izbornik zatvori izbornik

Mnoštvo vjernika okupljeno oko sv. Leopolda u Herceg Novom

 

Poziv na susret s Božjim milosrđem koje jedino može darovati istinski i potpuni život u dijalogu i ekumenizmu odjeknuo je iz Parka Boke sa središnjeg euharistijskog slavlja kojeg je u prisutnosti relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u subotu 16. rujna predslavio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.
U koncelebraciji su bili i barski nadbiskup, Rok Đonlešaj, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, srijemski biskup Đuro Gašparović i mjesni kotorski biskup Ilija Janjić te pedesetak svećenika. Prisutna je bila i delegacija koja je tijelo dopratila iz Padove: fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik Hrvatske redovničke konferencije, rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, fra Flaviano Giovanni Gusella i gvardijan padovanskog kapucinskog samostana fra Marco Putin te izaslanici beogradskog nadbiskupa i skopskog biskupa. U ime mitropolita crnogorsko-prigorskog Amfilohija Radovića prisutan je bio protojerej-stavrofor Đorđe Orović, nekadašnji paroh u Herceg Novom. Svetoj misi su nazočili i Miloš Bigović, predsjednik SO Herceg Novi, ujedno i predsjednik gradskog organizacijskog odbora za doček tijela sv. Leopolda s brojnim suradnicima i članovima odbora, kao i brojni predstavnici hrvatskih kulturnih i građanskih udruga u Crnoj Gori, te hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

U misnom slavlju sudjelovao je veliki broj hodočasnika koji su došli iz Zagreba, Splita, Dugopolja, Omiša, Dubrovnika, Konavala, Komina, Sarajeva, Mostara, Bune, Travnika, Tomislavgrada, Livna, Dragunje kod Tuzle, Žepča, Aladinića, Dubrave, Cavtata, Bara, Podgorice, Maglaja, Pelješca, Posušja i iz svih župa Kotorske biskupije, kao i iz drugih župa Republike Hrvatske i Albanije.

