izbornik zatvori izbornik

Molitva krunice i misa za biskupa mučenika Ivana Bruna na ostacima Ratačke opatije

U nedjelju 9. listopada svečano je proslavljena Gospa od Krunice na ostacima Ratačke opatije. Vjernici su organizirano u manjim skupinama krenuli pješice od župnih crkava Svete Marije u Sutomoru i crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Šušanju. Tih sat
vremena proveli su u sabranosti i molitvi krunice. Skupina vjernika iz Sutomora nosila je ikonu Gospe od Pobjede koja je donesena ispred oltara u Gospinom svetištu. Prije svete mise molili su krunicu, litanije i molitvu za Sinodu. Upravitelj svetišta don Dejan Turza je predvodio misno slavlje. Istakao je da je ovo okupljanje konkretni plod Sinode i osluškivanja što narod božji želi: „Želimo se vratiti korijenima, izvoru svoje vjere, poput naših starih. Ovo naše današnje okupljanje plod je sinodskog hoda u zajedništvu u kojem želimo potaknuti sve naše vjernike da sudjeluju u životu Crkve kako bi poslanje svakog vjernika moglo donijeti duhovne plodove.“

Na svetoj misi prikazanoj za barskog nadbiskupa i mučenika Ivana Bruna propovijedao je đakon don Damir Vrbešić. U homiliji je podsjetio na važnost i ulogu Gospe u povijesti spasenja i životu kršćana. Bitno pitanje koje si vjernik treba postaviti na putu prema Isusu jest upravo – tko je Gospa? Nadalje je govorio o razvoju pobožnosti prema Gospi i nastanku krunice, te ponizne molitve po kojoj nas Gospa vodi svome Sinu. Na kraju se osvrnuo na bitku kod Lepanta 7. listopada 1571. g. i pozivu pape Pija V. na molitvu
krunice. Europa se ujedinila u molitvi krunice i utekla Gospinu zagovoru te nakon pobjede u bitci kod Lepanta nastaje blagdan Gospe od pobjede koji je preimenovan u blagdan Gospe od Krunice.

Poslije mise uslijedila je procesija s ikonom Gospe od pobjede oko ostataka Ratačke opatije uz pjevanje litanija Svih Svetih. Uslijedio je kratko izlaganje mr. sc. Ivana Jovovića o povijesnoj važnosti Ratačke opatije i bitke kod Lepanta.

Jovović je u svom izlaganju kazao kako pozdravlja nastojanje don Dejana Turza da autentična srednjovjekovna zdanja poput nekadašnje Ratačke opatije budu prikladno valorizirane kroz kulturu sjećanja, te se prisjetio Lepantske bitke koja je bila prekretnica u europskoj povijesti, a u kojoj su sudjelovali i ljudi s prostora današnje Crne Gore i Hrvatske.

„U bitci kod Lepanta stradao je brod ‘Sveti Tripun’ pod zapovjedništvom kotorskog plemića Jeronima Bizantija. Kao što sam istakao prilikom postavljanja spomen ploče ispred župne crkve u Sutomoru 2020. g. fra Bogdanu Donatu Jeliću i biskupu Marinu Jeliću, ukazao sam da su mnoge stranice naše istorije tendenciozno pisane, a bitne i slavne događaje u kojima su sudjelovali naši preci stavljani su na margine ili izostavljani iz zvanične istoriografije. Konkretno, 6. avgust 1571. godine predstavlja civilizacijsku prekretnicu za Bar i Barsku nadbiskupiju, jer su tog datuma Osmanlije zauzele Bar izdajom mletačke posade. Glavni zagovornik oružanog otpora turskoj armadi, koja Bar opkolila sa kopna i mora bio je barski nadbiskup Ivan Bruno. Po jednom izvoru, nadbiskupa Ivana Bruna Osmanlije u objesile pred katedralom Sv.Đorđa/Đurđa u Baru neposredno po zauzimanju grada, mada pisani izvori iz toga doba ukazuju da je nadbiskup Ivan Bruno bio zatočen na jednom turskom brodu koji je učestvovao u Lepantskoj bitci. Na taj izvor mi je ukazao pok. nadbiskup Petar Perkolić, u kojem, između ostalog, se navodi da je nadbiskup Ivan Bruno kao galiot hrabrio svoje sunarodnike da ostanu hrabri i ustrajni u svojoj vjeri, iako su im Turci nudili slobodu ukoliko prihvate islam. Zabilježeno je da je od brodskog konopa zatočeni barski nadbiskup pravio improvizovane krunice i javno govorio molitve, što je uzazivalo bijes kod Osmanlija. Na tom brodu je bio zatočen i njegov sinovac Nikola Bruno, komandant konjice, koga su kao i njegovog strica Turci pogubili za odmazdu za poraz u Lepantskoj bitci. Ovdje bih napomenuo da je brat nadbiskupa Ivana Bruna, Gaspar Bruno prvi poznati malteški vitez sa prostora Crne Gore. Nadbiskup Ivan Bruno i njegova porodica je podijelila sudbinu brojnih svojih sunarodnika, pa je ovo prilika da se pokrene proces njegove beatifikacije“ kazao je Jovović u svom izlaganju.

Cjelokupno slavlje imalo je i karitativni karakter jer su vjernici imali priliku prikupiti sredstva za kupnju peći obitelji sa malom djecom.

 

12. listopada 2022. | Novosti
Oznake:, , ,