izbornik zatvori izbornik

Blagdan sv. Vinka Paulskog u Kotoru

U ponedjeljak 27. rujna svečano je proslavljen blagdan sv. Vinka Paulskog utemeljitelja Kongregacije za misije – lazarista, i zajedno sa sv. Lujzom de Marillac utemeljitelja Družbe kćeri kršćanske ljubavi – sestara milosrdnica. Svetu misu u samostanskoj crkvi sv. Klare, predslavio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja uz koncelebraciju mons. Ilije Janjića kotorskog biskupa u miru i don Ante Dragobratovića župnika župe sv. Mateja u Dobroti. Biskup Ivan je čestitao sestrama milosrdnicama blagdan svetog utemeljitelja, zahvalio im za nesebično djelovanje tijekom dugog niza godina te pozvao prisutne vjernike da mole za duhovni pomladak ove redovničke zajednice kao i za svećenička i redovnička zvanja u Kotorskoj biskupiji kao i u cijeloj Crkvi.

U svojoj propovijedi mons. Štironja istaknuo je potpuno predanje i nasljedovanje osobe Isusa Krista kao glasnika Božje ljubavi, učitelja i liječnika koje je sv. Vinko živio i svjedočio:

„Sv. Vinko, utemeljitelj sestara milosrdnica u potpunosti je nasljedovao osobu Krista Gospodina te je i sam postao Isusu sličan. Služeći braći i sestrama u potrebi živio je kršćanske istine i pretočio ih u kršćanska djela ljubavi.

Postao je misionar Božje ljubavi. U želji da se ta ljubav što bolje implementira u svijet, osnovao je zajednicu lazarista, Kongregaciju za misije i bio primjer kako živjeti kršćansku svetost i u svijet pretočiti Božje milosrđe. Živio je milosrdnu Božju ljubav i postao zagovornik misija i misionara. Zajedno sa sv. Lujzom osnovao je Kongregaciju djevojaka ljubavi – sestre milosrdnice, te još jednom posvjedočio ljubav prema siromašnima i slabima.

Kao navjestitelj Božje riječi i učitelj nasljedovao je Krista Gospodina te svoje duhovne sinove i kćeri, kao i sve svećenike, učio kako svijet može postati ljepši i svetiji. Tom istom Božjom riječju liječio je rane svih ljudi u potrebi, osobito grješnika koji su mu dolazili i od njega tražili pomoć i savjet. Tako je poput Isusa postao glasnik Božje ljubavi, učitelj i liječnik.“

Na kraju svete Mise biskup Ivan je zahvalio prisutnim vjernicima koji molitvenom potporom prate djelovanje sestara milosrdnica kao i članovima župnog zbora katedrale koji zajedno sa s. Dragicom Kuštre redovito vode liturgijsko pjevanje nedjeljom u katedrali. Sestre su nakon mise pozvale prisutne na osvježenje u svoj samostan.

 

 

28. rujna 2021. | Nekategorizirano
Oznake:, ,