izbornik zatvori izbornik

Biskup Štironja u pohodu crkvištu sv. Marka u Miljevcima

 

Na svetkovinu Duhova, 23. svibnja 2021., kotorski biskup mons. Ivan Štironja predslavio je svetu misu na crkvištu sv. Marka u Miljevcima iznad Sutomora. Okupilo se mnoštvo vjernika iz župa Sutomora i Brca, ali i iz Bara, Šušanja, Zubaca, Šestana, Krajine, kao i gostiju sa strane koji se tradicionalno na duhovsku svetkovinu okupljaju oko ostataka ove crkve. Bio je ovo prva biskupova posjeta župnoj zajednici Sutomore-Spič.

U spičanskim narodnim nošnjama pred crkvištem dobrodošlicu su iskazale dvije sestre Mija i Marija Zanković i uručile mu cvijeće. „Svetkovina Duha Svetoga, u narodu poznata kao Duhovi, slavi se više dana, a mi ćemo danas ovdje praznovati više sati, što neće umanjiti, već naprotiv, uveličati ovaj divni blagdan, jer Duh Sveti je onaj koji je bio prisutan u trenucima stvaranja svijeta, i vjerujemo, stvaranja svakog od nas. Zato me posebno raduje što sam danas ovdje“, izrazio je zadovoljstvo kotorski biskup, Ivan Štironja.

Uz pastirski pohod povod posjeti bila je najavljena obnova crkve sv. Marka. Naime, područje Spiča bogato je starim kršćanskim bogomoljama, a tijekom srednjeg vijeka tu se nalazilo 12 katoličkih crkava među koje se ubraja i drevna benediktinska opatija sv. Marije na Ratcu. Iako se nastanak crkve sv. Marka vezuje uz kasnije razdoblje, nije manje važna. Crkva, koja se nalazi u blizini sela Miljevci i Brkani, sagrađena je 1856. godine u vrijeme nadbiskupa Karla Pootena. Uslijed otomanskih razaranja ova je crkva bila zavjetna, a naknadno i grobljanska te su zbog uništenja drugih grobnih mjesta na tom mjestu vjernici pokapali svoje pokojne.

Naglasio je to i član Inicijativnog odbora za obnovu crkve sv. Marka, mr. Ivan Jovović kazavši kako se nada da će značajni poduhvat obnove crkvi, ali i groblju vratiti nekadašnji sjaj čuvajući baštinu, ali i idući u susret potrebama katoličkih vjernika ovog dijela Spiča te da se takvim okupljanjem nastavlja tradicija predaka. Jovović je naglasio kako bi obnova crkve sv. Marka simbolički pridonijela poboljšanju ekonomske situacije u tom dijelu općine u kojemu je najvećim dijelom sačuvano izvorno narodno graditeljstvo. Stoga je lokalnim vlastima upućen poziv da se obnovi put do crkve, ali i naselja Miljevci, Zankovići i Brkani.

Idejni projekt obnove crkve sv. Marka uradio i donirao župi ing. Zoran Perčobić iz Šušanja, koji je ranije bio u stručnom timu u projektu obnove srednjovjekovne gotičke crkve sv. Katarine u Starom Baru.

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja svoju je propovijed započeo osvrtom na slavlje Boga u prirodi usporedivši to s nekoliko detalja iz svojih misionarskih dana provedenih u Africi prije tridesetak godina. Osvrnuo se i na liturgijska čitanja naglasivši da Duh Sveti svojim „šumom, vjetrom i ognjenim jezicima“ djeluje svaki puta kada čitamo Sveto Pismo koje nas osvježava, snaži i čini da osjećamo snagu vjere. Odabrani biblijski tekstovi svjedoče o Božjoj prisutnosti i intervenciji te plodovima Njegova djelovanja: ujedinjenje srdaca, zajedništvo i razumijevanje. Djelovanje Duha Svetoga koji ujedinjuje potrebno je i nama na ovim prostorima među narodima, između gradova, sela, zaseoka, susjeda, a možda i u vlastitoj obitelji.

„Potreban nam je Duh koji otklanja nerazumijevanje i onu babilonsku pomutnju jezika gdje nitko nikoga nije razumio. Sveti pisac ne nabraja prisutne narode slučajno. Nabraja ih kao one koji su suprotstavljeni jedni drugima, koji se ne razumiju, svađaju se pa i mrze. No, Duh Sveti ih ujedinjuje, daje im dar razumijevanja, daje im novi jezik koji do tada nisu poznavali –  jezik ljubavi. Svima nam je potrebno poznavanje, trajno učenje i prakticiranje toga jezika. Svaki je jezik vrlo živo tkivo i ako ga ne koristimo, pada u zaborav.“

„Molimo, dakle, Duha Svetoga da trajno obnavlja ljubav u našim srcima jer samo tako možemo biti trajni misionari Kristove ljubavi i graditelji civilizacije ljubavi koja je započela s Kristom Gospodinom, kazao je biskup Štironja te dodao: „Raduje me svaka obnova i svako zajedništvo. Molio bih snagu Duha Božjeg da nastavimo život kao što smo čuli poruku Božju na današnjoj liturgiji. Želio bih da nas ljubav Duha Božjeg zahvati, i da tu ljubav pretoči u našu obitelj, a iz nje i naših srca na našu zemlju Crnu Goru, koja je lijepa i ima mjesta za sve da rastemo u ozračju zajedništva, prijateljstva i darova Božjih – mira i ljubavi.“

Biskup je nakon svete mise, s upraviteljem župe don Dejanom Turzom i đakon Damirom Vrbešićem predvodio procesiju oko crkvišta te je blagoslovio grobove. Kao uspomenu na prvi pastirski pohod župljani su mu pripremili prigodne darove: predsjednik MZ Spič – Sutomore Frano Vuksanović uručio mu je sliku barskog umjetnika Vladimira Iličkovića, koju je slikar specijalno za ovu priliku radio do zore, a Ivan Jovović svoje knjige o povijesti Barske nadbiskupije. Nikola Zanković, student Medicinskog fakulteta, poklonio je uime župne zajednice Biskupu ručno rađeni križ od masline, djelo Filipa Jovovića iz Gretve – Bar. Slavlje je nastavljeno druženjem uz bogatu trpezu koju su za tu prigodu pripremile spičanske domaćice.

 

Fotografije: Danilo Dado Pavlović

 

 

 

25. svibnja 2021. | Proslave, Novosti
Oznake:, , , , ,