izbornik zatvori izbornik

Imenovanje mons. Ivana Štironje biskupom Porečke i Pulske biskupije

 

Odlukom Svetog Oca Franje objavljenom na današnji dan u 12:00 sati, kotorski biskup mons. Ivan Štironja imenovan je biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko imenovanje pročitano je pred svećenicima kotorske biskupije u Biskupskom ordinarijatu u Kotoru. Nakon molitve Angelusa, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup, pročitao je odluku o imenovanju, te je uputio svoju čestitku: „Želim Vam u prvom redu čestitati Vaše imenovanje porečko-pulskim biskupom. Vjerujem, Duh Sveti vodi crkvu, iako Vama nije svejedno, jer, nije prošla ni druga godina otkako ste imenovani i postavljeni za pastira ove biskupije,  a već morate biti premješteni, i to iz poslušnosti. Želim Vam od srca čestitati novo imenovanje, a ujedno, želim Vam se i zahvaliti za cijelo ovo vrijeme koje ste proveli kao pastir Kotorske biskupije, a posebno i na suradnji između dviju dijeceza, ovdje u Crnoj Gori, vjerujem da je i drago i žao svim svećenicima Kotorske biskupije: drago im je, jer njihov pastir preuzima jednu, također, jako bitnu biskupiju kao što je Poreč i Pula, a ujedno, vjerujem da im je žao, jer ostaje jedna praznina ovdje u Kotorskoj biskupiji. Čestitajući Vam, želim ujedno zamoliti Vas da se angažirate da što prije Sveta Stolica izabere osobu, novog pastira, koji će voditi ovu biskupiju. Svima vama svećenicima također želim zahvaliti na suradnji i podršci koju ste dali vašem dosadašnjem pastiru. Preporučujem ga u vaše molitve. Neka ga Bog zagovoru sv. Tripuna podrži u dobrom zdravlju i raspoloženju, da čvrst u vjeri može uspješno uz pomoć Duha Svetoga voditi i novu biskupiju koju će preuzeti. Čestitam!“

Zatim se riječima zahvale i čestitke obratio don Robert Tonsati, kancelar biskupije koji je između ostalog kazao:

„Na Kandeloru, 2021. godine, prvi put ste kao imenovani biskup sudjelovali u jedinstvenom liturgijskim slavlju Kotorske crkve tijekom kojeg se uz pjevane lekcije o mučeništvu našeg zaštitnika, kade njegove svete moći, i dobro se sjećam, da Vas je taj drevni obred duboko dojmio.

Danas, vrlo blizu ovogodišnjeg slavlja Kandelore i u ozračju Tripundanskih svečanosti, čujemo da Vas je Sveti Otac pozvao i uputio na biskupsku službu u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, što ste Vi iz poslušnosti i odgovornosti prema Crkvi prihvatili.

Nadam se da mi nećete zamjeriti, ako priznam, da na ovu vijest gledamo s pomiješanim osjećajima. Radujemo se što je Porečka i Pulska biskupija dobila pastira za kojeg je molila i za kojim je čeznula; no, nisam siguran da je naša radost potpuna zbog činjenice da Vas mi kao Pastira koji se trudio zavoljeti ovu malenu biskupiju u zemlji u kojoj su katolici manjina, ali opet biskupiju s velikim i brojnim izazovima, ovim imenovanjem gubimo.

Bogu hvala, još je rano za oproštaj, stoga bih Vam u ime svih svećenika kao i u svoje ime, želio čestitati na imenovanju i zahvaliti na Vašem predanom pastirskom radu u našoj biskupiji.

Vjerujem i nadam se da će Vas u novoj službi, u Porečkoj i Pulskoj pratiti zagovor Gospe od Škrpjela, te naših svetaca i blaženika sv. Tripuna, sv. Leopolda Mandića,  bl. Ozane Kotorke i bl. Gracije iz Mula, Svetih Petilovrijenaca, kao i zagovori sv. Maura i bl. Miroslava Bulešića.”

