izbornik zatvori izbornik

Blagdan sv. Nikole u Kotoru – u znaku dječje radosti i kršćanske ljubavi

Blagdan sv. Nikole na tradicionalni je način proslavljen u Kotorskoj katedrali u radosnom ozračju ispunjenom pjesmom, molitvom i razdraganošću najmlađih. Diljem Kotorske biskupije je sv. Nikola veoma štovan svetac, a u Kotoru njegov kult je tijekom stoljeća bio iznimno naglašen o čemu svjedoči pet crkava posvećenih u čast ovome svecu od kojih najstarija seže u XIII. stoljeće, kao i bratovština mornara koja ga je imala kao svog zaštitnika. Sv. Nikola kao zaštitnik djece i pomoraca stoga svake godine u katedrali okupi veliko mnoštvo djece, mladih, kao i njihovih roditelja i brojnih štovatelja ovog sveca.

Svečanu svetu misu predvodio je kotorski župnik don Anton Belan uz koncelebraciju dobrotskog župnika don Ante Dragobratovića. Misno pjevanje bilo je povjereno dječjem zboru Kotorske katedrale, pod ravnanjem s. Dragice Kuštre, a dodatni sjaj cjelokupnoj proslavi dao je i mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva Crne Gore „Tripo Tomas“ kojim je ravnao Ivo Brajak.

Kotorski župnik don Anton Belan kazao je u propovijedi kako i mi stariji dijelimo veselje proslave sv. Nikole s djecom: „jer samo s dječjom dušom i obraćeni bit ćemo pozvani u kraljevstvo nebesko. Ono je uzrok našega veselja koje započinje rođenjem za zemaljski, a krštenjem za vječni život.“

Ovogodišnji susret sv. Nikole s djecom u katedrali protekao je u na osobit način duhu kršćanske ljubavi. Župnik je potaknuo starije sudionike da otvore svoja srca za stradale u potresu u Albaniji, te nasljedujući omiljenog sveca i sami prema mogućnostima daju prilog za one koji su ovom trenutku potrebniji od nas: „Večeras, svatko od nas može biti sv. Nikola. Svetost nije privilegija oltara ili kalendara. Poziv na svetost Krist nam upravlja u imperativnoj formi: Budite savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski. Savršen je sinonim za svetost.“ Stoga su svi prilozi sakupljeni na ovoj svetoj misi namijenjeni stradalima u Albaniji.

Djeci najdraži trenutak bio je susret sa Sv. Nikolom koji im je podijelio darove. Župljanin Toni Glasnović obučen kao sv. Nikola u pratnji najmlađih vjeroučenika obučenih u anđele, u procesiji je stigao do vjeronaučne dvorane, te je osim vjeroučenicima, svoj prisutnoj djeci podijelio darove.

Sv. misi prisustvovali su i predstavnici udruženja pomorskih kapetana Crne Gore kao i Pomorskog muzeja, a pred oltarom sv. Nikole, pripadnici Bokeljske mornarice držali su počasnu stražu.

 

Fotografije: Facebook stranica BokaNews

8. prosinca 2019. | Proslave
Oznake:, ,