izbornik zatvori izbornik

Blagdan blažene Ozane u Kotoru

 

Blagdan bl. Ozane Kotorke, suzaštitnice grada Kotora, svečano je proslavljen u Kotoru, gradu u kojem je ova blaženica kotorske biskupije provela svoj život kao dominikanska trećoredica – rekluza (zatvorena djevica). Blagdanu koji se slavi 27. travnja prethodila je trodnevna duhovna priprema. Na sam blagdan slavljene su četiri svete mise. U prijepodnevnim satima već tradicionalno su svojoj blaženici hodočastili dominikanski novaci iz Dubrovnika, a misu u 10 sati predslavio je fr. Nikola Mioč OP, u zajedništvu s fr. Nikolom Leopoldom Nosom, učiteljem novaka i biskupijskim svećenicima. Tijekom cijelog dana brojni mjesni vjernici kao i hodočasnici obilazili su crkvu sv. Marije od Rijeke, kako bi uputili svoje molitve pred blaženičinim tijelom. Svečanu euharistiju u 18 sati predslavio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, u zajedništvu s biskupijskim svećenicima. U koncelebraciji su bili i fr. Mihael Mario Tolj OP, župnik u Gružu, p. Mijo Nikić DI, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu  i vlč. Pave Điko, u duhovni pratitelj hodočasnika iz Rijeke.

Slavlje su svojom prisutnošću uzveličali i brojni hodočasnici iz župe Gruž i drugih dubrovačkih župa, hodočasnici iz Rijeke, te iz župa kotorske biskupije, a pjevao je prigodni zbor. Biskup Janjić je u propovijedi govorio o nasljedovanju života kotorske blaženice, što se osobito očituje u odnosu prema euharistiju. Naša je blaženica iz svoje sobice imala stalno uprt pogled na oltar, i u euharistiji je nalazila hranu i snagu za život – kazao je biskup Janjiću. Živjeti u pravom smislu riječi, nastavio je kotorski biskup, znači imati Boga u sebi: to je u ostvarila bl. Ozana i u tome nam daje primjer. Biti bez Boga u sebi, znači biti duhovno mrtav; u takvom stanju otvaramo put svim grijesima koji remete međuljudske odnose. Stoga moramo moliti blaženu Ozanu, da po njezinu zagovoru budemo dionici božanske boli i slave: blažena Ozana je u bolima Isusa Krista nalazila utjehu, u njegovu križu uzdignuće koje vodi u slavu, rekao je biskup Janjić te naglasio kako je važno biti svjestan da kršćansko poslanje koje svaki vjernik treba u svom životu ostvariti, podrazumijeva dioništvo i u bolima i u slavi Isusa Krista.

Po završetku misnog slavlja, biskup i svećenici okupili su se pred tijelom bl. Ozane kako bi izmolili prikladnu molitvu nakon koje je uslijedilo tradicionalno cjelivanje relikvije.

 

Foto: M. Dabović

28. travnja 2018. | Proslave
Oznake:,