izbornik zatvori izbornik

Ministar za ljudska i manjinska prava posjetio Kotorsku biskupiju

Ministar za ljudska i manjinska prava g. Mehmed Zenka 5. lipnja 2017. godine posjetio je sa svojim suradnicama Žanom Filipović generalnom direktoricom za odnose sa vjerskim zajednicama i Katarinom Pecović savjetnicom, Kotorsku biskupiju i tom prilikom razgovarao sa biskupom mons. Ilijom Janjićem i kancelarom don Robertom Tonsatijem. Susret je u prostorijama Biskupskog ordinarijata bio je prilika za upoznavanje sa aktualnim pitanjima odnosa Katoličke Crkve, osobito Kotorske biskupije i države.

U razgovoru sa kotorskim biskupom mons. Janjićem, ministar Zenka kazao je da za očuvanje suživota i sklada u Crnoj Gori velika zasluga pripada nacionalnim i vjerskim manjinama.

Pravo na slobodu vjeroispovijesti jedno od temeljnih ljudskih prava, rekao je Zenka i ponovio spremnost države da ostvaruje najbolje odnose sa svim vjerskim zajednicama koje djeluju u skladu sa Ustavom i Zakonom. On je kao najbolji dokaz toga naveo izgradnju i obnovu vjerskih objekata u čemu su značajnim sredstvima učestvovali crnogorska država i građani.

Mons. Janjić zahvalio  je ministru na upriličenoj posjeti i pozdravio namjeru Ministarstva za ljudska i  manjinska prava za otvorenijom komunikacijom i osobnim upoznavanjem članova ministarstva sa djelovanjem Kotorske biskupije.

Sa strane Biskupije istaknuta je potreba da se aktivnije radi na očuvanju i vrjednovanju kulturnih dobara, te osobito na obnovi umjetničkih djela. Kultura je investicija u zajedničku budućnost, a to kod nas još nije prepoznato u dovoljnoj mjeri, konstatirao je kancelar don Tonsati.

Sugovornici su se saglasili da je očuvanje kulturne baštine od velike važnosti jer su kultura i umjetnost otpor zaboravu. Na sastanku su razmotrene mogućnosti iznalaženja budućih modela suradnje, te  je predloženo jačanje komunikacije sa relevantnim resorima i partnerima koji bi mogli učestvovati u pravovremenom rješavanju ovih važnih pitanja.

Prilikom susreta razgovarano je i o značaju teksta  nacrta budućeg Zakona o slobodi vjeroispovjesti, te potrebe da isti na suvremen i sveobuhvatan način zaštiti vjerske slobode građana Crne Gore i prava crkava i vjerskih zajednica, odnosno da uz poštivanje principa odvojenosti crkve i vjerskih zajednica i države, urede međusobni odnosi.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava / Kotorska biskupija

6. lipnja 2017. | Novosti
Oznake:, , ,