izbornik zatvori izbornik

Godina Miljenika Boke

Svim župnim uredima, samostanima i vjernicima Kotorske biskupije
2008. – Godina Miljenika Boke
500. obljetnica smrti bl. Gracija

Naša mjesna Crkva sa trećim tisućljećem započela je sa vlastitim duhovnim projektima, da bi pastoralno djelovanje bilo što angažiranije.

Da se podsjetimo:

 • 2001. bila je Godina prihvaćanja Božje volje, odražena u Njegovim zapovijedima.
 • 2002. slijedila je Godina Sakramenata. Željeli smo reaktivirati kršćanski život
  prakticirajući sakramente.
 • 2003. Godina Biblije. Željeli smo da svaka obitelj dobije Sv. Pismo Novog Zavijeta
  sa psalmima.
 • 2004. Godina Kristova križa. Pokušali smo vratiti križeve u domove vjernika.
 • 2005. Godina Obitelji. Svjesni smo kako je teško sačuvati jezgro bez kojeg nema
  napretka bilo kojeg društva.
 • 2006. Godina Arhiva. Ovom godinom započeli smo trogodište priprave za Veliki
  jubilej naše Crkve – 1200. godina od kad Kotor čuva i časti moći Sv. Tripuna (809.-2009.). Pastoralni zadatak je bio da svaki župnik uredno pregleda svoj župni arhiv, zabilježi od koje godine postoji župni arhiv i te da se pribilježe glavni događaji u župi.
 • 2007.Godina Kulturnog blaga Kotorske biskupije. Ponosimo se kulturnim fundusom
  što nedostaje i većim biskupijama. To smo blago dužni što više prikazivati i drugima.
 • 2008. je Godina Miljenika Boke! (Sv. Leopolda, bl. Gracije, bl. Ozane, službenice Božje Ane Marije Marović) Ova je godina posljednja godina uoči jubilarne 1200. obljetnice čašćenja Sv. Tripuna u gradu Kotoru.

 

Budući da je bl. Graciji 500. godina od njegove smrti (1508.-2008.) to bi među našim Miljenicima bl. Graciji dali veću pastoralnu pozornost.
Miljenici Boke su naš duhovni ponos. Po njima se Boka zove Zaljevom svetaca. Naglašavam da se ne bi smjeli kititi njihovim perjem svetosti, nego nam je pojedinačni imperativ – sami se angažirati i sami uz zagovor nebeskih Miljenika i uz pomoć Božju – osvojiti vlastitu svetost, koja je prikladna svakom zvanju. Tako bi sa Miljenicima Boke na najbolji način – duhovno osvježeni i obogaćeni – unišli u godinu Velikog jubileja.
Neka župnici Herceg Novog, Kotora i Mula osmisle pastoralni projekt po kojem će, na najbolji način, vjernici svih župa Kotorske biskupije tijekom 2008. godine biti poticani za sudjelovanje u ponuđenim slavljima (hodočašća, duhovne obnove, pa čak i misije). Neka nas svećenici spomenutih župa pismeno obavijeste o svim slavljima u njihovim župama.
Kao Pastir ove mjesne Crkve naređujem da se u svim Sv. Misama, kroz sve dane 2008. godine u kanonu Sv. Mise spomenu imena: Sv. Leopolda, bl. Gracija i bl. Ozane, dakako da se na prvom mjestu spomene ime sveca dotičnog dana, kako stoji u direktoriju.
Božji blagoslov uz pozdrav,

+ Ilija Janjić
biskup kotorski