izbornik zatvori izbornik

Đurići

Đurići – Sv. Ana
Župnik: Don Pero Burečić

Svete Mise:
– nedjeljom i blagdanom u 9,00 sati

Crkve na području župe:

Sv. Nikola – najstarija, jednobrodna, sa polukružnom apsidom, bez zvonika ili preslice. Građena (vjerojatno) između XII i XIII stoljeća. Ornamenti na kamenu za blagoslovljenu vodu ukazuju na romaniku. Ovdje se nalazi najstarije đuričko groblje.

Sv. Ana (Gornji Đurići) – Po prvom pisanom tragu (biskupska vizitacija kotorskog biskupa Anđela Baronia) gradnja crkve započeta oko godine 1604. i bila posvećena Sv. Petki. Crkva je jednobrodna, sa četvrtastom apsidom. Svod je bačvast, pod popločan crvenim i bijelim đurićkim kamenom. Godine 1863. uz crkvu dozidan zvodnik na preslicu sa 3 zvona i kanonika (kuća za svećenika). Kanonika srušena 1968. g. prilikom proširivanja groblja. Zvona sa zvonika je odnijela austro-ugarska vojska krajem I. svjetskog rata.

Sv. Ana (Donji Đurići) – Župnik Cipolović uz pomoć mještana započinje gradnju crkve oko 1898. g. Završena i blagoslovljena 1914. g., pred sami I. svjetski rat. Crkva je jednobrodna, sa polukružnom apsidom. Ima zvonik na preslicu sa 3 zvona. Unutrašnjost je popločana crvenim i bijelim đurićkim kamenom (pločama). Ima izgrađen baladur za pjevače. Glavni oltar predstavlja prelijepi primjerak graditeljstva baroka i rađen je od kararskog mramora. Pripadao je obiteljskoj kapeli kantora Smekija iz Baošića, iz koje je prenesen 1914. g. S prednje strane oltara, u baroknom stilu, izrađen je obiteljski grb Smekija: iz oblaka ispružena naga ruka (s desna na lijevo) koja drži račvastu granu, a ispod grane osmokraka zvijezda. Iznad grba nalazi se križ od umetnutog crvenog mramora. Glavna oltarna pala prikazuje Sv. Anu sa djevojčicom BDM.
Lijevo od glavnog oltara (gledano s ulaza) nalazi se manji oltar posvećen Gospi Lurdskoj (sa kipom Gospe Lurdske u niši iznad oltara), a na desnoj strani oltar i kip Presvetog Srca Isusova. Kip je djelomice oštećen u zemljotresu 1979 .g.

Don Tomo Petrović

8. listopada 2015. | Peraški dekanat