izbornik zatvori izbornik

Izjava za javnost o datumu održavanja Karnevala u Kotoru

U četvrtak, 14. I. 2016. godine, na zahtjev kotorskog predsjednika općine dr. Aleksandra Stjepčevića, u Biskupskom je Ordinarijatu održan sastanak, u kojemu su uz njega sudjelovali potpredsjednik Tvrtko Crepulja, kapo kotorskog karnevala Branko Knezović, predstavnici NVO „Fešta“ i drugih organizacija koje sudjeluju u karnevalskim feštama. Kotorsku biskupiju predstavljali su biskup mons. Ilija Janjić i generalni vikar don Anton Belan. Nakon sagledavanja kompleksne situacije oko datuma ovogodišnjeg karnevala postignut je kompromis, koji kao i svaki kompromis sasvim sigurno ne predstavlja uspjeh ni za jednu stranu.

Dogovoreno je sljedeće:

1) da se karneval održi na četvrtu korizmenu nedjelju koja nosi naziv laetare – vesela nedjelja;

2) u slučaju lošeg vremena neće biti odgađanja;

3) Crkva će se uzdržati od protesta i u Godini milosrđa pokazati razumijevanje za iznesene razloge ističući da učinjena iznimka samo potvrđuje pravilo.

Kod prisutnih predstavnika koji su po prvi puta u ovakvom sastavu sudjelovali u razgovoru osjetili smo iskrenu želju da se zahtjev Crkve o poštovanju datuma karnevala ubuduće riješi na pozitivan način. To je bio zahtjev i prethodne predsjednice općine gđe. Marije Ćatović, a o istoj se stvari prije nekoliko mjeseci razgovaralo i s predstavnicima Centra za kulturu i Turističkom organizacijom, više u neformalnom razgovoru. U izjavi za dnevni list Dan, dr. Aleksandar Stjepčević je nakon susreta izjavio: „Nadam se da ubuduće, kao pokrovitelji, nećemo morati da intervenišemo i da ćemo naći model da na vrijeme preduzmemo mjere oko organizacije, da bismo na vrijeme znali datum kada će se kotorski karneval održavati, kako ne bismo iz godine u godinu ulazili u jednu te istu problematiku.“

Katolička Crkva u Kotoru zadnjih par desetljeća povremeno je upućivala molbe organizatoru, uvijek bez ambicije da naređuje, da se, što se karnevala tiče barem poštuje datum njegovog održavanja, jer je on gotovo uvijek bio nakon početka Korizme i tako vrijeđao vjernike, čiji broj u civiliziranim društvima nije bitan kada je vrijeđanje u pitanju. Nije to bilo miješanje Crkve gdje joj nije mjesto, jer je zahvaljujući Crkvi karneval i opstao. Kada je tradicija u pitanju, prvi spomen kotorskog karnevala sačuvan je u arhivskim dokumentima Kotorske biskupije iz 1518. godine, dovoljno da Kotor svrsta među europske gradove sa značajnom karnevalskom tradicijom. I pored ignoriranja naših zahtjeva zadržali smo korektan odnos s organizatorima, ne koristeći u reagiranju neprimjereni rječnik, čuvajući tako dignitet Crkve i polazeći od činjenice da je služiteljima oltara Boga živoga, bolje posrnuti nogom nego jezikom. Imajući pred očima Isusovu opomenu učenicima: „Nije čovjek radi subote, nego subota radi čovjeka“, a u molitvi pape Franje prigodom Godine milosrđa rečenicu: „Učini da svatko tko pristupi Tvojim službenicima osjeti da ga Bog iščekuje, ljubi i da mu oprašta“, učinili smo kako je gore izneseno, ponovno ističući da iznimka potvrđuje pravilo koje se u većini poštuje u cijelome svijetu.

 

 

Kotor, 19. I. 2016.

Za Biskupski Ordinarijat:

don Anton Belan, generalni vikar

19. siječnja 2016. | Novosti
Oznake:, ,