izbornik zatvori izbornik

Blagdan sv. Ane u Đurićima u znaku mladomisničkog slavlja

Blagdan sv. Ane u Đurićima  proslavljen je u znaku dvostruke svečanosti. Tri svete mise slavljene su u čast nebeske zaštitnice župe i mjesta Đurići: prva misa u jutarnjim satima služena je staroj crkvi podignutoj 1604. godine u Gornjim Đurićima, nakon koje se molilo  za pokoj svih koji počivaju na mjesnom groblju. Druga misa slavljena je u župnoj crkvi u 10 h, dok je posebno svečana i posjećena bila glavna blagdanska misa u 19 h, koju je novozaređeni svećenik don Dražen Kraljić slavio kao svoju mladu misu u Kotorskoj biskupiji. Tu su svečanu euharistiju suslavili brojni svećenici Kotorske biskupije  zajedno sa grkokatoličkim svećenikom ocem Volodymyrom Kovtykom koji je sa grupom hodočasnika iz Ukrajine pohodio župu sv. Ane. Ovom radosnom događaju, u crkvi dupke ispunjenoj župljanima, hodočasnicima iz svih dijelova Kotorske biskupije i sestrama redovnicama, nazočili su i svećenici Pravoslavne Crkve, otac Nebojša Vulović paroh jošički i otac Nikola Urdešić, novoimenovani paroh budvanski, te mladi teolog Jovica Vukasović. Sv. misno slavlje uzveličao je zbor župne crkve sv. Jeronima iz Herceg Novoga, a u liturgijskoj asistenciji bili su bogoslovi Kotorske biskupije.

Prigodnu homiliju uputio je don Ivo Ćorić, prčanjski župnik. Govoreći o životu svetih Joakima i Ane, Bogorodičinih roditelja, podsjetio je na drevne izvore životopisa te na razvoj kulta prema sv. Ani i sv. Joakimu. Don Ivo je istakao da su oni uzor strpljivosti i pouzdanja u Božju milost, te je naglasio važnu ulogu kršćanskog majčinstva u suvremenom svijetu, podsjetivši da su pobožne majke najzaslužnije za usađivanje vjerskih i moralnih ideala, za prvi i najvažniji odgoj u čovještvu i vjeri. Govoreći o izazovima svećeičkog reda, don Ivo  je ukratko pojasnio svrhu svećeništva: «Svećenik je osoba koju je Isus prvi zavolio i pozvao. Svećenikom ne postaje netko zbog toga što je bolji ili svetiji od drugih, nego zbog toga što je Bog dobar i poziva u svoju službu ljude koje je zavolio. Svrha svećeništva je navještaj Evanđelja za spasenje svih kojima je svećenik poslan». Obraćajući se mladomisniku poželio mu je ustrajnosti i povjerenja u Božji plan, ističući kako će često, kao Isusov sljedbenik slušati  «Hosana!», ali i «Raspni ga!» u onom trenutku kad ne bude htio kompromitirati zakone Crkve i istinu Evanđelja. Unatoč brojnim kušnjama, svećenik je dužan nesebično darovati svoje vrijeme i svoju snagu za širenje Božje riječi – kazao je u zaključku don Ivo, ohrabrivši mladomisnika da ustraje u Kristovu pozivu kojemu je spremno odgovorio.

Na kraju euharistijskog slavlja okupljenim vjernicima obratio se je mjesni župnik, don Robert Tonsati te je uputio pozdrav svim okupljenima, osobito hodočasnicima kao i svećenicima Pravoslavne Crkve. On je izrazio radost zbog ovog iznimnog značajnog događaja za Kotorsku biskupiju te je uputio čestitke mladomisniku i zahvalio svima koji su doprinijeli pripremi ovogodišnje proslave sv. Ane. Uslijedila je i zahvala mladomisnika don Dražena Kraljića koju je uputio i svim svećenicima Kotorske biskupije koji su ga bratski prihvatili. Posebnu zahvalu iskazao je mentoru don Robertu Tonsatiju koji ga je pripremao za primanje svećeničkog reda: «Kod njega sam proveo godinu dana na praktikumu i od njega sam naučio mnoge korisne stvari, kako za moj budući svećenički život, tako i za onaj svakodnevni», rekao je don Dražen, a potom je svom mentoru kao znak iskrene zahvalnosti i poštovanja, darovao ciborij. Don Dražen je zahvalio i svom ispovjedniku msgr. Srećku Majiću, kao i svim vjernicima koji su ga lijepo primili, katolicima i pravoslavcima te se preporučio u molitve kako bi ustrajao u svetom pozivu.

Nakon sv. mise vjernici su uz pjevanje himana i jek zvona krenuli u procesiju s kipom i relikvijom sv. Ane oko župne crkve, a nakon toga je uslijedio pojedinačni mladomisnički blagoslov. Zajedništvo je nastavljeno u ugodnom druženju na platou ispred župne crkve. Crkva sv. Ane koja je dovršena 1914. po prvi puta je u svojoj povijesti bila poprištem i jednog mladomisničkog slavlja.

A. Vuksanović, fotografije: M. Dabović

29. srpnja 2016. | Proslave
Oznake:, , ,