izbornik zatvori izbornik

Blagdan Pomoćnice kršćana i blagoslov mora na Mulu

Župa BDM Pomoćnice kršćana na Mulu proslavila je svoju nebesku zaštitnicu prigodnom trodnevnom duhovnom pripremom i liturgijskim slavljima. Prvi dan trodnevnice pao je na Ponedjeljak po Duhovima (21. svibnja), koji se od ove godine odlukom sv. Oca slavi kao obvezatan spomendan Marije Majke Crkve. U skladu s drevnim običajem tog se dana blagoslivlja more, barke i mreže. Svetu misu slavio je mjesni župnik don Robert Tonsati koji je u propovijedi potaknuo vjernike da uvijek iznova, a osobito u nedaćama života produbljuju osjećaj dječjeg pouzdanja u Božje vodstvo i sinovskog pripadanja Crkvi u čemu je najjača zagovornica i putokazateljica Isusova majka, majka svih vjernika i majka Crkve. Nakon svete mise, domaći vjernici kao i vjernici iz drugih župa, uputili su se do muljanske rive gdje su zajedno sudjelovali u blagoslovu mora, barki i mreža. Molili su za sve pokojne i žive ribare i pomorce ovog mjesta ali i cijele Boke. Župnik je nakon blagoslova zahvalio i članovima Matice Hrvatske u Boki Kotorskoj koji su odlučili u okviru svojih kulturnih djelatnosti ovaj lijepi običaj poduprijeti i svojom prisutnošću ali i budućim projektima kojima će cilj biti očuvanje i proučavanje ovog običaja, koji je u Boki sačuvan jedino u muljanskoj župi.

Druga dva dana trodnevnice svete mise predvodio je i propovijedao don Dejan Turza, župnik u Sutomoru koji je ključne momente i odluke iz Marijina života iznio kao poticaj za rast u vjeri i duhovnosti. Svakog dana se molila molitva trodnevnice pred slikom Pomoćnice Kršćana koja se tjedan dana prije župne proslave s bočnog oltara prenosi u prostor svetišta.

Na sam blagdan 24. svibnja jutarnju svetu misu predvodio je mjesni župnik a popodnevnu kotorski biskup mons. Ilija Janjić u koncelebraciji sa svećenicima kotorske biskupije. Biskup je u svojoj propovijedi govorio o samom blagdanu Pomoćnice kršćana te o zauzetosti sv. Ivana Bosca na širenju pobožnosti prema Mariji Pomoćnici kojoj u čast je podignuta i velika bazilika u Torinu. Osobiti naglasak biskup je stavio na don Boscov rad s mladima, kojih je u našim crkvama sve manje, te je za njihov povratak i ustrajnost na putu vjere zazvao zagovor Marije Pomoćnice.

Liturgijskoj pjevanje predvodio je župni zbor sv. Mateja iz Dobrote. Na kraju mise, don Robert je zahvalio svima koji su svojim angažmanom i doprinosom pomogli proslavu župnog blagdana. Poslije svete mise uslijedila je procesija sa slikom Pomoćnice Kršćana, ljubljenje relikvije i druženje ispred župne crkve.

 

 

28. svibnja 2018. | Nekategorizirano
Oznake:, ,