izbornik zatvori izbornik

Misa za žrtve pandemije COVID-19 i za mir u Ukrajini

viber_image_2022-04-08_21-27-10-880

 

U petak 8. travnja 2022. godine, biskup kotorski mons. Ivan Štironja u večernjim je satima slavio svetu misu u crkvi sv. Klare u Kotoru za žrtve pandemije COVID-19, te za mir u Ukrajini. Na istu nakanu prikazana je i pobožnost križnog puta koja je upriličena neposredno prije misnog slavlja.

Biskup Ivan je svojim pismom od 22. ožujka 2022. pozvao sve svećenike Kotorske biskupije da se toga dana slave svete mise u svim župama na spomenute nakane. Slično su, u svojim biskupijama, učinili nad/biskupi cijele Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Okupljenim vjernicima u crkvi sv. Klare, biskup Štironja je, tumačeći liturgijska čitanja od petka V. korizmenog tjedna naglasio da svako vrijeme ima svoje „užase“ kako to prorok Jeremija piše o svom vremenu (Jr 20, 10-13). Dva velika užasa našega vremena su pandemija COVID-19 i rat u Ukrajini. Prvi „užas“ ne znamo kako je nastao, u epruveti ili prirodi, ali znamo da je odnio milijune života. Drugi užas znamo kako je nastao i odnosi tisuće života. Što će se dalje odvijati ostaje nepoznanica. Neka se Bog smiluje napadnutim Ukrajincima i napadačima Rusima!

Mnogi stoje pred tim činjenicama i pitaju se: je li moguć rat u dvadeset prvom stoljeću; i, je li moguće da jedan mali virus baci na koljena znanstvenike cijeloga svijeta u ovom modernom i tehnološki vrlo razvijenu vremenu? Odgovor je jednostavan: moguće je, zaključio je biskup Ivan, te dodao: ne samo znanstvenike nego sa znanstvenicima sve ljude i sve narode cijeloga svijeta. Baciti se na koljena i moliti, to nam jedino i preostaje.

viber_image_2022-04-08_21-27-10-478

Tumačeći dnevno evanđelje (Iv 10,31-42), biskup Štironja je naglasio da Židovi u razgovoru s Isusom ne posustaju optuživati ga za hulu: „što ti – čovjek – sebe Bogom praviš“. Očito je da su zatvorili oči pred svim dobrim djelima koje je Isus učinio u raznim susretima s bolesnima, hromima, slijepima, gluhima…, s onima kojima bijaše ovladao đavao. Unatoč tomu što Isus upućuje na sve te događaje, kojima su se i sami divili, oni ustrajavaju u svojim nakanama da ga kamenuju.

Nešto slično događa se u našem susjedstvu naglasio je biskup Štironja. Unatoč tomu što svi znaju da rat nikomu ne donosi dobro nego samo iza sebe ostavlja pustoš i ruševine, ostavlja poginule i ranjene, suze djece i majki, nalogodavci rata „kamenuju“ raketama, granatama, bombama i ostalim ubojitim streljivom, mržnjom zasipaju svoje rođake, susjede, znance, ubijaju međuljudske odnose, prijateljstvo i ljubav koji žele rasti na svakom djeliću zemlje pa i na područjima tih trenutačno zaraćenih zemalja Ukrajine i Rusije, rekao je biskup Ivan, te dodao: na tu nakanu danas molimo, osobito molimo sljedećih dana, napose Velikoga tjedna. Na kraju misnog slavlja biskup Štironja je zahvalio mons. Iliji Janjiću, pjevačima i ostalim vjernicima koji su došli na pobožnost križnog puta i svete mise za mir u Ukrajini, te za žrtve pandemije i rata, kao i za sve ostale pokojne, te pozvao da nastavimo moliti jedni za druge, posebno za mir na cijelom planetu kojega papa Franjo naziva „dom sviju“.

viber_image_2022-04-08_21-27-10-027

9. travnja 2022. | Novosti
Oznake:, , , ,