izbornik zatvori izbornik

Koncert komornog ansambla Pro arte i duhovna korizmena večer u Katedrali

U katedrali sv. Tripuna u Kotoru u subotu 2. travnja 2022. održana je Duhovna korizmena večer s koncertom Komornog pjevačkog ansambla „Pro arte” iz Mostara.
Pjevački ansambl čine mladi pjevači, studenti koji su svojim skladnim glasovima i vrsnom izvedbom duhovnih skladbi suvremenih skladatelja ispunio je svodove drevne katedrale stvarajući ozračje sabranosti i duhovnog mira. Osim vokalnih skladbi, na programu je bio i Bachov korizmeni koral koji je na orguljama izvela voditeljica ansambla Katja Krolo – Šarac.

U svom obraćanju magistrica crkvene glazbe Katja Krolo – Šarac je izrazila radost cijelog ansambla zbog posjeta Kotoru s kojim su se neki članovi susreli prvi put i ostali zadivljeni prirodnim i kulturnim ljepotama grada, te je pojasnila odabir konkretnog repertoara: “Ovaj koncert je korizmenog karaktera. Tekstovi pjesama su većinom na stranim jezicima, ali su svi vođeni čežnjom za mirom, kako unutrašnjim, tako i u svijetu. Vrlo je prikladno za naše današnje vrijeme u kojem toliko nemira vlada”.

U središnjem dijelu večeri okupljenima je korizmenu riječ ohrabrenja uputio don Krešo Puljić, profesor na Teološkom institutu u Mostaru i župnik župe sv. Tome. Tema njegova nagovora bile su Isusove kušnje u pustinji, za koje je don Krešo kazao da nisu ništa drugo nego ono što narod od njega očekuje. Prva je kušnja slasti/strasti koja se pretvara beskrajnu pohlepu; druga kušnja vlasti, moći: gdje god vlada despotizam, gdje se vlada silom, gdje je nepravda, bilo u Crkvi bilo u društvu, tamo je Sotona na djelu; treća je kušnja časti – najgora je stvar kada tražimo slavu i čast bez slave Božje. Sve te kušnje, kako je kazao don Krešo, čine da ljudi popuste pod pritiskom svijeta, da plivaju niz struju, no borba s njima podrazumijeva upravo suprotstavljanje takvim nagnućima. Stoga je poručio kako su „sve naše sreće uzvodno“, treba plivati uz struju. Uzvodno znači da nema sreće bez susreta, jer vjera nije zbir pravila i propisa, nego susret s Kristom Gospodinom, susret s križem.

Nakon nagovora, don Krešo je predstavio djelovanje HKZ Troplet koja je ovom prilikom hodočastila u Boku i nazočila koncertu: „Mi smo u jednoj krizi, političkoj kao i krizi identiteta kao nas u Bosni i Hercegovini prije 12 godina, oslobodili smo se da osnujemo Hrvatsku kulturnu zajednicu Troplet.“ Kako je don Krešo pojasnio, troplet ima tri pletera, od kojih za ovu HKZ prvi predstavlja dom i domovinu, prema kojima treba njegovati ljubav. Drugi pleter jest obitelj i ljudsko dostojanstvo koji su ugroženi na različite načine, od gender ideologije preko Istanbulske konvencije. Rad Tropleta daje veliki naglasak na zaštiti ljudskog dostojanstva i u svrhu zaštite obitelji pokreće brojne projekte. Treći pleter je hrvatska mladež. U župi sv. Tome vjernoga u Mostaru njeguju se studentski utorci: svakog utorka je sv. misa s kratkom homilijom za studente, popraćena tribinama na kojima gostuju različiti svećenici i predavači, a posebna se pozornost posvećuje istraživanju katoličkih i nacionalnih starina na području Hercegovine.

Na kraju koncerta, kotorski biskup Ivan Štironja zahvalio je poimenice izvođačima kao i svim sudionicima ove večeri. “Bilo bi lijepo da se ponovo vidimo s našim dragim mladima i profesoricom koji su nam upriličili ovu divnu noć. Bili ste nam poticaj na hrabrost, vjeru i zahvalu Bogu što se možemo susretati”, kazao je biskup, zahvalivši na prisutnosti vjernika pravoslavaca kao i pripadnicima drugih konfesijama čime su potvrdili “da možemo živjeti u ljubavi prema Bogu koji nam je zajednički”.
Biskup je u svom obraćanju protumačio naziv ansambla Pro arte (za umjetnost): “Najveća umjetnost danas je biti na okupu i graditi zajedništvo. Upravo se za to moramo i opredijeliti. Daj Isuse mir svima koji su u ratovima, mržnjama, iskušenjima, daj im susreta i zajedništva. Neka osjete spokoj i za njega se u ljubavi uvijek opredjeljuju“.
Komorni pjevački ansambl “Pro arte” čine studenti iz Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno–matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, koji njeguju i široj javnosti nastoje približiti ljepotu muziciranja a cappella. Voditeljica ansambla Katja Krolo- Šarac, magistrica crkvene glazbe, nakon završetka studija na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Grazu, smjer orgulje, upisuje postdiplomske studije, koje završava 2001. na smjeru „Orgulje“ i smjeru „Zborovođa i kantorica“, te tako stječe zvanje „magistrica crkvene glazbe“. Sa zborovima koje vodi u Bosni i Hercegovini od 2002. dobiva brojna priznanja i nagrade struke na takmičenjima zborske muzike. Izvanredna je profesorica na Studiju glazbene umjetnosti pri Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, te voditeljica više zborova u više mjesta i župa. Održala je niz orguljskih, solističkih i komornih koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i BiH.

Uz biskupa u miru, mons. Iliju Janjića, svećenike, časne sestre i brojne vjernike, večeri su nazočili generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević, kao i predstavnici hrvatskih nacionalnih i kulturnih institucija i udruga u Crnoj Gori.

Izvor: Radio Kotor (prilagođeno)/Kotorska biskupija
Fotografije: Radio Dux

 

 

3. travnja 2022. | Novosti
Oznake:, , , , , ,