izbornik zatvori izbornik

Mišljenje u vezi prikladnosti nekrštene osobe za zvanje Malog admirala Bokeljske mornarice

Prilikom ovogodišnjeg izbora Malog admirala, pojedini članovi Bokeljske mornarice zatražili su mišljenje Kotorske biskupije u vezi mogućnosti da se za Malog admirala izabere nekrštena osoba. Mišljenje, izraženo u pisanoj formi prethodno dostavljeno članovima Bokeljske mornarice (12.1.2023.), donosimo u cijelosti.


Poštovanom Admiralatu i Upravnom odboru Bokeljske Mornarice

Poštovani,

Budući da smo od nekih članova uvažene Bokeljske Mornarice dobili upit, u kojem se traži očitovanje stava Kotorske biskupije u vezi dileme: „Treba li Mali admiral Bokeljske mornarice biti kršten?“, niže donosimo naš stav i obrazloženje.

Smatramo da je krštenje, u prvom redu u Katoličkoj Crkvi, osnovni preduvjet da bi izabrani Mali admiral mogao obavljati onu funkciju koja pripada njegovoj službi: svečano izricanje Loda.

Kao što je svima dobro poznato, Lode (Laudes/Laus) su dio srednjovjekovnog liturgijskog obreda, u kojima se uz izricanje pohvala Bogu i Bogorodici, zaziva na grad i njegove građane zagovor sveca zaštitnika, te kao takve pripadaju molitvenom blagu Crkve. Posebnost je kotorskih Loda i u tome što se one svečano recitiraju s balkona katedrale Sv. Tripuna neposredno prije podizanja svečeve zastave.

U tom trenutku (izricanja Loda), bez obzira na osobno razumijevanje i shvaćanje teksta Loda od strane Malog admirala, on preuzima na sebe višestoljetnu ulogu molitelja koji u ime krštenog naroda Grada i Biskupije, traži Božju milost po svečevu zagovoru. U Katoličkoj Crkvi, a koliko nam je poznato i u drugim kršćanskim crkvama, nikakva se služba koja u sebi podrazumijeva doticaj s liturgijom i obredom, ne povjerava osobama koje nisu krštene. To vrijedi čak i za osobe koje se spremaju za krštenje kao odrasle: one se tek postupno uvode u sakramentalni život Crkve.

Vjerujemo da je iz navedenog razvidno kako bi bilo doista skaredno kada bi se ova služba povjerila osobi koja nije krštena: na taj način bi se obezvrijedio sav sadržaj i smisao cijele tradicije, o kojoj se toliko govori, nažalost s velikom površnošću. Ovdje ni na koji način ne želimo umanjiti ljudsko dostojanstvo nekrštenih osoba, već samo ističemo da po našim propisima i pravilima, osobe koji nisu krštene, ne mogu valjano sudjelovati u obrednom životu Crkve. A Lode sv. Tripunu jedan su od rijetkih preživjelih i sačuvanih dragulja katoličke vjere, tradicije i pobožnosti te srednjovjekovnih obreda, koje trebamo nastojati sačuvati u njihovu integritetu, a ne ih skrnaviti kompromisima koje ne nalaze temelja u tradiciji.

 

Zazivajući milost Duha Svetoga i zagovor sv. Tripuna mučenika na sve članove Bokeljske mornarice pri vašoj ovogodišnjoj Skupštini, srdačno pozdravljam i želim uspješan rad u započetoj godini.

 

S poštovanjem,

 

Don Robert Tonsati

(kancelar Kotorske biskupije)

1. veljače 2023. | Nekategorizirano
Oznake:, , ,