izbornik zatvori izbornik

Blagoslov mora na Mulu

Blagoslov mora na Mulu - Rusalje

Po starom i za Boku jedinstvenom običaju, na ponedjeljak nakon svetkovine Duhova, vjernici župe BDM Pomoćnice Kršćana na Mulu, okupili su na euharistijsko slavlje i na blagoslov mora.

Ovaj običaj, u puku poznat kao Rusalje poznat je, i po mnogim drugim mjestima u svijetu, osobito onim župama koje su vezane za more kao što je to ribarsko mjesto Muo. Pučki naziv Rusalje (lat. Rosalia, tal. Russaglia) prisutan u Južnoj Dalmaciji odnosi se svetkovinu Duhova.

Nekad se proslavljao uz velike svečanosti, sa jutarnjim procesijama kroz urešeno mjesto, dok je danas reduciran na znatno jednostavniji oblik blagoslova. Sv. misa blagdana Marije Majke Crkve slavljena je po nakani za preminule ribare i pomorce iz mjesta Muo, kao i cijele Boke, za koje više nema tko moliti i prikazati misu.

Mjesni župnik, don Robert Tonsati, naglasio je kako je ovo prigoda kao i u svakoj sv. misi, sjetiti se i živih i mrtvih ribara i pomoraca: „za žive i molimo blagoslov na moru, a za mrtve pokoj, i sjećamo ih se sa zahvalnošću za sve ono što su svojim teškim radom nama ostavili kao vrijedno nasljedstvo i iskaz njihove osobne vjere i zahvalnosti za primljene milosti“.

Nakon sv. mise, vjernici su se u procesiji uputili do ponte ispod župne crkve gdje je obavljen blagoslov mora, uz molitvu za ljude koji od mora žive, poput ribara i pomoraca.

U znak sjećanja na sve pomorce i ribare koje se nisu vratili u svoj rodni kraj, nakon blagoslova, položeno je cvijeće. Po povratku u župnu crkvu nakon osobne molitve, župljani su se okupili na zajedničkom druženju.

Ovaj drevni iskaz pučke vjere, i danas, kao svjedok nekadašnje pobožnosti muljanskog puka, nosi snažnu poruku pouzdanja u Božje vodstvo kako na kopnu tako na moru, kao i zahvalnosti za primljena dobra.

8. lipnja 2017. | Proslave, Novosti
Oznake:, ,