izbornik zatvori izbornik

Liturgijska proslava Tripundana

Kotorska Crkva ovih dana brojnim svečanostima koje su započele 27. siječnja (na Lode), proslavlja svog nebeskog zaštitnika Sv. Tripuna mučenika. Liturgijski se svetkovina zaštitnika grada i biskupije u Kotoru slavi 3. veljače, te su tom prigodom slavljene dvije svete mise. Jutarnju misu služio je župni upravitelj Kotora don Ante Dragobratović, a tijekom cijelog dana vjerni štovatelji ovog sveca kojeg podjednako slavi Crkva Istoka i Zapada, imali su priliku moliti se pred njegovim relikvijama izloženima u prezbiteriju.

Večernju svetu misu predslavio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, a suslavili su nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj, umirovljeni kotorski biskup mons. Ilija Janjić i biskupijski svećenici.

Biskup Štironja na početku je propovijedi kazao kako današnja svetkovina poziva na zahvalu, proslavu i molitvu te pojasnio: „Zahvala. Danas zahvaljujemo Bogu što nam je dao milost i dar da na prvom mjestu uz kapetana Isusa stoji sv. Tripun i poslužuje na brodu Kotorske mjesne Crkve. Tripunov dolazak u Kotor označio je novi kurs ljudi Boke, okrenutost prema Bogu koji ravna svim morima i svim životima.  Proslava. Danas slavimo svetkovinu svetca iz početka trećega stoljeća, svetca čije su moći stigle u Kotor početkom devetoga stoljeća, svetca koji svojom čudesnom moći i primjerom svijetli kao svjetionik koji usmjerava i pokazuje put. Molitva. Danas molimo, ne samo za mornare koji morima putuju, nego molimo za sve, posebno za ljude ovoga grada i ove biskupije, da na našim životnim morima bude što manje životnih oluja i zemaljskih muka, a jedna od njih je i pandemija koju proživljavamo kao i napetosti u društvu koje osjećamo. Molimo da u našim životima, obiteljima i društvu živi onaj isti duh koji je obasjavao život mladića sv. Tripuna i učinio ga svjetlom u svijetu.“

Snažno svjedočanstvo vjere i ljubavi prema Kristu, te ustrajnost unatoč mukama koje je ovaj mladi svetac podnio, biskup Štironja istaknuo je kao put kojim smo danas pozvani ići ako želimo graditi sretnu budućnost, te je naglasio važnost same duhovnosti i pobožnosti prema sv. Tripunu koje su bitne odrednice kotorske povijesti: „U tomu pomaže duhovnost u čast sv. Tripuna koja je iznjedrila mnoge dobre i plemenite stvari vezane za ovaj grad sv. Tripuna i cijelu Kotorsku biskupiju, pa i šire. Ta duhovnost i pobožnost u čast svecu a na slavu Trojedinomu Bogu, istinski je orijentir i pomoć za izgradnju boljega društva i sretnije budućnosti. Zato pozivam našu mladež, djecu i mlade obitelji: živite odlično, ozbiljno i odgovorno sadašnji trenutak da biste bili dobra budućnost. Danas posebno molimo na tu nakanu, molimo za našu mladež i djecu, za mlade obitelji.“

Skladnim liturgijskim pjevanjem misno je slavlje uzveličao župni zbor Kotorske katedrale uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre, a počasnu stražu držala su dva mornara Bokeljske mornarice. Uz vjernike iz Kotora i okolnih župa, svetoj misi prisustvovao je i predsjednik općine Kotor kao i predstavnici Hrvatskih institucija i udruga u Crnoj Gori.

Liturgijskoj proslavi Tripundana prethodila je svečana pjevana večernja s kađenjem relikvija i trodnevnica koju su predvodili svećenici Kotorske biskupije. Svečanosti Sv. Tripuna svoj vrhunac će imati u nedjelju, 6. veljače kada će vanjsku proslavu predvoditi vrhbosanski nadbiskup mons. dr. Tomo Vukšić.

 

4. veljače 2022. | Proslave
Oznake:, , , , , , ,