izbornik zatvori izbornik

Korizmena duhovna obnova i ustoličenje počasnog kanonika

Svećenici, redovnici i redovnice Kotorske biskupije okupili su se 11. travnja u Kotoru na duhovnu obnovu te ujedno proslavili i Dan posvećenog života, koji se zbog svečanosti u čast patrona Biskupije tradicionalno prebacuje za ovu prigodu u Korizmi. U prijepodnevnim satima u prostorima Biskupskog ordinarijata, svećenici su u zajedništvu s biskupom molili jutarnju molitvu. Nakon molitve, okupljene je pozdravio mjesni biskup, poželjevši da ovaj dan doista bude koristan za duhovnu izgradnju i obnovu.

Prigodno predavanje održao je mr. don Siniša Jozić, župnik u Herceg Novom. Don Siniša je govorio o pastoralu hodočasnika i turista, što je tema koja je od velike važnosti za pastoral u Kotorskoj biskupiji koja je prepoznata kao omiljeno duhovno i turističko odredište. Don Siniša je naglasio potrebu novih načina pastoralnog i duhovnog pristupa sve raširenijem fenomenu ljudske mobilnosti, stoga je, kako je kazao, neophodno sagledati očima vjere u kojim se uvjetima te s kojim izazovima se Crkva susreće na području turizma, odnosno imati adekvatan rječnik kako bi Radosna vijest doprla do svih ljudi, vjernika i nevjernika. Pastoralno djelovanje u radu s hodočasnicima i turistima mora prepoznati Boga u licu: hodočasnika, turista ili migranta s kojim se i sam Bog identificira (Mt 25,35). Don Siniša je primjenjujući teorijske aspekte pastorala turista i hodočasnika u kontekstu kotorske biskupije, istaknuo važnost cjelovitog pristupa pastoralnom planiranju kroz cijelu godinu, a ne samo u periodu najvećeg priliva turista.

Nakon predavanja, svećenicu su po običaju razmijenili svoja iskustva i sugestije, te su prijepodnevni dio završili zajedničkom molitvom srednjeg časa.

Drugi dio dana svećenicu su proveli u zajedničkim točkama s redovnicama koje djeluju na području biskupije. Duhovni nagovor u kojem je rastumačio ciklus liturgijske godine kao trajni tematski okvir osobnog rasta u življenju vjere, također je održao don Siniša Jozić. Nakon nagovora bila je prilika za osobnu ispovijed.

Duhovna obnova završena je svečano svetom misom koju je predslavio kotorski biskup mons. Ilija Janjić. Na početku mise biskup je okupljene vjernike pozvao na molitvu za zdravlje novoimenovanog nadbiskupa mons. Ante Jozića, te je na tu nakanu i prikazao misu. U svojoj propovijedi biskup je na tragu biblijskih čitanja, podsjetio okupljene svećenike i časne sestre na biblijsko značenje osobnog saveza s Bogom koji se na poseban način ostvaruje kod osoba posvećenog života prilikom njihova ređenja ili polaganja redovničkih zavjeta, kazavši kako savez sa živim Bogom i Spasiteljem Isusom Kristom stoji u temelju svakog duhovnog poziva.

Prije svete mise bilo je i ustoličenje novog počasnog kanonika don Anta Dragobratovića, župnika župe sv. Mateja u Dobroti. Ustoličenje je predvodio kotorski biskup u zajedništvu s kanonicima stolnog kaptola sv. Tripuna. Obred je započeo zazivom Duha Svetoga, te je nakon pročitanog dekreta i Ispovijesti vjere, novi počasni kanonik obučen u korsko ruho, i tako pridružen kanoničkom zboru. Pjevanje za vrijeme ustoličenja i svete mise predvodio je zbor župe Sv. Mateja, pod ravnanjem prof. Silve Milošević.

 

12. travnja 2019. | Novosti
Oznake:, ,