izbornik zatvori izbornik

Blagdan Gospe Karmelske proslavljen u župi Herceg Novi

IMG-b968694119a795ecd85233be3f8aee91-V

 Vjernici župe  sv. Jeronima iz Herceg Novog hodočastili su u petak u maleno mjesto Rose na poluotoku Luštici kako bi proslavili blagdan Gospe od Karmela. Hodočašće brodom do kamene crkvice, koju je podigao 1783. vojni zapovjednik Antonio Albertini, organizirala je župa sv. Jeronima. Danas je to filijala istoimene župe u kojoj se misa slavi samo jedanput godišnje.

Svetu misu predslavio je župnik don Siniša Jozić uz sudjelovanje đakona don Damira Vrbešića. Župnik je u propovijedi najprije govorio o pobožnosti Gospi Karmelskoj u župi Herceg Novi o čemu svjedoči velika oltarna pala na kojoj dominira lik Majke Božje škapularske u župnoj crkvi sv. Jeronima, kao i jedan bočni oltar u istoj crkvi posvećen Gospi Karmelskoj. Budući da su Rose u prošlosti bile važno lučko mjesto na samom ulazu u Bokokotorski zaljev te s obzirom na svoj strateški položaj i zaštićenost od vjetrova, ovo mjesto u prošlosti je često poslužilo kao sklonište za jedrenjake. Podsjetivši da Karmel zapravo označava vrt i vinograd, tj. plodno  područje nasuprot pustinji, istaknuo je u tom duhu don Siniša da smo svi kao stanovnici ovoga kraja pozvani oplemenjivati životnu stvarnost u kojoj živimo i u njoj iznova pronalaziti luku spasa: „Molitva je ona koja čini da se širi plodni vrt, da se širi Karmel koji je tako postao simbol susreta s Bogom. Dok danas molimo Nebesku majku da i nas spasi od propadanja kao što ju je molio i sv. Šimun Stock u 13. stoljeću, vjerujemo i nadamo se da će nas potpuno predanje Mariji dovesti do Isusa te da ćemo i mi kao vjernici pronaći sklonište u njihovoj blizini”.

Poslije svete mise gospođa Vesna Musić organizirala je kratko druženje i okrjepu za sve hodočasnike. Liturgijsko pjevanje animirale su sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

IMG-1cda3d1293237696be2b6f0dec0ea0ae-V

 

17. srpnja 2021. | Proslave, Novosti
Oznake:, , , , ,