izbornik zatvori izbornik

Misa za don Branka Sbutegu u crkvi sv. Eustahija

U subotu, 23. travnja u crkvi sv. Eustahija u Dobroti proslavljena je sv. misa za pokojnog svećenika kotorske biskupije i nekadašnjeg župnika župe sv. Eustahija, don Branka Sbutegu o desetoj obljetnici njegove smrti. Euharistiju je predslavio kotorski biskup Ilija Janjić, uz koncelebraciju mjesnog župnika, don Pavla Medača, te svećenika: don Filipa Janjića, Don Milidraga Janjića, Don Ive Čorića, Don Roberta Tonsatija, i đakona don Dražena Kraljića. Koncelebraciji se pridružio i dr. sc. Fra Stipo Kljajić koji kao voditelj duhovnih vježbi sestara franjevaka boravi u Dobroti, a sudjelovao je veliki broj časnih sestara zajedno sa provincijalnom glavaricom s. Lidijom Kcirom, te brojni vjernici, rodbina, prijatelji pokojnog don Branka Sbutege.

Biskup Janjić je u propovijedi podsjetio da je prostor Kotorske biskupije bogat poviješću i umjetnošću, i da je dao mnoge velikane duha i uma, među kojima su poznati kapetani, pomorci, pisci, glazbenici, svećenici. Nadalje je naglasio da ne smijemo samo gledati u prošlost i uspoređivati je sa sadašnjošću, u kojoj se čini da nema nekadašnjeg poleta i procvata. Biskup Janjić je pozvao vjernike da svoju sadašnjost i budućnost prepuste Bogu i da vlastitim zalaganje rade na boljitku svoje biskupije i okoline te pozvao na molitvu za don Branka «Ovom svetom misom ne želimo preteći sud povijesti o don Branku», rekao je biskup, «nego smo se kao vjernici okupili moliti za njegovu dušu».

Biskup se prisjetio don Brankovog svestranog poznavanja umjetnosti Boke, ali i istakao da kad o njemu govorimo, uvijek moramo imati pred očima da je on u prvom redu bio svećenik i da je zbog svećeništva ostavio studij medicine, te da je često kao i sv. Pavao znao reći: «Znam komu sam povjerovao». «Naše povjerenje u Boga i pouzdanje da nas on vodi, trebaju nas osnažiti za svjedočenje Božje ljubavi i istine i u okolini koja nije otvorena prema poticajima Božjeg Duha. Don Branko je to znao, a znali su i drugi svećenici kotorske biskupije koji su neumorno radili na rastu mjesne Crkve». Govoreći o prošlosti i tradicijama kojima obiluje ovaj kraj, biskup je istaknuo da postoje negativne i pozitivne tradicije te da: «moramo znati raskinuti sa negativnim tradicijama koje su destruktivne, razarajuće i koje ne vide ništa dobro sadašnjim nastojanjima i pokušajima. To su tradicije koje se hrane rušilaštvom i zlonamjernom kritikom. Tradicije su dobre ako nas oplemenjuju, vrjednuju sadašnji trenutak u perspektivi Božjeg plana, te nas duhovno i moralno izgrađuju». Baštinici takvih tradicija bili su mnogi svećenici kotorske biskupije, kazao je biskup Janjić, te je sve potaknuo na izgradnju žive Crkve, žive zajednice, koja će dati nova duhovna zvanja i očuvati vjeru živom u našoj sredini.

Pjevanje su animirale sestre franjevke uz orguljsku pratnju s. Leonarde Ramaj.

25. travnja 2016. | Nekategorizirano