izbornik zatvori izbornik

Križni put mladih u Stolivu

U korizmenom vremenu uobičajena je pobožnost križnoga puta u kojem se kroz četrnaest postaja razmatra o posljednjim Isusovim trenutcima i njegovoj muci. Razmatranja pomažu vjernicima približiti i posvijestiti ljubav kojom Bog ljubi svakoga čovjeka i u toj ljubavi pronaći snagu za nasljedovanje Krista u svakodnevnom životu ljubeći druge. Ove godine u subotu, 9. travnja organiziran je Križni put mladih u Stolivu u vidu hodočašća usponom od Donjeg Stoliva do starog naselja Gornjeg Stoliva koje se nalazi na 240 m nadmorske visine na obroncima Vrmca. Bila je to ujedno i priprava za ovogodišnji Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru. Mladi su sa svojim roditeljima, mještanima, časnim sestrama iz Petrovca i svojim župnicima te đakonom, razmatrali Kristovu muku na postajama između Donjeg i Gornjeg Stoliva. Upravitelj župe Stoliv, don Željko Pasković, pozdravio je i ugostio sve prisutne te je u 10 sati započela pobožnost.

Križni put je započeo u župnoj crkvi Imena Marijna uvodnom molitvom i poticajem biskupa Ivana Štironje. Biskup je naglasio da je križni put sjedinjenje s Kristom Gospodinom koji je za sve nas nosio drvo križa, za naše spasenje, u znak otkupljenja. Otkupljenje znači otkupnina, Isus je dao svoj život da bismo mi živjeli! Otkupio nas je, kao da smo bili robovi pa je On kupio, založio svoje imanje, da mi budemo slobodni i od nas ništa ne traži. On je to iz ljubavi prema nama učinio. Biskup je zatim objasnio značenje križa kao mučila i značenje Kristovoga križa. Nakon toga je prisutne pozvao da na svakoj postaji zasebno prikažu nakane koje su nose u srcu te da posebno mole za mir u Rusiji i Ukrajini.

Okupljeni hodočasnici su u procesiji krenuli od župne crkve. Između svake postaje molila su se otajstva Gospine krunice. Nakon izmoljene desete postaje don Željko je priredio kratku okrjepu, nakon koje je uspon nastavljen. Trinaestu postaju polaznici su molili pred kapelicom sv. Ane koja je na poseban način zaštitnica majki i obitelji. Stoga je ovu postaju predmolila jedna od prisutnih majki, Jasminka Lončarević. Nakon posljednje postaje biskup je molio molitvu uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru 2022. Potom je u crkvi sv. Ilije biskup predmolio završnu molitvu koja je okrunjena pjesmom Gospi.

Po završetku križnog puta, don Željko je pozvao okupljene na okrjepu za stolom koji je pripravljen trudom župljana Stoliva. Osim u prekrasnom duhovnom ambijentu, hodočasnici su uživali u ljepotama prirode kojom su prolazili i pogledu koji je sve očaravao. Sažimajući svoje dojmove, jedan od sudionika križnog puta je kazao kako je „svaka postaja u nama produbljivala duhovno zajedništvo Kristovih vjernika, a penjući se uz brdo svaka nam je postaja sve više otkrivala ljepotu Božjeg otkupljenja i ljepotu Božjega stvaranja. Zahvaljujemo župniku i njegovim župljanima na srdačnom gostoprimstvu. Želimo župniku don Željku svaki blagoslov u njegovome poslanju te zalaganju za duhovnu i materijalnu baštinu koja mu je povjerena.“

 

Fotografije: Radio Dux, S. Jozić, D. Vrbešić

 

12. travnja 2022. | Novosti
Oznake:,