izbornik zatvori izbornik

Duhovna obnova svećenika, redovnika i redovnica Barske i Kotorske biskupije

Spomendan sv. Lucije, 13. prosinca 2018. okupio je u Kotoru po prvi puta kler dviju biskupija u Crnoj Gori na zajedničku adventsku duhovnu obnovu. U prvom dijelu predviđenom za svećenike, kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić pozdravio je barskog nadbiskupa i sve okupljene svećenike u dvorani Biskupije, izrazivši svoje zadovoljstvo zbog prve zajedničke duhovne obnove.

Nakon molitve jutarnje, uslijedilo je predavanje naslovljeno „Kršćanski caritas – revolucija ljudskosti u Rimskom carstvu“ koje je održao mr. don Robert Tonsati, kancelar kotorske biskupije. Don Robert je u uvodnom dijelu pojasnio da je izbor teme vezan za blagdansko vrijeme koje karakterizira pojačana osjetljivost za osobe slabijeg imovnog stanja i društveno ranjivijih skupina što je osobito vidljivo u raznim humanitarnim i karitativnim akcijama. Iako se skrb o siromašnima i bolesnima, općenito humanitarne aktivnosti, danas podrazumijevaju kao dio ljudskog i kršćanskog djelovanja, u prošlosti, osobito u prvim kršćanskim vremenima, bila je to novost koju je tek kršćanstvo donijelo tadašnjem grčko-rimskom svijetu. Stoga je vrlo važno poznavati kontekst u kojem su brojni kršćanski tekstovi koji potiču na praktično iskazanu ljubav prema bližnjemu nastali, pojasnio je don Robert, te je slušateljima približio problematiku s kojom su se kršćani morali susresti kada su Kristovu zapovijed ljubavi počeli provoditi u djelo. Jezgra ranokršćanskog caritasa, obuhvatila je u svom sustavnom radu gotovo sva danas poznata polja humanitarnog djelovanja, a vrijedno je spomena da su iz nje nikle i prve bolnice koje su s Istoka prenesene na Zapad, te je općenito, unatoč neshvaćanju poganskog društva, kršćanstvo donijelo istinsku revoluciju u poimanju skrbi i ljubavi prema bližnjima.

Poslije predavanja uslijedilo je euharistijsko klanjanje u crkvi sv. Klare kojem su se pridružile i redovnice: Milosrdnice sv. Vinka Paulskog iz Herceg Novog i Kotora i Franjevke od Bezgrešnog začeća iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Bara, Petrovca i Dobrote sa svojom provincijalnom glavaricom s. Lidijom Kcira. U drugom dijelu programa, duhovni nagovor održao je u katedrali sv. Tripuna don Ivan Čapalija, župnik u Nikšiću. Don Ivan je govorio o važnosti osobnog obraćenja u kontekstu došašća koje trebamo doživjeti i kao parusiju, istaknuvši lik Ivana Krstitelja kao nadahnuće u adventskom hodu. Zarobljeni smo u vidljivo – kazao je don Ivan – a upravo smisao priprave je težiti k dimenziji nevidljivog. Sam Ivan Krstitelj posvetio je svoj život pripravi puta Kristu, a ipak kada je bio zatvoren, doživio je ono što papa Ratzinger naziva „pomračenje Boga“, rekao je u svom nagovoru don Ivan te dodao da Došašće koje živimo četiri nedjelje, mora biti konstantno življenje parusije, a to nije moguće ako iskreno nismo spremni na obraćenje. Don Ivan Čapalija zaključio je nagovor poticajem na svetu ispovijed kojoj su sudionici imali priliku pristupiti netom nakon nagovora. Uslijedila je zajednička molitva devetog časa i večernje te sveta misa. Euharistijsko slavlje predslavio je kotorski biskup u zajedništvu s barskim nadbiskupom mons. Rrokom Gjonlleshajem, te svećenicima dviju biskupija.

Mons. Janjić u propovijedi je govorio o potrebi poštivanja ljudskog dostojanstva u Crkvi. „Kada poštujem ljudsko dostojanstvo, onda ću imati i veće poštivanje prema njegovoj službi. U toj sredini je Bog, gdje se poštuje služba, tamo gdje se ne poštuje, onda je tu nered. To je temelj i same promjene, metanoje. Svetost je kada želim vršiti njegovu volju, a ona se vrši preko čovjeka. Tako je blaženi Gracija ostavio Boga na oltaru da bi poslušao Boga u njegovu poglavaru. Mi moramo malo po malo rasti u savršenosti: Božja savršenost je apsolutna i nedostižna, ali ipak moramo težiti k njoj“ – rekao je biskup Janjić. Pjevanje pod misom animirale su redovnice pod vodstvom s. Antonije Vugdelije. Na kraju mise, biskup Janjić zahvalio je svima na odazivu na prvu zajedničku duhovnu obnovu te čestitao Božić svećenicima i redovnicama dviju biskupija.

13. prosinca 2018. | Tekstovi, Novosti
Oznake:, , ,