 

Govor mons. Štironje u povodu njegova imenovanja prenosimo u cijelosti:

 

„U povodu novoga imenovanja i prelaska iz biskupije Kotor u biskupiju Poreč i Pula, ponajprije dajem hvalu i slavu Trojedinom Bogu od koga dolazi sve i što jesmo i što imamo.

Zahvaljujem svetom ocu, papi Franji, na iskazanu povjerenju.

Hvala vama poštovani i dragi svećenici Kotorske biskupije na susretima, suradnji i na svemu onom što ste činili i činite za ovu biskupiju. Ovih dana čuh u predavanju jedne uvažene i stručne osobe koja reče da su svećenici Boke „istinski čuvari sakralne baštine“. Mi znademo da se to odnosi na ozbiljno i odgovorno upravljanje crkvenim dobrima. No uz to postoje i druge službe a to je ponajprije propovijedanje i posvećivanje. I ovom prigodom bih vas želio ohrabriti na tom putu pastoralnog djelovanja ovdje u ovom dijelu svijeta, u prelijepoj Boki Kotorskoj. Uz Božju pomoć i zagovor svetaca hrabro ustrajte. Zahvaljujem nadbiskupu barskom mons. Rroku kao i biskupu u miru Iliji  na suradnji i bratskoj susretljivosti.

Zahvaljujem suradnicima na Ordinarijatu, časnim sestrama redovnicama koje djeluju na području Biskupije, svim vjernicima Kotorske biskupije kao i svim ljudima dobre volje koji su nastanjeni širom Boke Kotorske, Kotorske biskupije i cijele zemlje Crne Gore koji su me otvorena srca primili i u biskupskoj službi podržali.

Nalazeći se pred novom službom biskupa Poreča i Pule, upućujem srdačne pozdrave administratoru biskupija nadbiskupu Draženu Kutleši, biskupu u miru Ivanu Milovanu, članovima Ordinarijata, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima i svim žiteljima Krasne zemlje Istre mile.

Dragi prijatelji! S krajnjeg juga Jadrana dolazim na krajnji sjever. Te divne krajeve povezuje more, koje nas osvježava, zbližava i obogaćuje, otvara nam vidike, putove i nova odredišta. No, ima nešto još jače i čvršće povezuje nas vjernike, bolje rečeno: ima Netko tko nas čvrsto veže i utišava oluje na moru života. To je Isus koji nam je ostavio Crkvu koja je ujedno i vrata Kraljevstvu nebeskom. On, koji je Put, Istina i Život, istinski je orijentir, svjetionik i snaga. U današnjem evanđelju Isus poručuje svakomu od nas osobno: Ne boj se! Samo vjeruj (Mk 5,36).

Stojeći pred novim odredištem, moram priznati, da kao čovjek osjećam pomalo strah. No vjera u Providnost i vodstvo Duha Svetoga ulijeva mi nadu da će Bog koji preko Crkve poziva daje i snagu svima onima koji u njega vjeruju i pristupaju mu s ljubavlju. On koji je ljubav siguran sam da će nas u svojoj ljubavi povezivati i jačati da svim snagama i žarom zajednički djelujemo u njegovoj Crkvi.

Onima koje ostavljam od srca zahvaljujem i molim za oproštenje ako je nešto bilo što nije dobro, a vas kojima dolazim srdačno pozdravljam, želim dobro zdravlje i Božji blagoslov. Bratski raspoložen dolazim braći i sestrama i ne sumnjam da će me braća i sestre radosna srca i primiti.

Neka vas sve prati zagovor naše Gospe Marije Majke Crkve, zagovor sviju svetih ugodnika hrvatskog naroda a osobito neka vas prati zagovor blaženika i svetaca Boke Kotorske i Istre. Bog vas blagoslovio.“

31. siječnja 2023. | Novosti
Oznake:, ,