izbornik zatvori izbornik

Korizmena duhovna obnova svećenika i redovnica Kotorske biskupije

U srijedu, 6. travnja 2022. u Kotoru je održana Korizmena duhovna obnova te je ujedno obilježen dan Posvećenog života koji se u ovoj biskupiji tradicionalno obilježava u korizmi. Duhovnu obnovu vodio je fra Valentin Vukoja OFM, župnik Posuškog Gradca (BiH) koji je održao prigodno razmatranje, pripremu za svetu ispovijed i uputio homiliju pod svetom misom.

Susret je započeo okupljanjem biskupijskih svećenika i redovnica koje djeluju na području biskupije (sestre milosrdnice Splitske provincije i sestre franjevke Crnogorske provincije) u katedrali u 10 sati molitvom i korizmenom popijevkom.

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja pozdravljajući okupljene, zahvalio je svećenicima i sestrama redovnicama na njihovom pastoralnom radu, kao i na trudu koji će uložiti u liturgijska slavlja Velikog tjedna, te je posebno pozdravio sestre iz Cetinja i Podgorice (Barska nadbiskupija) koje su se pridružile duhovnoj obnovi, a zahvalu i pozdrav uputio je i fra Valentinu koji je prihvatio poziv za duhovno vodstvo ovog dana.

„Ova hod kroz veliki tjedan, kroz Veliko trodnevlje neka nas dovede do Uskrsa kako bismo očima srca i onom istinskom duhovnom vjerom susreli Isusa koji nam osmišljava sve naše poteškoće, sve naše sekunde životne, a napose naše križeve“ poručio je biskup Štironja na kraju svog uvodnog obraćanja.

Fra Valentin je na početka svog nagovora podsjetio na važnost slušanja u kršćanskom životu, koja je puno važnija od moći govora: “tko dosegne tu moć čut će neshvatljive i uzvišene stvari“ te je naglasio kako su upravo svećenici i redovnici posebno potrebni duhovne restauracije kako bi se oslobodili brojnim šumova i zvukova osjetila u njihovim dušama. Citirajući velike teologe poput sv. Jeronima i sv. Tome Moora, fra Valentin je upečatljivo podsjetio na opasnost koju materijalizam i oslonjenost na materijalno ima u prvom redu za ljudsku dušu općenito, a osobito za osobe koju su svoj život posvetile Bogu. Sv. Jeronim je, kazao je fra Valentin, poručivao u svojim pismima monahinjama da budu poput Kovčega Saveza u kojem se nije nalazilo ništa osim kamenih ploča Zakona i zdjele s manom, što je temeljni preduvjet za istinsko poznavanje Krista. Božji zakon, kako je pojasnio fra Valentin, za razliku od ljudskih izglasanih zakona, nadilazi prostor i vrijeme, i nije podložan promjeni, te je takav upisan u sveopće prirodne zakone.

Govoreći o suvremenim izazovima i različitim pokušajima obnove Crkve, fra Valentin je naglasio: „Koliko god da razmišljamo gdje je središte i srž obnove, mjesto obnove Crkve je svećenik“, a to je jedino mjesto u kojem se može susresti vjera: ona se jedino susreće i nalazi u nama. Jedan od glavnih izvora današnje krize vjere je težnja za rušenjem Božjeg zakona.

Fra Valentin je u ostatku svojeg nagovora naglasio važnost mjere (pravog omjera) i nenavezanosti na materijalne stvari, te istaknuo poslušnost biskupu kao vrlinu koja je nužna za pobjedu nad vlastitim sebeljubljem.

Nakon službe pokore uslijedila je prilika za pojedinačnu ispovijed te sveta misa koju je predslavio biskup Ivan, a u koncelebraciji su bili umirovljeni biskup Ilija Janjić i svi svećenici. Liturgijsko pjevanje animirale su redovnice uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre.

Na kraju svete mise biskup Štironja je zahvalio voditelju duhovne obnove, kao i svim sudionicima te najavio pastoralne planove za naredni period.

 

7. travnja 2022. | Novosti
Oznake:, , , ,