izbornik zatvori izbornik

Proglas za Godinu Ispovijedi u Kotorskoj biskupiji

Nakon završetka izvanredne Svete Godine Milosrđa, koja je u cijeloj Crkvi Božjoj življena posebnim intenzitetom i praćena brojnim duhovnim inicijativama, kotorski biskup mons. Ilija Janjić, odlučio je nadolazeću godinu za Kotorsku biskupiju proglasiti Godinom sakramenta sv. Ispovijedi. Na ovaj način, želi potaknuti sve vjernike ove biskupije da se bolje upoznaju sa sakramentom pomirenja, te da mu češće i temeljitije pristupaju. Poseban značaj ove odredbe zrcali se u očekivanom dolasku tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u njegov rodni kraj, sveca koji je cijelog svog života bio neumorni služitelj sakramenta sv. Ispovijedi, a zajedno s sa sv. Pijom iz Pietrelcine, bio je zaštitnikom izvanredne jubilejske godine.

Proglas za Godinu sakramenta sv. Ispovijedi

 

 

Za vjernike Kotorske biskupije proglašavam „Godinu sakramenta sv. Ispovijedi“ koja će trajati od blagdana Sveta Tri Kralja 2017. godine do kraja prosinca iste godine. Na Staru godinu 2017. zahvalit ćemo se Bogu za sve milosti dobivene Božjom dobrotom, ali nemojmo zaboraviti da se milost dobiva i vlastitom otvorenošću duše prema Božjem djelovanju.

Nakon što nas je papa Franjo tijekom „Godine milosrđa“ koja je trajala od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga 2016. godine, upućivao k milosrdnom Ocu, koji je prebogat milosrđem – ne može biti bolji način da se Godina milosrđa završava nego da se nastavi, da se produži u kontinuitetu iz iskustva Božje dobrote, Božje blizine, Božjeg milosrđa, i to preko sakramenta Svete ispovijedi.

Za našu Biskupiju ova bi godina bila itekako važna i zbog činjenice što imamo uzor velikog ispovjednika sv. Leopolda, što je još više potencirano nadom da će njegovo neraspadnuto tijelo biti doneseno u našu sredinu, u njegovo rodno mjesto Herceg Novi. Prisjetimo se da je sa svetim p. Pijom i sv. Leopold bio zaštitnik Godine milosrđa. Stoga napominjem da ga i ja stavljam kao zaštitnika naše Godine sakramenta sv. Ispovijedi. Proglašavam Godinu sakramenta sv. Ispovijedi, da vjernici i oni koji bi to htjeli biti što više upoznaju ovaj sakrament Božje ljubavi, i ako ga nisu primjenjivali u svom vjerničkom životu da bi u ovoj Godini, uz poticaj Božje milosti zavoljeli ovaj sakrament i što je najvažnije primjenjivali ga u svom životu.

Očito je svijet u mreži Babilona. Iz te mreže čovjek teško izlazi jer se sam dao uvući u mrežu zloće i ljudske pakosti. Mnogi čeznu za svjetlom i traže način da se oslobode navezanosti u koje su sami upali. No, čovjek se ne može izvući iz te svoje mreže nego jedino ako se okrene svom Stvoritelju, svom Otkupitelju, Kristu koji nije došao upropastiti svijet nego ga spasiti. Kroz stoljeća Isus se nudio čovjeku, a nudi se i danas, posebno preko sakramenta sv. Ispovijedi da mu izbriše nečistu prošlost vlastitog Babilona, te da mu dadne nadu za svjetliju i sretniju budućnost.

Evo polja pastoralnog rada i za nas, učitelje vjere, i za Božji puk. Sretno – uz pozdrav,

 

 

 

 

† ILIJA Janjić

biskup kotorski