 50 godina svećeničke službe. Nakon zajedničkog molitvenog programa, prigodnu riječ uputio je don Anton Belan, generalni vikar i kotorski župnik: „Ako je katedrala ‘mater et caput’ – majka i glava, Škrpjelsko je svetište srce naše biskupije“. Podsjetivši kako se u ovo svetište dolazilo uvijek s darovima, don Anton je rekao kako je dar tog dana donesen posebna milost koja nadilazi brojne druge materijalne darove – 50 godina svećeništva kotorskog biskupa. Ovom prilikom biskupu je uručen zajednički dar svećenika kotorske biskupije – misnica i mitra, za koji je don Belan je rekao da simbolizira sklad i jedinstvo: ‘inter presbyteros et Deum, inter presbyteros et episcopum, et inter ipsos presbyteros’. Tu milost pred Bogorodičinim oltarom prosimo, a Vama ad multos annos kličemo“. Umjetničku sliku, prikaz svetišta Gospe od Škrpjela poklonio je upravitelj svetišta, mons. Srećko Majić.        U kratkom obraćanju okupljenima mons. Janjić zahvalio je na darovima i prisjetio se svog svećeničkog puta kojeg je započeo prije 50 godina: ređenja u splitskoj crkvi sv. Križa, mlade mise na otoku Gospe od Škrpjela i svog boravka na otoku Gospe od Milosti koji je upravo tada, doduše devastiran, vraćen biskupiji.

Apostolski nuncij za Crnu Goru, mons. Luigi Pezzuto u svom obraćanju biskupu Janjiću, govorio je o značaju svećeništva kao velikog otajstva, te je naglasio kako proslava u krugu drugih biskupa, svećenika, redovnica i vjernika laika, upravo ističe dvije dimenzije svećeništva: ministerijalno i opće svećeništvo svih krštenih i potvrđenih.  “Prisjećajući se početaka, vaših prvih koraka, sigurno se sjećate i početnih teškoća s kojima ste se susretali. Sada, gledano s visine i s razmakom od 50 godina, možete prebrojati, ne samo teškoće, već i požnjeti plodove tih 50 godina službe. Stoga je ovo poseban trenutak kada možete, zahvalni Gospodinu, reći zajedno s Marijom Veliča duša moja Gospodina” kazao je mons. Pezzuto.

Središnji događaj proslave zlatnog jubileja bila je sveta misa na otoku Gospe od Milosti. Uz kotorskog su biskupa koncelebrirali apostolski nuncij za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, mons. Luigi Pezzuto, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Marin Barišić, nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup skadarski mons. Angelo Massafra, biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, mons. Petar Palić biskup hvarsko-bračko-viški, mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski i mons. Ante Ivas, biskup šibenski u miru, te svećenici kotorske i drugih biskupija. Prije početka misnog slavlja, pročitane su prigodne čestitke svetog oca Franje i nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK, mons. Željka Puljića.

Mons. Marin Barišić je u svojoj homiliji govorio o daru svećeništva i izazovu svećeničkog poziva. „Mi smo svjesni da ovo blago Božje ljubavi nosimo u svom životu koji je obilježen slabostima. I sv. Pavao kaže da se baš milost Gospodinova očituje u našoj slabosti.  I to je dobro za nas i za druge. Zašto za nas? Da ne vidimo sebe, samodostatne i onda u toj svojoj oholosti, umišljenosti možemo zasjeniti i odstraniti milost Božju iz svog života. A s druge strane, drugi nas mogu vidjeti kao inteligentne, sposobne, a ne ljude od krvi i mesa,  s kojima se Gospodin želi poslužiti u svom djelu spasenja. Evo taj moment Gospodin nama svima želi posvijestiti svakodnevno“. Prisjetivši se životnog puta mons. Janjića, koji je iz Bosne došao u Boku Kotorsku, nadbiskup Barišić je kazao: „Pripadaš Boki od rođenja. Evo i sam si rekao od tih prvih dana, da si pripadnik ove biskupije i da si je zavolio. A da si je zavolio vidimo i mi to, braća biskupi u našoj metropoliji, često puta smo osjetili koliko ti je draga Boka, ova kultura, ova tradicija ovdje, ovaj čovjek, i da doista si se posvetio potpuno i sa svojim svećenicima, i svojim redovnicima i svojim vjernicima da budete produžena ruka Kristove ljubavi. I evo danas, ovdje na ovom otoku Gospe od milosti, želiš zahvaliti Gospodinu na svemu što ti je dao i darova kroz ovih 50 godina. Dao ti je dar vjere, žive vjere koju si ti pokušao svjedočiti, jer vjera bez djela ne čini nas zadovoljnim i sretnim, nit nas ostvaruje.“ Zaključujući propovijed, nadbiskup Barišić je poručio: „Darovati život Bogu je mala stvar, mala je stvar posvetiti svoj život Bogu. Zašto? Jer Bog je velik. Vjerujem da si ti to osjetio kroz ovih pedeset godina, i želio bih da te Gospodin u tome podrži, i da budeš uvijek svijetli primjer i svima nama na tom istom putu poziva i poslanja“.

Na kraju svete mise, biskup Janjić je zahvalio svima što su došli kako bi se zajedno s njim molili i zahvalili Bogu za dar svećeništva koji je primio kao svećenik kotorske biskupije. On je potaknuo sve na molitvu za duhovna zvanja, osobito za dobre svećenike koji će svoju zadaću shvatiti odgovorno te ju vršiti u skladu s Kristovim zapovijedima, uvijek u službi braći ljudima. Govoreći o svojem svećeničkom putu u kotorskoj biskupiji, mons. Janjić se prisjetio i mjesta o kojima je pastoralno skrbio: „Najvećom milošću u ovih 50 godina smatram to što me je Gospodin postavio na službu u mjestima naših bokeljskih svetaca i blaženika: na Muo, gdje je blaženi Gracija; u Herceg Novi gdje je sv. Leopold i sada u Kotor, gdje je bl. Ozana. To mi je također pomoglo: oni nas potiču da ih nasljedujemo kako bismo postigli osobnu svetost“. Na kraju zahvale, biskup je sve preporučio u zagovor Blažene Djevice Marije kako bi uz njezinu pomoć bili dosljedni u nasljedovanju njezina Sina te zatražio oprost za sve propuste tijekom svoje službe.

Župljani župa Brca, Sutomore i Šušanj predali su ovom prigodom dar koji je uručio župnik don Dejan Turza – umjetničku sliku nastalu po fotografiji susreta biskupa Janjića sa sv. Ivanom Pavlom II.

Pjevanje pod misnim slavljem predvodile su časne sestre, a uz vjerni puk okupljen iz svih krajeva biskupije, bili su nazočni i Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Marijan Klasić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru.

 

15. srpnja 2019. | Proslave
Oznake:,