izbornik zatvori izbornik

Blagdan sv. Sabe opata proslavljen u Budvi

Blagdan sv. Sabe opata proslavljen je u njemu posvećenoj crkvici iz 12. st. u budvanskom starom gradu u ponedjeljak, 5. prosinca. Misu je služio župnik don Filip Janjić.

Don Filip je izrazio radost zbog nastavka obilježavanja ovog blagdana nakon perioda pandemije, spomenuvši se svečeva života: „Drago mi je da smo danas par godina nakon korone ponovo obilježili blagdan. (…) Ali radujemo se zbog toga što smo konačno mogli doći u crkvu Sv. Sabe, koja je na neki način i zapuštena. Nije nas baš bilo puno, bilo je skromno kao što je i bio Sabin život. On se u ono doba povukao u osamu da bi se posvetio Bogu i molitvi, da bi molio za sebe, svoje poznanike i ljude cijelog svijeta. Skromno je živio, ali je svijetlio kao svjetiljka u tom trenutku i okupljao oko sebe ljude. Osnovao je samostan u brdima blizu Jeruzalema, tako piše u njegovom životopisu, u kojem je bilo 200 redovnika, pa možete zamisliti koliki je taj samostan bio”, kazao je don Filip te je podsjetio da je nakon prva tri stoljeća kršćanstva u kojem su kršćani bili progonjeni, nastupilo vrijeme mira u kojem se kršćanstvo suočilo s drugačijim izazovima. Zbog toga su mnogi sveti monasi, poput sv. Pavla pustinjaka, sv. Antuna pustinjaka, spa i samog sv. Sabe, odlazili na samotna mjesta, kako bi se u samoći potpuno mogli posvetiti Bogu živeći pustinjačkim načinom života.

Don Filip je podsjetio da je crkva Svetog Sabe u Budvi obnavljana nakon velikog potresa 1979., a blagoslovio ju je 24. lipnja 1990. na blagdan Svetog Ivana Krstitelja, tadašnji kotorski biskup, mons. Ivo Gugić. Od tada se u crkvi,  svake godine na njegov blagdan – 5. prosinca, služi misa i organizira svečanost, skromno i sukladno životu koji je živio ovaj ranokršćanski svetac.

 

Izvor: RTV BUDVA, prilagođeno

saba

5. prosinca 2022. | Novosti
Oznake:, ,