izbornik zatvori izbornik

Humanitarna akcija „Djeca za djecu“ u Sutomoru

Povodom 3. svjetskoga dana siromaha pod geslom „Ufanje ubogih neće biti zaludu“, u Izvanrednoj misijskoj godini, organizirana je u nedjelju 17. studenog 2019. u Sutomoru humanitarna donatorska izložba „Djeca za djecu“. Petnaestak dana ranije, djeca iz Sutomora, Brca i Šušanja ukrasila su po svom nahođenju misijske kućice od gipsa, rad Mladena Perkovića iz Ivankova kod Vinkovaca, a na izložbi su ponuđene na prodaju, uz dvije umjetničke slike domaćih slikara Gorana Ćetkovića i Danijele Stanković-Drobnjak.

Toga je dana župno misno slavlje u 10 sati predslavio apostolski administrator Kotorske biskupije, mons. Rrok Gjonlleshaj, kojega su na početku prigodnim tekstovima pozdravila djeca i mladi iz župne zajednice. U svojoj je propovijedi mons. Gjonlleshaj govorio o misijama i potrebi da se pomogne siromašnima, posebno istaknuvši primjer svetice iz naše regije – Majke Terezije.

„Upravo sada u Vatikanu je započela misa sa siromašnima koju predslavi papa Franjo. Crkva danas širom svijeta obilježava Svjetski dan siromaha te time želi pokazati da oni nisu nevidljivi, da im nismo podigli zidove ravnodušnosti, već da im želimo biti blizu i pomoći im. Kada idemo u susret siromašnima i potrebitima, oni nas spašavaju jer nam omogućuju susret sa Kristom patnikom. Potrebna je promjena mentaliteta u društvu, nije lako biti svjedok kršćanske nade usred kulture konzumerizma i odbacivanja. Ponosan sam i radostan da su se djeca zdušno odazvala da pomognu svojim vršnjacima u Africi te kreativno i s puno ljubavi uredila misijske kućice. Potrebno je biti neumoran u usmjeravanju djece i mladih u njegovanju kršćanskih vrlina da bi onda i oni jednoga dana bili stupovi solidarnijeg i odgovornijeg društva, društva koje ima sluha i srca za one najugroženije“, istaknuo je mons. Gjonlleshaj.

Na kraju mise apostolski administrator blagoslovio je misijske kućice, a sva prisutna djeca dobila su prigodnu sličicu s likom i molitvom Majke Terezije te nadbiskupovom posvetom. Sestre franjevke od Bezgrješnog začeća animirale su liturgijsko pjevanje.

U večernjim satima u mediteranskom ambijentu sutomorskog restorana „Izvor“ održana je donatorska izložba „Djeca za djecu“. Svečanosti su nazočili Nadbiskup barski i apostolski administrator Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, svećenik u Baru don Kelmend Spaqi, Milosrdne sestre Sv. Križa iz Bara s provincijalnom poglavaricom iz Đakova, s. Valerijom Široki, Sestre franjevke od Bezgrješnog začeća – Crnogorske provincije, predstavnici mjesnih vlasti kao i predstavnici različitih humanitarnih udruženja i nevladinih organizacija, istaknuti pojedinci i volonteri koji djeluju na području barske općine, pomažu siromašne, volontiraju u radu sa starijima na župama, pomažu u zbrinjavanju životinja, brinu se da okoliš bude čistiji i ljepši. Večer je vodila Ana Čakalović.

Don Dejan Turza, upravitelj župa Sutomore, Šušanj i Brca, pojasnio razlog okupljanja te smisao Izvanredne godine misija i Svjetskog dana siromaha. Kotorski biskup u miru, mons. Ilija Janjić, uz pomoć đakona don Željka Paskovića, projicirao je fotografije sa svojih putovanja u misije u Tanzaniji. Uz pitanja voditeljice programa i prigodne pjesme koje su animirale Milosrdne sestre Sv. Križa iz Bara, mons. Janjić je prikazao život siromašnih u Africi te rad tamošnjih misionara.

Slikarica i profesorica likovnog Danijela Stanković-Drobnjak pohvalila je radove djece – ukrasne kućice: „Oduševljena sam radovima djece koja su uložila veliki trud, strpljenje i ljubav u izradi ovako malenih kućica. Kućica nije izabrana slučajno jer ona simbolizuje mir, zajedništvo, porodicu i napredak. U izradi maketa koristili su prirodne materijale karakteristične za naše podneblje: šišarke, drvo, borove iglice, osušeno lišće, prirodne boje i povrće. Modeli su nalik afričkim kućicama u kojima tamošnja djeca žive. Na vrlo kreativan način djeca su naučila o svojim vršnjacima sa afričkog kontinenta, učeći istovremeno o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti kao i važnosti obrazovanja za njihov život.“

Program cijeloga dana bio je pod okriljem poruke pape Franje povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana siromašnih – „Ufanje ubogih neće biti zaludu“. Papa upozorava na nove oblike siromaštva danas: brojne osobe koje su morale napustiti svoje domove, djecu koja su prisilno odvojena od svojih obitelji, mlade koji se žele ostvariti kroz zaposlenje, ropstvo seksualnog zlostavljanja i drogiranja. Sveti Otac tako poziva da se ne zaustavljamo samo na materijalnim potrebama, nego da svakom čovjeku koji je u potrebi pristupamo individualno prepoznajući njegove potrebe – materijalne, kulturološke i duhovne. Upravo radi toga organizatori su pozvali nevladine organizacije i volontere koji rade na tome da se na lokalnoj razini pomogne siromašnom i ugroženom čovjeku, očuvanju šume i mora od smeća, te zbrinjavanju nezaštićenih i odbačenih životinja. Da je doista ovakav vid zahvale i okupljanja potreban, pokazao je lijepi odaziv predstavnika različitih udruga i organizacija: Caritas – Bar, zajednica Cenacolo, Izviđački odred ’24. Novembar’ Bar, NVO Novo i ljepše Sutomore, NVO Udruženje Spičana – Nehaj, NVO Žene Bara, NVO Povjerenje, NVO Čisto more, NVO Zupci production, NVO Šapice-Bar i NVO Sunčani sat.

Svečanost je završena na tradicionalni način u hotelu “Izvor” – bogatom trpezom sa specijalitetima spičanskog kraja koju su pripremili domaćini, obitelj Petrović. Organizatori donatorske večeri zahvalili su se poseban način domaćinima na ustupljenom prostoru, a mons. Ilija Janjić im je darovao prigodnu sliku, rad umjetnika iz Tanzanije.

 

Foto: Ž. Milović, A. Turza

19. studenoga 2019. | Nekategorizirano
Oznake:, ,