izbornik zatvori izbornik

Blagdan sv. Nikole u Kotoru

Kotorsku katedralu Svetog Tripuna pohodio je i ove godine Sveti Nikola, zaštitnik djece, pomoraca, ribara, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, putnika, koji je uz pomoć malih anđela podjelio oko tristo poklon paketića, djeci koja su nestrpljivo iščekivala njegov dolazak i darove.

Katedrala je bila ispunjena djecom, radošću, smjehom, pjesmom i molitvom za sve žive i mrtve pomorce.

„Sva povijest grada Kotora i Boke pisana je na moru, zato nema crkve koja nema sliku, oltar ili je posvećena Svetom Nikoli. Naš grad kroz povjest imao je pet crkava u čast Svetome Nikoli. Nije toliko imao ni grad Bari. Prije nego su Svečeve moći 1087. godine iz današnje Turske prenesene u italijanski Bari, taj grad je imao dvije crkve posvećene njemu i treću novu sadašnju baziliku Svetog Nikole, u kojoj od 1087. počivaju njegovi zemni ostaci.

Zašto se okupimo u ovolikom broju baš na ovaj blagdan?

Zato što je on sudbinski vezan za egzistenciju čovjeka koji je živio od mora. To su generacije i generacije vezane za toga Sveca. Ploviti se bez njegovog imena nije moglo, brodovi su nosili njegovo ime, svaki dan na brodu je počinjao i završavo sa molitvom Bogu i u čast Svetome Nikoli. Sve što je Boka stekla kroz umjetnost, povijest, stekla je zahvaljujući moru i Svetome Nikoli, i vidite kako je to duboko u genima bokeljskog čovjeka taj svetac ostao urezan…“ – kazao je između ostalog don Anton Belan.

Svetu misu predvodio je don Ante Dragobratović.

Prema tradiciji mornari Bokeljske mornarice čuvali su oltar Svetoga Nikole na kojem je slika iz osamnaestog vijeka poznatog mletačkog slikara Pietra Antonia Novellija, iz nekadašnje crkve Svetog Nikole u Kotoru, a koja se nalazila na mjesto gdje je danas cafe bar „Cesare“. Zvono sa te crkve otkucava i danas sate sa Gradskog tornja.

U prigodnom programu nastupila su vjeroučenici, Dječji zbor kotorske katedrale i mandolinski orkestar HGD-a “Tripo Tomas”.

Izvor: M.M. – Boka News

Fotografije: Boka News

 

 

 

 

8. prosinca 2018. | Proslave
Oznake:,