izbornik zatvori izbornik

Mons. Pezzuto predslavio misno slavlje prigodom vanjske proslave sv. Tripuna

Grad Kotor i Kotorska biskupija s velikom su radošću uz prikladni duhovni i kulturni program po 1208. put proslavili svog nebeskog zaštitnika, sv. Tripuna mučenika. Vrhunac svetkovanja bila je tzv. vanjska proslava u nedjelju 5. veljače 2017. god.

Po ustaljenom običaju u prijepodnevnim satima  ispred katedrale uz ceremoniju predaje raporta, smotre mornara i svečanog plotuna, Bokeljska je mornarica izvela «kolo sv. Tripuna», nakon čega je uslijedila pontifikalna misa koju je predslavio apostolski nuncij u Crnoj Gori i BiH, mons. Luigi Pezzuto uz koncelebraciju brojnih biskupa i svećenika, te sudjelovanje velikog broja domaćih vjernika i hodočasnika. Prije samog euharistijskog slavlja sve je okupljene pozdravio mjesni biskup mons. Ilija Janjić pozvavši ih da «molitvom, zajedništvom, otvorenog srca» sudjeluju u proslavi sv. Tripuna.

Mons. Pezzuto je u homiliji govorio povezanosti kršćanskog identiteta sa svjedočenjem vjere: «Mi smo naviknuti živjeti svoje kršćanske i katoličke stvarnosti, smatrajući kao sigurno svoje ‘biti kršćani’,  a da ne primjećujemo ono što je Krist morao platiti, da bi nas učinio svojim učenicima. Rođeni smo u kršćanskim okruženjima i čini nam se posvema prirodnim ‘biti kršćani’, do te mjere da mislimo kako je ‘biti kršćanin’ jednostavan naslov ‘honoris causa’. Posljedica ovog krivog mentaliteta je nezauzimanje i slaba snaga u svjedočenju. Danas ne samo vi laici, nego također mi svećenici, ponešto smo rastopljeni, ponešto mlaki u svom svjedočenju. Mislimo: svećenik sam, redovnik, redovnica, kršten sam, dakle sve je već učinjeno. Osjećamo se kao ‘prvi’ koji imaju pravo na nasljedstvo. No Isus nam preporuča da pazimo, jer upravo ‘prvi mogu na kraju biti ‘posljednji’». Smisao evanđeoskog poziva ‘odreći se sama sebe’ nije u odricanju ‘od nečega’ nego ‘od nekoga’, kako je pojasnio nuncij: «Ovaj netko smo mi sami. Ja se moram odreći sebe samoga; ti se moraš odreći sebe samoga, svog egoizma, svoje žeđi za moći i bogatstvom, gdje tvoj ‘ja’nalazi svoje zadovoljstvo.» Kršćansko se odricanje može prepoznati u stavu obraćenja koje ima Uskrs kao cilj i orijentir našega života, naglasio je nuncij, te homiliju zaključio molitvom za snagu i spoznaju posvemašnjeg nasljedovanja Krista.

Na kraju misnog slavlja, župljani župe sv. Jakova iz Šibenika, koji redovito hodočaste u Kotor za vanjsku proslavu sv. Tripuna, uručili su biskupu Janjiću prigodni dar: ručno izrađeni križ od maslinova drva.

Uz mons. Pezzuta i mjesnog biskupa Janjića, koncelebrirali su mons. Marin Barišić, splitski nadbiskup i metropolita, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, biskupi u miru: Ante Ivas i Zef Gashi, don Petar Palić, generalni tajnik HBK, mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, te brojni drugi svećenici.

Uz predstavnike državnih institucija, gradskih vlasti, predstavnike političkog i društvenog života, kao i hrvatskih političkih i građanskih institucija u Crnoj Gori, ove je godine slavlju nazočio i veliki broj članova diplomatskog kora Crne Gore.

Brojni hodočasnici iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore su svojim zdušnim sudjelovanjem u sv. misi i procesiji uzveličali proslavu nebeskog zaštitnika grada Kotora i biskupije.

Liturgijsko je pjevanje predvodio zbor Katedrale sv. Tripuna pod ravnanjem prof. Andree Orlando Tripović, a poseban je glazbeni doprinos dala i klapa HRM Sv. Juraj.

Po završetku euharistijskog slavlja, velika procesija svih sudionika slavlja u kojoj su nošene moći sv. Tripuna i moći drugih svetaca, krenula je ulicama grada, praćena pjesmama, zvonima i gradskim glazbama Kotora i Tivta. Ova živopisna procesija koja je obnovljena 2000 god. predstavlja jedinstveno svjedočanstvo kršćanskog identiteta i vjerničke baštine grada Kotora. Nakon procesije svi su okupljeni imali priliku cjelivati svečeve relikvije u katedrali.

Vanjskoj je proslavi sv. Tripuna prethodila trodnevna duhovna priprema. Uoči samog liturgijskog spomena, 2. veljače, u katedrali je bila svečana večernja. To je povijesna i liturgijska partikularnost mjesne crkve u Kotoru: uz pjevanu večernju i službu čitanja, obavlja se obred kađenja relikvija sv. Tripuna u kojem sudjeluje šest pravoslavnih i šest katoličkih vjernika. Na dan liturgijskog spomena, 3. veljače, u katedrali su služene dvije sv. mise: jutarnju je predslavio don Anton Belan, katedralni župnik i generalni vikar biskupije, a večernju don Robert Tonsati, župnik Mula kraj Kotora.

 

 

foto: M. Marušić | M. Dabović

8. veljače 2017. | Proslave, Novosti
Oznake: