izbornik zatvori izbornik

Lode u Kotoru i siječanjska svećenička korona

Na dana kada se u Kotoru svečanim pohvalama (Lode) proglašava početak svečanosti svetog Tripuna – 27. siječnja, svećenici Kotorske biskupije tradicionalno se okupljaju na svoju prvu zajedničku koronu u novoj kalendarskoj godini.

Stoga je i ove godine susret započeo molitvom srednjeg časa u dvorani biskupije. Nakon molitve biskup Štironja pozdravio je sve okupljene svećenike, naglasivši duboku simboliku datuma okupljanja i primjer sv. Tripuna, koji je svoj život položio za svjedočanstvo vjere, kao laik i kao mladić: to nas treba posebno nadahnjivati i služiti kao svojevrstan ispit savjesti.

Potom je biskup predstavio temu siječanjske korone, papinu encikliku Laudato si’. Biskup je istaknuo važnost ovog dokumenta, koji iako je objavljen 2015. godine, i danas često biva kritiziran zbog površnog čitanja i čiji se sadržaj u kritikama često svodi na puku ekologiju, dok zapravo predstavlja vrlo važan učiteljski tekst koji stremi k uspostavljanju dijaloga između razuma i vjere, između ekologije, ekonomije i siromaštva, i pruža priliku za dijalog koji nadilazi međuljudske podijele, te potiče na osvješćivanje vlastite odgovornosti prema stvorenom svijetu, našem zajedničkom domu.

Izlaganje pod nazivom Kristološki aspekti enciklike pape Franje „Laudato si’. O brizi za zajednički dom“ održao je dr. don Dejan Turza, župni upravitelj Sutomora, Brca i Šušanja. Don Dejan je najprije ukratko predstavio svih šest poglavlja enciklike, da bi se u drugom dijelu izlaganja zadržao na njezinim kristološkim aspektima. Cijelo izlaganje može se pročitati ovdje.

Nakon izlaganja, svećenici su s biskupom poveli razgovor o pastoralnim pitanjima, o Sinodalnom hodu kao i o mogućnosti uspostavljanja novih oblika evangelizacije upravo na osnovu spomenute enciklike, o čemu je don Dejan dao nekoliko primjera iz vlastitog pastoralnog iskustva.

Na završetku korone, svećenici su skupa izmolili molitve Za našu zemlju i Kršćansku molitvu sa svim stvorenim koje su donesene na kraju enciklike Laudato si’, a potom su zajedno pošli na katedralni trg kako bi sudjelovali u svečanosti Loda.

Točno u podne s balkona kotorske katedrale novoizabrani mali admiral Tomislav Radović, inače kotorski vjeroučenik, izrekao je Lode – svečane pohvale u čast Boga, Presvete Djevice Marije i svetog mučenika Tripuna, zaštitnika grada i biskupije, i time označio početak tripundanskih svečanosti. Nakon podizanja svečevog stijega, uz pratnju Gradske muzike Kotor koja je svirala Kolo sv. Tripuna, okupljeni su se vjernici uputili u katedralu u kojoj je održana molitva i otpjevan himan pred svečevom relikvijom – Slavnom glavom. Poslije biskupovog blagoslova, vjernici su pojedinačno pristupili relikviji kako bi izrekli svoje molitve i iskazali štovanje.

Ovaj živopisni i jedinstveni običaj i ove je godine privukao veliki broj sudionika domaćih kao i stranih posjetitelja, a nazočili su i predstavnici političkih i društvenih institucija.

Svečanosti svetog Tripuna nastavljaju se prema navedenom programu.

Fotografije (Lode): Radio Dux

28. siječnja 2022. | Novosti
Oznake:, , , ,