izbornik zatvori izbornik

Logo proslave 850 godina posvete kotorske katedrale

850 godina posvete katedrale-w

Logo proslave 850 godina posvete kotorske katedrale na suvremeni način objedinjuje simboličku i povijesnu dimenziju kotorske katedrale. Stilizirana katedrala je prikazana na palubi broda napetih jedara, koji za jarbol ima križ. Kako je poznato, brodovi su u životu mediteranskih naroda igrali ključnu ulogu, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Brod je s vremenom uzet gotovo jednoznačno za simbol Crkve: biblijski je temelj tomu Noina Arka u kojoj je život na zemlji spašen i pošteđen potopa kao i Isusovo stišavanje oluje na Genezaretskom moru.

Ranokršćanska ikonografija i teologija primjenjuju alegoriju broda na cjelokupnost Crkve: tako u pseudoklementovskim spisima čitamo kako »tijelo cijele Crkve sliči velikom brodu koji u bijesnoj oluji prevozi ljude veoma različitog podrijetla«. Nemirno je more alegorija za napasti ovoga svijeta. Brodski jarbol je simbol Kristova križa, a na logu je prikazan u crvenoj boji koja podsjeća na Kristovu otkupiteljsku muku i na prolivenu krv brojnih Kristovih svjedoka, među kojima je i sveti Tripun, zaštitnik katedrale.

Stilizirani jedrenjak u ovome logu, uz alegorijsko značenje priziva u sjećanje i povijesni dolazak relikvija sv. Tripuna koje su u Kotor stigle jedrenjakom iz Carigrada, kao i povezanost Kotorske biskupije s morem i morskim životom. Napeta jedra su ispunjena snagom Duha Svetoga kojemu se mjesna Crkva utječe za obnovu vjere u Godini Milosrđa i u Godini jubileja posvete katedrale. Katedrala kao majka i središte liturgijskog života mjesne Crkve, sigurno je utočište svih vjernika koje bez razlike prihvaća kao djecu. Izgubljene usmjerava, udaljene miri, postojane krijepi, a sve vodi ka luci spasa; njezina je plovidba sigurna unatoč nemirnom moru i protivnim vjetrovima kojima je šibana, jer je i sama nošena na Kristovoj lađi – jednoj svetoj katoličkoj i apostolskoj Crkvi.

 

15. rujna 2016. | Novosti