izbornik zatvori izbornik

Blagdan Pomoćnice Kršćana na Mulu i predstavljanje Muljanskog kantuala

dsc0393

 

Ovogodišnja proslava blagdana Pomoćnice kršćana na Mulu bila je iznimno svečana i posebno emotivna za same župljane kao i za brojne hodočasnike i sudionike slavlja. Ovom su naime, prilikom u vrsnoj interpretaciji zagrebačkih glazbenika pod ravnanjem mo. Roberta Homena i uz orguljsku pratnju Nevena Kraljića, prof., tijekom glavne svete mise i nakon nje, prvi put nakon više od 130 godina izvedene liturgijske skladbe koje je za župu Muo skladao franjevac o. Ebert. Ove su skladbe nedavno objavljene u knjizi „Muljanski kantual – skladbe o. Konrada Eberta za župni zbor župe Muo u Boki Kotorskoj“.

WhatsApp Image 2022-05-24 at 22.56.56

Župljani su se za blagdan pripremali uobičajenom trodnevnicom koja se sastojala od svibanjske pobožnosti, svete mise i molitve pred Gospinom slikom koja se, tradicionalno, za vrijeme proslave blagdana izmješta iz oltarne niše i postavlja u središte crkve. Trodnevnicu su vodili mjesni župnik, don Robert Tonsati i vlč. Tomislav Kralj, župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću (Zagrebačka nadbiskupija).

Vlč. Kralj predslavio je i jutarnju misu na sam blagdan. U poticajnoj propovijedi ohrabrio je vjernike da se nastave utjecati Gospi u svim životnim potrebama, ali da također znaju iskazati svoju zahvalu za primljene milosti, te da nasljeduju njezin primjer vjere i vjernosti Božjem obećanju. Vlč. Tomislav je govoreći o pobožnosti prema Mariji Pomoćnici, nadahnut samim položajem župne crkve koja se nalazi u neposrednoj blizini mora i životom župljana koji je vezan za ribarstvo i more, podsjetio na viziju sv. Ivana Bosca u kojoj se napadnuti i ranjeni brod Crkve spasio čvrsto se privezavši za dva stupa: na jednom je bila Bezgrešna, a na drugom Hostija. Vlč. Tomislav je istaknuo da su Euharistija i pobožnost prema Gospi dva najizvrsnija sredstva koja Crkva stavlja na raspolaganje vjernicima kako bi uplovili u sigurnu luku spasa, a upravu su ona utkana u život ove župe koja je posvećena Pomoćnici kršćana i koja se diči euharistijskim blaženikom Gracijom.

Na kraju mise mjesni župnik je zahvalio svima koji su uložili svoj trud, vrijeme, te darovali priloge kako bi ovogodišnja svečanost prošla dostojanstveno te je zahvalio i vlč. Tomislavu na njegovoj raspoloživosti i dobročinstvu.

dsc0400

Svečanu večernju koncelebriranu misu predslavio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja u zajedništvu s biskupijskim svećenicima i vlč. Kraljem. Na početku mise, župnik je pozdravio okupljene, istaknuvši dvostruki značaj slavlja u kojem će se osim molitve i zahvalnosti zaštitnici župe, izvesti Missa Auxilium Christianorum – Misa Pomoćnice kršćana, skladana upravo za ovu župnu crkvu, naglasivši kako je Crkva oduvijek ljepotom različitih umjetnosti nastojala ljudima približiti ljepotu Božju.

Pozdravivši okupljene, biskup je posebnu dobrodošlicu iskazao glazbenicima iz Zagreba i uzvanicima.

Muo-Zbor-dirigent-Homen_resize

Biskup Ivan je u homiliji govorio o Marijinoj ulozi u vjerskom životu, te se posebno osvrnuo i na samu izvedbu Ebertovih skladbi: „Današnje slavlje nešto je svečanije nego obično. Zahvaljujemo o. Konradu Ebertu, koji je djelovao u ovoj župi tijekom druge polovice 19. st., čiju dušu uzdignutu Bogu večeras prepoznajemo po notama koje je zapisao na slavu Božju. Kako je lijepo kada čovjek darove primljene od Stvoritelja umnoži i upotrijebi ne na svoju slavu nego na veću slavu Božju. Ovom svetom Misom zahvalimo o. Konradu i molimo za njegov duševni mir i radost u vječnosti, na Gozbi Jaganjčevoj. Vi poštovani glazbenici, koji ste na poziv župnika pristigli da izvedete neke od tih umjetničkih djela, već ste nas svojim glasovima i svojim glazbalima uzdigli u visine i pomogli nam doživjeti ljepotu neba gdje ćemo se jednoga dana svi naći u slavi presvetoga Trojstva: Oca, Sina i Duha Svetoga. Zahvaljujem vama kao i župniku don Robertu, koji je za ovu prigodu priredio i posebnu pjesmaricu nazvanu „Muljanski kantual“. Neka sve bude na veću slavu Božju, na čast Gospi Pomoćnici kršćana i bl. Graciji, neka bude na spasenje naših duša.

