izbornik zatvori izbornik

Deseti planinarski križni put mladih Kotorske biskupije

U subotu, 25. ožujka održan je Deseti planinarski križni put mladih Kotorske biskupije (PKP). Osim mladih iz Kotorske biskupije, pridružilo se po već ustaljenoj praksi, nekoliko bokeljskih obitelji iz Dubrovnika te nekolicina mladih iz Barske nadbiskupije. Okupili su se u prijepodnevnim satima ispred crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi te se u molitvi i razmatranju pojedinih postaja zaputili starim, brdovitim putovima do crkve sv. Petra u Bogdašićima. Ovogodišnji PKP, nazvan Križni put sa svetim Leopoldom, bio je u znaku Godine svete ispovijedi koja je proglašena za Kotorsku biskupiju. Svi su sudionici uz tekstove postaja, dobili brošure za ispit savjesti kao pripremu za svoju korizmenu ispovijed.

Tekst postaja križnog puta osmislio je don Dejan Turza, povjerenik za pastoral mladih Kotorske biskupije. Nakon biblijskog ulomka na svakoj postaji čitane su poticajne riječi sv. Leopolda Bogdana Mandića preuzete iz njegovih Spisa, najčešće pisama upućenim prijateljima u kojima ih hrabri da ne posustanu na putu vjere u Isusa Krista, bez obzira na sve poteškoće na koje kroz život nailaze.

I ove je godine kao i prethodnih, obitelj Marović dočekala hodočasnike kod crkve Svih Svetih u Marovićima sa pripremljenom hranom i pićem, te je to bila lijepa prilika za okrepu i predah. Ruta PKP-a tradicionalno prolazi kroz danas napuštena sela, a neizostavne dvije postaje su crkva sv. Jurja i crkva Svih Svetih. Kod ovih crkava koje su već odavno izvan kulta, sudionici PKP-a su zastali i kako bi se pomolili za sve pokojne koje počivaju na grobljima uz crkve.

Značajno je spomenuti 12. postaju, postaju šutnje, na kojoj su sudionici tišinom iskazali štovanje Isusovoj smrti koju je podnio za sve ljude. Ova postaja je bila fizički najnapornija, jer je podrazumijevala hod po veoma strmom spustu iz Gornjih Bogdašića. Četrnaesta postaja križnog puta izmoljena je u crkvi sv. Petra u Bogdašićima, a  nakon nje uslijedile su litanije na čast sv. Leopolda.  Kotorski biskup, mons. Ilija Janjić, predvodio je završnu molitvu  kao i molitvu za jedinstvo kršćana po zagovoru sv. Leopolda. Biskup je zatim pozdravio sve okupljene i dao svoj blagoslov Na koncu se mladima obratio preč. don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije, porkretač PKP-a mladih Kotorske biskupije. On je u kratkim crtama izložio nastanak ovog, tada jedinstvenog duhovnog događaja u Kotorskoj biskupiji te je izrazio svoje zadovoljstvo što je PKP odolio testu vremena, proslavivši svoj deseti rođendan. Don Robert je podsjetio sve okupljene da je sam PKP sa svim svojim naporima i preprekama, izazovnim usponima i padovima, alegorija života i kao takav nam može pomoći dublje doživjeti Isusovu spasiteljsku muku, ali i pokazati nam koliko je važno u vlastitom životu ustrajati na ispravnom putu vjere unatoč svim poteškoćama. Don Robert se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji, te osobito povjereniku za mlade Don Dejanu Turzi.

Uslijedilo je zajedničko druženje uz čašćenje. Iako je PKP prvenstveno namijenjen mladima, redovito u njemu sudjeluju i djeca kao i ljudi starije životne dobi. Nakon čašćena u dvorištu župne crkve u Bogdašićima, umorni ali okrijepljeni duhom i puni dojmova, sudionici desetog PKP-a Kotorske biskupije razišli su se svojim kućama.

Fotografije: M. Dabović

26. ožujka 2017. | Novosti
Oznake:, ,