izbornik zatvori izbornik

Duhovne vježbe svećenika Kotorske biskupije

0-02-0a-786f759d5737054e0ba1b4cb40acafb5ce2077096964e6a78b9baf8d9254a085_1c6da6a429b8da

 

„Što ćeš ti ovdje, Ilija?“ – pitanje koje u biblijskoj knjizi o Kraljevima (1 Kr 19,9) Jahve upućuje proroku Iliji, bilo je polazišno tema duhovnih vježbi koje je svećenicima Kotorske biskupije održao mons. dr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup.

 

 

Duhovne vježbe održane su u Caritasovoj kući „Emaus“ u Potocima, župa Bijelo Polje.  Skupa sa svećenicima Kotorske biskupije i đakonom, te kotorskim biskupom mons. Štironjom, sudjelovali su i svećenici Mostarsko – duvanjske i Trebinjsko – mrkanske biskupije. Okupljanje je počelo u večernjim satima u ponedjeljak, 15. studenog. Nakon zaziva Duha Svetoga, biskup Palić je pozdravio sve sudionike i izrazio im dobrodošlicu, podsjetivši da je naziv kuće u kojoj se nalaze – Emaus i sam simboličan jer priziva u sjećanje iskustvo učenika u Emausu koje im je promijenilo život i odnos prema Gospodinu.

U nizu duhovnih razmatranja tijekom duhovnih vježbi od 15. do 18. studenog,  zorno oslikavajući povijesni i teološki kontekst Prve knjige o Kraljevima, biskup Palić vodio je svećenike kroz razvojnu putanju vjere i odnosa s Bogom proroka Ilije, od vrhunaca njegove revnosti u kojoj se razračunava s Ahabom, Izebelom i Baalovim prorocima, preko njegove nesigurnosti, osobne krize, ovisnosti o dobroti drugih i rezigniranosti za vrijeme bijega, do otkrića pravog lica Boga.

Mons. Palić u svojim je nagovorima svećenicima približio različite krize i nedoumice, pa i zablude s kojima se prorok susreće te ih prenio u kontekst suvremenih izazova življenja svećeništva, vjere i pastoralnog djelovanja. Ilija je u svom ponosu sebe smatrao protagonistom Božje istine kada je sve činio za Boga, ne shvaćajući da Bog želi učiniti sve za njega. Zato je trebala kušnja, kriza koja će ga natjerati da prekine svoj sveti rat i pročisti svoj odnos i svoju spoznaju; Ilija će morati naučiti da je Bog podjednako moćan i u munji i u šapatu laganog lahora, i podjednako prisutan i u Izraelu, i na Horebu i u Sarfati, kazao je biskup Petar u jednom od svojih razmatranja.

viber_image_2021-11-19_11-19-29-310

Povezavši biblijske odlomke s crkvenim učiteljstvom, biskup Petar upozorio svećenike na kušnje i zablude koje proizlaze iz vjere koja umorna, iz oslanjanja samo na svoje mogućnosti i mjerila, na trajnu opasnost „zlogukih proroka“, na individualističko svećeništvo življeno bez zajedništva s prezbiterijem i laicima; te ih je ohrabrio da slijedeći dinamiku Ilijinog puta u vjeri, nahranjeni na izvoru Euharistije, budu ustrajni svjedoci i bogotražitelji, unatoč svim paradoksima i kušnjama današnjeg vremena.

Duhovne vježbe završile su u četvrtak, 18. studenog svetom misom, na kojoj je u ime svećenika kotorske biskupije mons. Srećko Majić, kao najstariji član prezbiterija, zahvalio biskupu Paliću na poticajnim nagovorima i izvrsnom gostoprimstvu.

Uz zajednička razmatranja, molitvene točke i svete mise, svećenici su imali prigodu upoznati se i s prilikama mjesne Crkve. Tako su u utorak, 16. studenog posjetili obližnju župnu crkvu Presvetog srca Isusova u kojoj ih je dočekao i upoznao sa životom župne zajednice župnik don Rajko Marković. Don Rajko je ukratko predstavio povijest župe i njezino stradanje u Domovinskom ratu, te ih je kasnije ugostio u župnoj kući. U ovoj je župi rođen i kršten mons. Marko Perić, kotorski biskup, o čemu svjedoči i spomen ploča na ulazu u crkvu.

viber_image_2021-11-19_11-19-40-792

U srijedu, 17. studenog svećenici su uz vodstvo don Željka Majića, ravnatelja biskupijskog Caritasa, posjetili neke od ustanova biskupije. Najprije su se u kripti mostarske katedrale pomolili za pokojne biskupe, među kojima je sahranjen i mons. Marko Perić na čijem je grobu ovom prilikom biskup Štironja upalio svijeću.  Potom su posjetili ustanove Caritasa – kuću Nazaret i kuću Svete obitelji, u kojima djeluju centar za osposobljavanje osoba s poteškoćama u razvoju i rehabilitacijski centar za osobe s invaliditetom, ambulanta, stacionarni odjel i kreativna radionica. Ravnateljica centra, s. Suzana upoznala je svećenike sa širokim poljima djelovanja ovog centra, koji je u vrijeme prvog lockdown-a (zaključavanja) uz redovne aktivnosti, podijelio i preko 12 000 obroka.  Zatim su posjetili franjevačku crkvu sv. Petra i Pavla u kojoj ih je dočekao župnik fra Bože Milić i rastumačio nedavno dovršeno kompleksno likovno uređenje unutrašnjosti crkve, koje je u mozaiku i freskama izveo o. Marko Rupnik. Nakon župne crkve, posjetili su i čuvenu kapelu koju je svojim djelima uresio Aleksandar Zvjagin.

Potom su se uputili u Čapljinu, u dom za stare i iznemogle s hospicijem „Betanija“ u kojem ih g. Ante Bender upoznao s radom ovog doma koji u skladu s kršćanskim načelima pruža sveobuhvatnu skrb starim, iznemoglim i osobama u terminalnoj fazi života. Svi korisnici doma imaju individualni pristup od strane osoblja, a skrb koju uživaju nije samo medicinska, već psihološka i duhovna, što ovu ustanovu čini zaista posebnom i veoma traženom. Tijekom povratne vožnje, don Željko Majić detaljno je govorio o povijesti biskupija te o izazovima i pastoralnim planovima.

 

19. studenoga 2021. | Nekategorizirano
Oznake:, , , ,