izbornik zatvori izbornik

Don Damir Vrbešić zaređen za đakona Kotorske biskupije

U subotu, 6. 2. u katedrali sv. Tripuna u Kotoru za đakona je zaređen don Damir Vrbešić. U zajedništvu s umirovljenim kotorskim biskupom i svećenicima, misno slavlje i obred ređenja predslavio je apostolski upravitelj, mons. Rrok Gjonlleshaj.

Pozdravljajući okupljene na slavlje, mons. Gjonlleshaj izrazio je radost zbog ovog važnog događaja u ređenika kao i životu mjesne crkve koja je nedavno proslavila svog nebeskog zaštitnika, te je potaknuo novog đakona da služi Crkvi „radosno, pravedno, poslušno, vrijedno i vjerno“.

Govoreći o đakonskoj službi koju će u budućnosti vršiti, mons. Gjonlleshaj je istaknuo: „Dragi Damire, Crkva te izabrala kao poslužitelja kod oltara, poslužitelja Božje riječi i poslužitelja braći i sestrama. Ugledaj se na Isusa Krista koji je poslužitelj našega života, poslužitelj čovjeka u nevoljama. Želim ti, da snagu za poslanje u koje si zakoračio pronalaziš: u molitvi, Svetom pismo i Euharistiji, te da tvoj život bude određen Kristovom ljubavlju i blizinom čovjeka. Današnjim ređenjem prihvatit ćeš, kako ti to povjerava mjerodavna vlast, zadaću đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.“

U zaključku svoje propovijedi, nadbiskup je još jednom potaknuo don Damira da svoju službu vrši s radošću i marljivo, a sve vjernike pozvao na molitvenu pratnju duhovnih zvanja. Obredu ređenja nazočili su i vlč. Mihael Mađarević, župnik u Kuševcu i vlč. Branko Čagelj, vojni kapelan u Petrinji. Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao župni zbor Kotorske katedrale pod ravnanjem s. Dragice Kuštre.

Don Damir Vrbešić, rođen je 7. 1. 1985. u Zenici, kasnije se s obitelji preselio u Kuševac (Đakovačko – osječka nadbiskupija). Studij teologije završio je u Sarajevu na Katoličkom Bogoslovom Fakultetu, gdje je diplomirao 16. 11. 2020.

 

7. veljače 2021. | Nekategorizirano
Oznake:,