izbornik zatvori izbornik

Don Željko Pasković zaređen za svećenika

Kotorska biskupija je uoči vanjske proslave Sv. Tripuna, svog nebeskog zaštitnika, obogaćena novim svećeničkim ređenjem. U subotu, 8. veljače, polaganjem ruku i posvetnom molitvom apostolskog upravitelja biskupije mons. Rroka Gjonlleshaja, don Željko Pasković je primio sveti red prezbiterata. Svečanu misu ređenja predvodio je mons. Gjonlleshaj, u zajedništvu s biskupom u miru, mons. Janjićem i apostolskim nuncijem za Crnu Goru, mons. Pezzutom, te brojnim svećenicima iz Barske, Kotorske i Dubrovačke biskupije.

„Nitko nije ‘zaslužio’ biti svećenikom. Bog zove i bira. ‘Ja sam te otkupio i imenom zazvao: Ti si moj’ (Iz 43,1), a čovjek osobno odgovara: Tvoj sam Gospodine, cijelim svojim bićem. Stoga se treba trajno posvetiti i uskladiti svoj život s primjerom Krista Gospodina. Bog računa na našu slobodnu volju i one darove i talente koje nam je dao u stvaranju. Istina, ovi talenti nisu dovoljni za izvršavanje povjerenog zadatka. Svećenik stječe potrebnu snagu, darove i karizme tijekom dugog razdoblja formiranja, a vrhunac njihovih ostvarenja događa se u trenutku primanja Svetog reda, kada nam Bog omogućuje povjereni zadatak. Njemu se danas posebno zahvaljujem koji je ‘Poznavatelj svih srdaca’, što je svoj milostivi pogleda zaustavio nad don Željkom i pozvao ga u svoju službu, u svoju Njivu i u svoj Vinograd, da bude ‘svjedokom njegova uskrsnuća’“ -kazao je nadbiskup Gjonlleshaj u svojoj propovijedi, potaknuvši ređenika na vjernost u svom poslanju koju nije moguće ostvariti bez prihvaćanja križa i žrtve.

Ređenju je prisustvovao veliki broj vjernika, a mnogi od njih su pristigli s područja Bara i Šušanja, župa u kojima je don Željko pastoralno djelovao kao đakon posljednjih nekoliko mjeseci. Pjevanje je predvodio župni zbor sv. Mateja iz Dobrote kojim je ravnala Silva Milošević, a ministranti iz Bara i Šušanja posebno su se istaknuli kao liturgijska asistencija na ovoj misi ređenja.

Na kraju mise, prigodnu riječ uputio je i apostolski administrator mons. Pezzuto: on je zahvalio Bogu da na daru ređenja, podsjetivši da se danas gubi osjećaj da je svećeništvo upravo dar, te nužno obnoviti shvaćanje darovanosti i zahvalu za primljeni dar. Obraćajući se don Željku, nuncij je poručio: „Nikad u svom životu nemoj zaboraviti dar koji se utjelovio u tebi, u tvojoj osobi. Dar Boga, koji se u tebi sjedinio i ovaj misterij posebnog zajedništva između tebe i Gospodina, prisutan je ne samo kad slaviš euharistiju ili milosrđe Božje, već svim okolnostima, svim aspektima tvog života.“ Nuncij je također zahvalio obitelji don Željka i potaknuo sve okupljene da podrže i ohrabre sve koji kreću putem svećeništva.

Mons. Janjić, umirovljeni Kotorski biskup, također se obratio don Željku, potaknuvši ga da svoje svećeništvo živi ustrajno i odvažno, imajući uvijek na srcu Isusove zapovijedi i ljubav prema bližnjima.

Don Željko Pasković, sin Gorana i Jovanke, rodom je iz Kotora. Katolički bogoslovni Fakultet završio je u Sarajevu gdje je bio i na bogosloviji, a nakon đakonskog ređenja, đakonsku službu vršio je u Tivtu, te Šušanju i Baru.

11. veljače 2020. | Nekategorizirano