izbornik zatvori izbornik

Jubileji u župi Sv. Andrije – Brca

U subotu, 3. prosinca 2016., proslavljajući blagdan sv. Andrije apostola, mnoštvo vjernika i prijatelja župe se je okupilo u crkvi sv. Andrije u Brce. Prije sv. Mise, msgr. Ilija Janjić, kotorski biskup, blagoslovio je restauriranu zastavu sv. Andrije. Svečanu svetu misu, uz koncelebraciju svećenika Kotorske i Barske nadbiskupije,  predvodio je don Nikola Majić koji je toga dana proslavio 45 godina svećeništva. Razloge proslave spomenuo je na početku u obraćanju okupljenima: „Skupili smo se u prvom redu da proslavimo blagdan sv. Andrije, sveca kojeg je u svoju zajednicu pozvao Isus Krist. Dakle, tu je u samom središtu našeg okupljanja Isus Krist. Mi se danas sjećamo i jubileja kada je građena ova crkva, kada je obnovljena, kada je osnovana, odnosno odvojena nova župa od župe Zankovići. Okupili smo se da poslije sv. mise zahvalimo gosp. Vladi Lukšiću što se trudi da zabilježi, napiše i objavi nešto iz povijesti ove crkve i ovoga kraja, jer što se ne zapiše, to se i zaboravi. Također, danas ću proslaviti svojih 45 godina misništva, svoga boravka i djelovanja u ovoj župi više od polovice svog životnog rada.“

Propovijedao je biskup msgr. Ilija Janjić koji je istaknuo važnost svetih sakramenata. Kazao je kako nema istinske sreće za vjernika ako ne živi sakramentalno. Pozvao je pritom vjernike da koriste milosti ponude spasenja koje nam je Isus Krist ostavio u sakramentima. Time se dobiva snaga za sva iskušenje svagdašnjice.

Don Nikola je izrekao zahvalu u kojoj je između ostalog kazao: „Hvala koji su me pratili na mojem životnom svećeničkom putu. Za sve njihove brige, za sve njihove molitve, Bog neka im bude najveća nagrada. Hvala Katoličkoj Crkvi kojoj pripadam. A živjeti znači živjeti s drugima. Ta što smo bez drugih!? Osamljeni otok u moru ljudi? Ljubav bez drugih je neostvaren san. Sreća bez drugih je fatamorgana. Svi smo mi u Crkvi povezani tisućama niti. Jedan život ovisi o drugom.“ Časne sestre franjevke Bezgrešnog Začeća iz Dobrote su animiranjem pjevanja uzveličale misno slavlje.

Nakon euharistijsijskog slavlja, svečanost se nastavila prezentacijom knjige Župa Brca, Brvačanina gospodina Vladimira Vlada Lukšića, u kojoj je sakupio i obradio dostupne povijesne podatke koji se odnose na Brce i na crkvu svetog Andrije. O knjizi su govorili recenzenti gđa. Jasmina Rabrenović i gosp. Ivan Jovović, kao i sam autor.

U svom govoru mr. sc. Ivan Jovović istaknuo je kako Lukšić već desetljeće prikuplja i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu po mnogočemu specifičnog spičanskog područja, pa je knjiga postala svojevrsni mozaik u kojem se ogledaju najvažnije sastavnice te katoličke zajednice. „U tom smislu jasno prepoznajemo autorovu poruku upućenu nadležnima, u pogledu devastiranih kulturno-istorijskih spomenika, prije svega, nekadašnje benediktinske opatije Sv. Marije Ratačke“.

Važnost knjige Župa Brce istaknula je i druga recenzentica, prof. Jasmina Vuksanović Rabrenović naglasivši pritom kako je Lukšićevo istraživanje i spisateljstvo „nešto najbolje što nam se u kulturi i duhovnosti moglo desiti u poslednjih 20 do 30 godina“. Lukšićev rad drži poveznicom među prethodnom, sadašnjom i budućom generacijom koja će služiti da se sačuva svijest o veličini i značaju materijalnog, kulturnog i duhovnog bogatstva toga zavičaja. „Vladove knjige su naša tradicija, svijest o nama, naša savjest,“ kazala je prof. Vuksanović Rabrenović.

Autor Vladimir Lukšić je istaknuo kako knjiga ima prigodni i namjenski karakter, a da tema knjige služi kao vezivno tkivo. „Nadam se da će čitalac naići na temu koja će da ga zainteresuje kad je pročita.“ Spominjući Ratac kazao je kako je „to naša memorija kojoj tokom vjekova nismo pružili ni minimum pažnje. Nema ovdje ni politike ni patetitke, ovdje ima civilizacijskih odnosa prema jednoj svetinji, duhovnoj i materijalnoj vrijednosti koju smo vandalski uništavali tokom proteklih vjekova“. Lukšić se nada da će se aktivnostima Mjesne zajednice Spič-Sutomore i NVO Za novo i ljepše Sutomore skrenuti pozornost nadležnih na vrijednost ovog spomenika koji je „pored Starog Bara, najznačajnija kulturna vrijednost opštine“.

Svečanosti su nazočili stanovnici Brca, Šušanja, kao i kulturni i javni radnici, a vrijedne ruke mještanki pripremile su specijalitete ovog kraja: spičanski lokum, tikvanik, tespište i druge lokalne delicije, koje su okupljeni imali priliku kušati na prigodnom domjenku priređenom nakon završetka svečanosti.

Sama crkva svoje postojanje bilježi u dalekoj prošlosti: od vremena izgradnje benediktinske opatije Svete Marije Ratačke, s kojom je crkva sv. Andrije neraskidivo povezana. U povijesnim spisima spominje se 1697., a zatim ponovno 1796. kada je spičanski župnik Rafael Djorga na temeljima stare izgradio novu crkvu. Kroz povijest je stradala u više potresa, te je više puta obnavljana i proširivana. U današnjim gabaritima izgrađena je 1861. zaslugom nadbiskupa Karla Potena. Status župne crkve dobiva pet godina ranije 1856. godine. Crkva sv. Andrije apostola u jurisdikciji je Kotorske biskupije od 1880., odnosno nakon odluka Berlinskog kongresa, zajedno s crkvama u Šušanju i Zankovićima.

Don Dejan Turza

5. prosinca 2016. | Proslave, Novosti
Oznake:, , ,