Ivan-Stironja-kotorski-biskup

Sve što činimo trebalo bi biti na veću slavu Božju i na korist naših duša koje bi morale biti u središtu naše vjerničke pozornosti. Zato danas Gospi Pomoćnici kršćana upućujemo svoje zahvale i molitve da nas zagovara kako bismo svi ovdje nazočni, i svi naši, zadobili spasenje duše. Ta nam je pomoć svima itekako potrebna.“

Odmah poslije završetka misnog slavlja uslijedilo je predstavljanje Muljanskog kantuala s koncertnom izvedbom skladbi, a program je vodila župljanka Sandra Pasković koja je umješno približila prošlost Mula i djelovanje o. Eberta.

dsc0441

Glazbenici iz Zagreba su ovom  prilikom izveli neke od skladbi objavljenih u Muljanskom kantualu: stavke Kyrie, Sanctus, Benedictus iz mise Beato Grazia, motete Tantum ergo i Genitori iz ciklusa Santi Cosma e Damiano. Tijekom mise u pjevanom dijelu izvedena je Ebertova Missa Auxilium Christianorum, pjesma Svetilištu vazmenome po muljanskom napjevu, i Ebertovi moteti Tantum Ergo i Genitori, iz ciklusa Auxilium Christianorum.

dsc0426

Ispred nakladnika, Ogranka Matice Hrvatske u Boki Kotorskoj okupljenima se obratila mr. Marija Mihaliček koja je ukratko predstavila djelovanje Matice, te opisala sadržaj Muljanskog kantuala s posebnim osvrtom na urednički koncept i dizajn, istaknuvši radost što je nakladnik ovog djela upravo Ogranak u Boki: „Ovo svoje najvrjednije izdanje prinosimo velikoj kulturnoj svetkovini  obilježavanju 180. godišnjice Matice Hrvatske, kojoj su u prošlosti, u godinama početaka i velikog kulturnog zamaha, svećenici Kotorske biskupije bili potpora“, kazala je predsjednica Ogranka, zahvalivši don Robertu na ovom poduhvatu, Kotorskoj biskupiji na moralnoj i materijalnoj podršci, kao i podršci Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Marija-Mihalicek_resize

Mo. Homen, ugledni dirigent porijeklom iz Kotora sa zagrebačkom adresom, ali i sam, kako je istakao, djelomično župljanin muljanske župe, izrazio je ponos i zahvalnost što je na poziv don Roberta mogao sudjelovati u ovako važnom projektu, tim više što se rad na pripremi i izvedbi kompozicija pokazao vrlo zahtjevnim s glazbene točke gledišta, iako su glazbenici sami po sebi profesionalci i naviknuti na velika i zahtjevna djela. Mo. Homen je govorio i o glazbenim odlikama Ebertovih skladbi u kojima je uočio ljepotu i eleganciju melodija talijanskog juga, grada Napulja iz kojeg je o. Ebert bio rodom, i koji je poznat po lijepim i poletnim melodijama, te germanske utjecaje u harmonijskoj strukturi koju je ovaj franjevac primjenjivao u skladateljskom postupku. Mo. Homen je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom povijesnom trenutku, te potaknuo na oživljavanje crkvenog glazbenog života u Boki, stvaranjem zajedničkog zbora iz više župa Biskupije.

Robert-Homen_resize

Okupljenima se na kraju obratio župnik i urednik knjige, don Robert. On je istaknuo kako je od samog početka rada na ovom izdanju, njegova vizija bila da se skladbe o. Eberta izvedu prilikom predstavljanja jer jedino na taj način istinski mogu doprijeti do slušatelja. Na ovaj način, živom izvedbom u kontekstu liturgije, u kontekstu blagdana za koje su pisane i na samom mjestu za koje su nastale, to je uspješno ostvareno zahvaljujući gostujućim glazbenicima,  te samo po sebi predstavlja i presedan u Boki. Don Robert je ukazao na problem zaborava duhovne i kulturne baštine i njezinih protagonista, te na važnost podizanja svijesti o kršćanskoj umjetnosti i kulturi kojoj je, prema riječima pape Benedikta XVI. nužna vjera kako bi sačuvala životnost i aktualnost. Župnik je na kraju zahvalio svim suradnicima na Kantualu, osobito zahvalivši prof. Kraljiću čiji je doprinos u notografiji neizmjerno vrijedan, te svima koji su financijski pomogli tisak i samo predstavljanje: Opštini Kotor, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Kotorskoj biskupiji i biskupu Štironji, i Matici Hrvatskoj.

Don-Robert-Tonsati-2_resize

Predstavljanje je završeno izvedbom himna bl. Gracije koji je pjevan na izvornom latinskom, a zatim na stihove Nut slavno tijelo, tijekom kojeg su svi prisutni u crkvi spontano ustali, vidno ganuti ovom omiljenom skladbom, a glazbenike su nagradili oduševljenim i dugotrajnim pljeskom, ne skrivajući zadovoljstvo i radost.

Proslava koja je u sebi nosila oznake povijesnosti trenutka u kojem su nakon više od trinaest decenija crkvu ispunili snažni glasovi prenoseći poletnost i dragost Ebertovih skladbi, nikoga od prisutnih nije ostavila ravnodušnim. Unatoč duljem trajanju samog događaja, druženje se nastavilo pred župnom crkvom uz čašćenje koje su pripremile muljanske domaćice.

dsc0411

 

Fotografije: BokaNews, Radio Dux, Skala Radio

27. svibnja 2022. | Novosti
Oznake:, , , , , , , , ,