izbornik zatvori izbornik

Herceg Novi proslavio svog nebeskog zaštitnika

U Herceg Novom svečano je proslavljen blagdan sv. Jeronima, zaštitnika župe i grada. – Ovaj grad nije poznat samo po turizmu, već i po svojoj bogatoj kršćanskoj prošlosti: u njemu su djelovala dva franjevačka samostana, u njemu je rođen sv. Leopold čije smo relikvije s toliko radosti dočekali prije petnaest dana – kazao je u uvodnom pozdravu mjesni župnik don Niko Šošić.

Prije središnje sv. mise koju je predslavio mjesni župnik u zajedništvu sa svećenicima kotorske biskupije, ispred crkve je novska podružnica Bokeljske mornarice održala svečano postrojavanje i odigrala kolo sv. Tripuna u čast oslobođenja grada od Turaka, koje se dogodilo o blagdanu sv. Jeronima 1687. godine uz pomoć udruženih snaga mletačke i papinske vojske, malteških vitezova i lokalnih boraca pod vodstvom Jeronima Cornera, venecijanskog vojskovođe.

Od tada se neprekinuto slavi sv. Jeronim kao zaštitnik župe i grada, te se na kraju sv. mise pjeva zahvalnica «Tebe Boga hvalimo», kako je to učinjeno i ovom prigodom. Svečanom postrojavanju mornarice i svetoj misi nazočili su i predstavnici gradske vlasti, na čelu s gradonačelnikom Stevanom Katićem.

U propovijedi se don Niko osvrnuo na nedavno hodočašće relikvija sv. Leopolda, kazavši da vjeruje kako će grad sada biti još popularniji ne samo znatiželjnicima i posjetiteljima, već i hodočasnicima. Prisjetivši se životnog puta i djela sv. Jeronima, don Niko je potaknuo vjernike da bolje upoznaju sv. pismo, za vlastitu izgradnju i kao izvor snage za kršćanski život. Poslanje je vjernika u svijetu biti «svjetlo svijeta i sol zemlje» što znači donositi nadu gdje je beznađe, slogu i mir, te graditi zajedništvo, poručio je u zaključku propovijedi. Misno slavlje je pjevanjem animirao župni zbor.

foto: M. Dabović

1. listopada 2017. | Proslave
Oznake:,