izbornik zatvori izbornik

Don Dražen Kraljić novi svećenik Kotorske biskupije

Na spomendan Gospe Karmelske, u subotu 16. srpnja 2016. g. polaganjem ruku i posvetnom molitvom kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića za svećenika kotorske biskupije zaređen je don Dražen Kraljić. Uz biskupa, misu ređenja suslavili su svećenici kotorske biskupije a njima su se pridružili i svećenici krčke biskupije, vlč. Anton Bozanić, župnik iz Omišlja, rodne župe ređenika kao i vlč. Nikola Ilijić, najstariji svećenik iz Omišlja, te svećenik riječke nadbiskupije, mons. Nikola Uravić, ravnatelj caritasa riječke. Osim njih slavlju je prisustvovao veliki broj redovnica i vjernika iz svih krajeva kotorske biskupije te ređenikova najbliža rodbina i brojni prijatelji iz župe Omišalj na otoku Krku. Na početku euharistijskog slavlja sve je okupljene pozdravio kotorski biskup te uputio poseban pozdrav svim ređenikovim gostima.

U homiliji biskup Janjić je rastumačio značaj svećeničkog reda u Crkvi naglašavajući kako su svećenici najbliži biskupovi pomoćnici i suradnici u dijeljenu svetih otajstava. Biskup je na samom početku homilije zazvao Duha Svetoga, naglasivši da Duh Sveti kao treća Božanska osoba pomaže svim vjernicima a osobito svećenicima da stvore kristalno jasnu sliku svog poslanja i svijeta u kojemu žive: «bez te jasnoće koja zna kritički razlagati svakodnevnicu, uvijek postoji pogibelj odlutati s puta vjere i smetnuti s uma nadnaravne prioritete koje bi si svaki kršćanin trebao jasno izgraditi». Biskup je pozvao ređenika da svoj život svakodnevno sve više oblikuje prema životu Krista dobrog pastira. Govoreći o slabosti ljudske naravi koju svaki čovjek u sebi nosi, naglasio je da se za svećenike odabiru i rede ljudi dobro prokušani, ali i da oni nisu bez svojih naravnih nesavršenosti:«sam obred ređenja ne mijenja svećenikovu narav, već ovisi o samom svećeniku hoće li se svakodnevno boriti sa svojim slabostima i nastojati izgrađivati ono što je dobro, a ono što je loše uz pomoć Božju mijenjati i predati Božjem milosrđu». U zaključku svoje homilije, biskup je ohrabrio novog ređenika da hrabro ide naprijed bez straha i bojazni, te uz pomoć Božju svakodnevno naviješta Božju Riječ i dostojno slavi i dijeli sveta otajstva. «Naviještanje Božje riječi i dijeljenje svetih sakramenata za spasenje ljudskih duša» – naglasio je biskup – «temeljna je zadaća svakog svećenika. Od nje se svećenik ne smije umoriti niti se strašiti mogućeg  odbijanja. Božje kraljevstvo se ne širi silom – sam Bog nikog ne prisiljava da se spasi – ali je dužnost svećenika biti uporan u propovijedanju i ustrajan pastoralnom djelovanju. Svećeništvo koje ima svoje uporište u molitvi i pouzdanju u Boga te predanom služenju, a ne u prisili, svećeništvo je Novog Zavjeta na koje su svi svećenici pozvani.»

Zdušno liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Kotorske katedrale u zajedništvu sa članovima župnog zbora iz Omišlja. Pjevanjem je ravnala prof. Andrea Orlando uz orguljsku pratnju Luke Španjića. Ovom prigodom župni zbor iz Omišlja izveo je i samostalno nekoliko liturgijskih skladbi. Tako su psalam „Blagoslivljaj dušo moja Gospodina“ otpjevale članice župnog zbora iz Omišlja, Arijana Kraljić, Nina Volf i Lara Nusdorfer po domaćem omišaljskom napjevu. Za vrijeme pričesti Arijana Kraljić je otpjevala i „Panis Angelicus“ Ceasara Francka, a župni zbor iz Omišlja zajednički je otpjevao Marijin hvalospjev na staroslavenskom jeziku.

Na kraju svete mise, biskup je čestitao ređeniku te se zahvalio svim prisutnima, osobito ređenikovoj rodbini, pjevačima, svećenicima mentorima i gostima. Po završetku euharistijskog slavlja don Dražen  je udijeli svoj mladomisnički blagoslov svima prisutnima, a za to vrijeme članice omišaljskog zbora pjevale su dvije marijanske skladbe, „Ave Maria“ od Mozarta i pjesmu „Dajte mi napjev svoj“.

18. srpnja 2016. | Novosti
Oznake:, ,