izbornik zatvori izbornik

Blagdan sv. Antuna u Herceg Novom


U subotu 13. lipnja u Herceg Novom svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog. Njegovi štovatelji iz Herceg Novog kao i hodočasnici iz Konavala, Vitaljine i Molunta imali su mogućnost sudjelovati na tri svete mise u crkvi pri samostanu sestara Milosrdnica posvećenoj ovom u puku  omiljenom svecu. Misu u 10 sati u predslavio je don Robert Tonsati, kancelar biskupije. U svojoj propovijedi istaknuo je sv. Antuna kao čovjeka snažne vjere, istinske poniznosti, borca protiv krivovjerja i zabluda te učitelja molitve.
Popodnevnu misu predvodio je mjesni župnik don Siniša Jozić koji je u propovijedi rekao da “nas Božji ugodnik i prijatelj sv. Antun ponovno sabire u Božji hram kako bi nas obasuo svojim darovima i milostima. Imamo pravo i dužnost moliti Antunov zagovor, ali nemamo pravo izdati Antunov primjer. Kao štovatelji ovako značajnog duhovnog velikana, nerijetko ćemo biti u kušnji svesti naše prijateljevanje sa sv. Antunom na odnos jednostavnog i banalnog ˈduhovnog servisaˈ u molitvi za pronalaskom izgubljenih stvari. Kao njegova duhovna djeca radije bismo se trebali staviti pod njegovu zaštitu u molitvi za povratkom izgubljenog odnosa prema Bogu, jer bez Boga sve je unaprijed izgubljeno. Pronaći najprije sebe u Bogu i prepoznati Božje vodstvo u Antunovu životu jedini je uvjet pod kojim se usudimo moliti za izgubljene stvari“.
Po završetku misnog slavlja, don Siniša je, čestitajući blagdan uputio imendansku čestitku i onima koji nose Svečevo ime. Upriličen je također blagoslov ljiljana i djece nakon čega je uslijedila procesija u kojoj su nošene relikvije sv. Antuna.
Neizmjeran doprinos proslavi dale su kao i uvijek sestre milosrdnice Svetog Vinka Paulskog koje su brinule oko raskošnog uresa crkve i svih potrebnih priprema za slavlje u samostanskoj crkvi koje u ovom gradu tradicionalno uživa posebno poštovanje. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor sv. Jeronima.

14. lipnja 2020. | Nekategorizirano
Oznake:, ,