izbornik zatvori izbornik

Misa posvete ulja u Kotoru

viber_image_2021-03-31_12-15-11

Na veliku srijedu, 31. ožujka svećenici kotorske biskupije okupili su se u katedrali na misu posvete ulja. Svečanu euharistiju predvodio je mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj, a u koncelebraciji je bio i mons. Ilija Janjić, umirovljeni biskup.

Mons. Gjonlleshaj je na početku propovijedi podsjetio na glavne sadržaje mise posvete ulje  i primjene svetih ulja u sakramentima te je progovorio i o općem svećeništvu: „Krist je, naime, po vjeri Crkve na jedinstven način svećenik, prorok i kralj. Snagom svetoga krsta svi vjernici – a na poseban način snagom Svetog reda, mi izabrani i zaređeni služitelji Crkve sudjelujemo u ovoj Isusovoj svećeničkoj – posvetiteljskoj, proročkoj – učiteljskoj, kraljevskoj – pastirskoj službi. Obnovom naših svećeničkih obećanja budimo ono za što nas je Krist pozvao, odredio i poslao. Ime Krist na grčkom (hebrejski Mesija) znači Pomazanik. Duh Sveti je ulje kojim je Pomazanik pomazan. Po njemu se, Kristu Pomazaniku, zovemo i jesmo kršćani, pomazanici. Svaki od nas na svoj način, prema svome pozivu i redu nastavlja njegovo pomazaničko poslanje u svom vremenu. Danas je poseban dan naše svećeničke zahvalnosti, Božjeg milosrđa koje se očitovalo i po daru svećeništva koje smo primili. Danas se Crkva spominje niza otajstvenih događaja neposredno pred muku Gospodnju. U duhu, pođimo u dvoranu posljednje večere. Idimo zahvaliti Isusu za dar Euharistije, za dar svetog svećeničkog reda, za zapovijed ljubavi.“

Apostolski upravitelj iskazao je i svoju zahvalnost svećenicima i vjernicima Kotorske biskupije na prijemu i suradnji za vrijeme njegovog upravljanja biskupijom, te pozvao na molitvu za svećenike, te posebno za novog biskupa mons. Štironju, kako bi u svojoj službi biskupiji, imao potrebnu duhovnu snagu i potporu.

viber_image_2021-03-31_12-15-01

2. travnja 2021. | Nekategorizirano
Oznake:,