izbornik zatvori izbornik

Mlada misa don Željka Paskovića

Župa sv. Mateja u Dobroti nakon 71 godine ponovno je dočekala mladomisničko slavlje. Naime, u nedjelju 16. veljače 2020. godine Don Željko Pasković, novozaređeni svećenik Kotorske biskupije proslavio je svoju mladu misu u rodnoj župi. S mladomisnikom su koncelebrirali svećenici Kotorske, Dubrovačke i Vrhbosanske biskupije, uz prisustvo don Željkove obitelji, redovnica, rodbine, prijatelja i velikog broja domaćih vjernika.

Na početku euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio župnik don Ante Dragobratović podsjetivši okupljene na neke važne datume i činjenice iz povijesti župe. Također je uputio čestitku mladomisniku, zahvalivši mu što je odlučio poslušati poziv Gospodina, da postane svećenikom, te istaknuvši kako je to vrijedan događaj i veliki dan za župu koja je zadnju mladu misu imala prije više od sedamdeset godina.

Don Željko je mladu misu slavio s velikom radošću te s neizmjernom zahvalnošću Bogu, a jednako veselje pokazao je i župni zbor slaveći Boga pjevanjem. U svojoj homiliji don Damir Ivanović, župnik u Brčkom, ohrabrio je mladomisnika koji kreće na novi duhovni put potaknuvši ga da bude poput zvona u zvoniku, koje će ljude pozivati na molitvu, kao i upozoravati na opasnosti današnjeg vremena ali biti i utjeha onima koji mu se obraćaju. Propovjednik je upotrijebio zanimljivu sliku, bubnjara u bendu želeći time naglasiti da svećenici moraju pratiti Isusov ritam, kao što bend prati ritam bubnjara: „Jer jedino dok pratimo Isusa, njegov ritam, možemo svijetu donositi radost i utjehu.“ Upozorio je mladomisnika da ne malakše na svojem putu, unatoč problemima koji će doći i da ne postane svećenik koji će se prilagođavati narodu u svemu što on očekuje, njegovim mjerilima, već da bude svećenik koji slijedi Božji glas i vrši njegovu volju. To će postići samo ako ne bude ne stavljao sebe ispred Boga, i ako njegove propovijedi ne budu ono podilaženje slušateljima, već ako budu sadržavale i opomenu kada je to nužno, ali opomenu iz ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku. Poručio je mladomisniku da ne bude dobar svećenik, jer biti dobar je po mjerilima ljudi, već da bude svet svećenik jer to je Božje mjerilo.

Euharistija je završila mladomisničkim blagoslovom koji će zasigurno svima, koji je svima okupljenima bio poseban dar nove snage i radosti, te poticaj za rast u vjeri.

 

20. veljače 2020. | Nekategorizirano
Oznake:, ,