izbornik zatvori izbornik

Liturgijsko slavlje u čast zaštitnika Grada i Biskupije

Svečanom večernjom uoči svetkovine sv. Tripuna, po 1207. započela je litugijska proslava nebeskog zaštitnika grada Kotora i biskupije. Kotorska katedrala čuvarica je drevnog i jedinstvenog obreda slavlja pjevane Večernje pod kojim se kade svetačke moći, prethodno u procesiji donesene pred glavni oltar katedrale. Za vrijeme pjevanja životopisa sv. Tripuna, šest vjernika pravoslavne i šest katoličke vjeroispovijesti kadionicama koje vise o arhitravima ciborija, kade svetačke relikvije zajedno s relikvijom sv. Križa, tako sudjelujući u obredu koji seže u XVI. stoljeće. Nekada su u obredu sudjelovali predstavnici građanstva i plemstva, a od XIX. stoljeća uvriježila se praksa da to čine laici dviju vjeroispovijesti dajući cjelokupnom obredu posebnu ekumensku notu.

Na sam blagdan Sv. Tripuna, 3. veljače, slavljene su dvije svete mise: u 10h koju je predslavio don Anton Belan, kotorski župnik a propovijedao fra Filip Karadža, OFM i pontifikalna misa u 18h koju je predslavio kotorski biskup mons. Ilija Janjić uz koncelebraciju biskupijskih svećenika. Biskup se u propovijedi osvrnuo na vrijeme progonstva u kojem je sv. Tripun svoju vjeru u Boga posvjedočio vlastitim životom, koji se «u trenutku mučeništva pretvorio u plodnu pjesmu Bogu». Biskup je također istaknuo posebnost ovogodišnjeg slavlja sv. Tripuna budući da kotorska katedrala obilježava jubilej 850 godina od posvete, naglasivši da naše slavlje sv. Tripuna i ovog jubileja neće biti potpuno ukoliko ne učinimo neke promjene u vlastitom vjerničkom životu. Jedna od takvih promjena, kazao je biskup, je i veće poštivanje dana Gospodnjeg: «Dan Gospodnji nam nikada ne smije biti teret, pogotovo ne ako se ponosimo time što smo kršćani. Naše kršćanstvo ne smije biti samo na papiru.» Biskup se također dotakao pitanja ispravnog građenja vjerničke savjesti, ističući da nam savjest kao Božji dar, mora biti mjerilo u ovom vremenu kada se mnogi zakoni izglasavaju koji su protivni kršćanskim idealima. «Naše svjedočanstvo kršćanske vjere – nastavio je biskup Janjić – mora biti naša životna pjesma, pjesma koju ćemo pjevati s čitavim Božjim pukom, Crkvom. Moramo biti jedinstveni u našem djelovanju. Mladi kršćani svojim svjesnim življenjem vjere, poštivanjem nedjelje moraju dati svjedočanstvo da su doista kršćani.» Na kraju mise, kotorski župnik se zahvalio pripadnicima Bokeljske mornarice koji su držali počasnu stražu pred svečevim moćima za vrijeme misnih slavlja.

Po završetku misnog slavlja cjelivanju vjerničkog puka izložena je Slavna Glava sv. Tripuna.

Tripundanske svečanosti još nisu završile. Vrhunac je tzv. vanjska proslava nebeskog zaštitnika koja će biti u nedjelju kada će svečanu pontifikalnu sv. misu s početkom u 10.30 h predslaviti mons. Antun Škvorčević, požeški biskup uz koncelebraciju brojnih biskupa i svećenika. Prije euharistijskog slavlja Bokeljska mornarica će zaplesati ‘Tripunovo kolo’ na trgu ispred katedrale, a nakon svete mise održat će se procesija ulicama grada, kojom će se uz veliko sudjelovanje klera, Bokeljske mornarice, gradskih glazbi, hodočasnika i svega vjerničkog puka tijelo sv. Tripuna i moći drugih svetaca pronijeti gradom.

4. veljače 2016. | Proslave, Novosti
Oznake:, ,