Na početku je okupljenima izrazio dobrodošlicu mjesni kotorski biskup pozivajući sve da u ovim svečanim danima bude prisutno zajedništvo u slavljenju Boga koji je divan u svetima svojim, te se ujedno zahvalio svim pripadnicima gradskih službi koji su omogućili uspješno ostvarenje ovog događaja.
U svojoj se homiliji mons. Barišić osvrnuo na život svetog Leopolda koji je, koliko god skrovit i sakriven bio, odjekivao snažnim porukama i poticajima za sve koji su s njim danas živjeli, a danas još više. Primijenio je na sveca riječi pjesnika Ivana Mažuranića: ”Nije visok tko na visu stoji, nit je velik tko se malen rodi, a kad pane, golem grob mu treba.” Podsjetio je i kako mnogo govori silno mnoštvo koje je došlo na njegov sprovod te na kanonizaciju u Rimu.
Sveti Leopold po zavičaju i rodu pripada svima nama, a kao svetac Božji pripada i svim narodima i svim vremenima, rekao je mons. Barišić. U svojoj je ispovjedaonici bio produžena ruka Lica milosrđa Božjega, s preko sakramenta svete ispovijedi s drugima je dijelio osobno iskustvo radosti i pomirenja.
Sveti Leopold je uistinu bio prijatelj ranjene i patničke, periferne i grješne ljudskosti, ali istovremeno i ogledalo Božjeg milosrđa. Bio je pažljiv da ne povrijedi svojim riječima i gestama pokornike koji su pristupali sakramentu pomirenja. Jer već time što je netko kleknuo i pristupio ispovijedi, ponizio se. U svim grešnicima naš je svetac pred sobom vidio osobe za koje je Krist dao život, istaknuo je mons. Barišić.
Radost pomirenja u Leopoldovoj ispovjedaonici nije ostajala u njoj niti samo u srcu pokornika već je zahvaćala obiteljske, bračne i društvene odnose, naglasio je splitsko-makarski nadbiskup. „Do neba je dopirala jer Nebo se raduje obraćenju samo i jednog grješnika. Radost oproštenja mijenja osobe, odnose i humanizira društvo. (…) Bez otvorenosti ovoj ljubavi ne možemo biti sretni i zadovoljni, ne možemo biti braća drugima ako sami ne živimo sinovstvo Oca Nebeskoga” rekao je. Psihijatri mogu pomoći, ali ne mogu reći ‘Ja ti opraštam’, rekao je.
Nije dovoljno prihvatiti sebe i misliti pozitivno. Ne možemo podići sebe hvatajući se za kosu, niti možemo preskočiti svoju sjenu. Potrebno je da nas netko drugi prihvati. Onaj koji može reći: ‘Otpuštaju ti se grijesi.’ Braćo i sestre nemojte misliti da je nemoguć naš povratak i pomirenje. Svi se možemo prepoznati u bijegu rasipnog sina, ali i sve nas čekaju raširene ruke i milosrdni zagrljaj Oca Nebeskoga, poručio je mons. Barišić. Spomenuo i koliko je svetog Leopolda boljela rana razdijeljenosti Kistove Crkve i podijele između Istoka i Zapada. „Doista, svatko od nas danas jest jedna rastrganost i podijeljenost u sebi, i Istok i Zapad. Nije li iz ovog Leopoldovog pogleda na naš život potrebno svakom od nas doživjeti najprije u sebi, po sakramentu pomirenja, ”ekumenizam”, cjelovitost identiteta i osobnost kako bismo mogli biti pažljivi i otvoreni, dijaloški i ekumenski raspoloženi prema drugima i različitima?” upitao je okupljene.
Na kraju je rekao kako Leopoldova prisutnost u Herceg Novom i danas progovara. „Za vaš bračni, obiteljski i društveni život nužno je potrebno iskustvo radosti milosrđa Božjega. Samo s Bogom možemo humanizirati društvo i svijet. Samo s Bogom možemo biti braća i sestre jer nam je zajednički Bog Otac. Neka i vaši grijesi budu mjesto susreta s Božjim milosrđem. Neka sakrament ispovijedi bude način po kojem ćemo iz stare grešnosti prijeći u novi život” rekao je nadbiskup Barišić.
Homiliju je zaključio molitvom: „Sveti Leopolde, pomozi nam da još dublje otkrijemo darovano nam spasenje u Isusu Kristu, Licu Božjeg milosrđa. Neka nas Njegovo milosrđe preporodi i učini ljudima, kršćanima, koji znaju pitati i darivati oproštenje. Veleposlaniče Božjega milosrđa, i naš ambasadore, nitko nas toliko široko i trajno ne predstavlja na zemlji kao ti. Štoviše naš predstavniče i zagovorniče na nebesima, Tebe molimo da nam pomogneš otkriti i iskusiti snagu Božjeg milosrđa koje je jedino sposobno darovati nam istinski i potpuni život u dijalogu i ekumenizmu, miru i zajedništvu, radosti i ljubavi. Sveti Leopolde, moli za rodni Herceg Novi, za ‘Zaljev svetaca’, za kršćane Istoka i Zapada, za sve nas i za čitav svijet.”

U prikaznoj procesiji uz liturgijske darove prineseni su i svijeća koja se koristila na beatifikaciji Leopolda Mandića, nova slika sveca za kotorsku katedralu koju je za ovu prigodu naslikao Zoran Homen i fotografija napravljena tjedan dana prije Leopoldove smrti. Pjevanje u misi animirali su zborovi Paulus iz Rotimlje i Dobri Pastir iz Cima i Ilića iz Hercegovine, kojima je dirigirala prof. Marina Bazina. U počasnoj straži pred svečevim relikvijama bili su pripadnici Croce Verde iz Padove, te domaći vjernici i gosti obučeni u narodne nošnje svoga kraja. Ovaj sunčani i topli dan za brojne će hodočasnike prema njihovim riječima ostati u životnom sjećanju, zbog milosne prilike da časte sveca u njegovom rodnom gradu i da makar na kratko, budu dionici ostvarenja njegove želje.

 

IKA | www.nedjelja.ba | KB

Foto: Nedjelja.ba | E. Bleništa | Radio Dux

17. rujna 2017. | Nekategorizirano
Oznake:, , ,